Hlavní obsah

Tajné služby: Válka teď Česku nehrozí, je ale třeba počítat s kyberútoky

Foto: ČTK

Válku na Ukrajině a s ní spojené hrozby dnes probírali členové bezpečnostního výboru Sněmovny. Česko je prý v bezpečí.

Reklama

Šéfové všech českých tajných služeb dnes seznámili poslance z výboru pro bezpečnost se situací týkající se konfliktu na Ukrajině. Česku podle nich nyní nic nehrozí. Zaměřit se ale musí na prevenci kyberútoků.

Článek

České republice v souvislosti s Ruskem rozpoutanou válkou na Ukrajině momentálně nehrozí žádné nebezpečí. S takovým usnesením přišel sněmovní výbor pro bezpečnost, který se dnes poprvé sešel se všemi šéfy tajných služeb a dalších bezpečnostních složek.

Seznam Zprávami oslovení členové výboru uvedli, že je informace od šéfů tajných služeb směrem k situaci v Česku spíš uklidnily. „Uklidnilo mě, co všechno státní orgány řeší a co vše se snaží pokrýt,“ uvedl předseda výboru Pavel Žáček (ODS). Větší část schůze se uskutečnila v uzavřeném režimu. Poslanci tedy zjištěné informace nemohou konkrétně zveřejňovat.

Hodně otázek od poslanců prý bylo směrem na šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karla Řehku. „Vše řeší na základě zkušeností z předchozích kybernetických útoků a krizí. Připravují se i na scénáře, které by mohly nastat,“ uvedl bez dalších podrobností Žáček.

Podle člena výboru Šimona Hellera z KDU-ČSL by se Česká republika měla co do kyberbezpečnosti připravovat na nejhorší, ale věřit v nejlepší. „Evropa je ve válce, to je realita, byť v ní nejsme z hlediska nasazených vojáků. Kyberneticky se nás toto dotýká už dlouhodobě, dřív, než začala válka na Ukrajině. Do budoucna je potřeba do těchto věcí nasměrovat i větší množství financí, protože z hlediska kyberbezpečnosti to je o tom, že na to musíme být připraveni, ne že přijde válka a my teprve začneme investovat,“ uvedl Heller.

Je-li Ruská federace ochotna a připravena bombardovat dětskou nemocnici, tak je ochotna přistoupit úplně ke všemu a my se musíme připravit na všechny scénáře. Je potřeba si uvědomit, že tady máme sedm ruských diplomatů, a je nasnadě otázka, jestli to ještě není příliš.
Šimon Heller (KDU-ČSL), člen bezpečnostního výboru

Poslanci ve výboru podle něj ocenili i rozhodnutí směrem k uzavření konzulátů a radikálnímu snížení počtu diplomatů, k němuž došlo po odhalení původců výbuchu ve Vrběticích. „Nyní je v Praze sedm diplomatů plus pomocný personál. Je třeba si uvědomit, že kromě zpravodajského rizika je zde i riziko z hlediska zbraní a munice. Nechci se pouštět do spekulací, ale člověk krytý diplomatickým pasem může přes hranice provážet různé věci,“ uvedl poslanec.

Dodal, že Česko musí být po ruském útoku na Ukrajinu připravené úplně na všechno. „Je-li Ruská federace ochotna a připravena bombardovat dětskou nemocnici, tak je ochotna přistoupit úplně ke všemu a my se musíme připravit na všechny scénáře. Je potřeba si uvědomit, že tady máme sedm ruských diplomatů, a je nasnadě otázka, jestli to ještě není příliš,“ dodal.

Kromě šéfů tajných služeb na výboru vystoupil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který poslance informoval o pokračující migrační vlně do Česka. Podle dat mobilních operátorů podle něj do země přišlo už na 200 tisíc Ukrajinců.

„Česku se v porovnání s okolními státy daří relativně velmi dobře registrovat uprchlíky, což je klíčová věc. Víme o nich, víme, co potřebují, zda bydlí, nebydlí. U nás je to plus minus polovina, u ostatních států je to řádově procento,“ uvedl poslanec Heller.

Reklama

Doporučované