Hlavní obsah

TOP 09 zařízla Kalouska a Pospíšila. Za Spolu do Evropy kandidovat nebudou

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Exministr financí a bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nebude za Spolu kandidovat do evropských voleb.

Reklama

aktualizováno •

Bývalí šéfové TOP 09 Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil se nedostali na kandidátku koalice Spolu do evropských voleb. Ve vedení strany prosadila svou verzi šéfka strany Markéta Pekarová Adamová, která ukázala na Ondřeje Koláře.

Článek

Výkonný výbor vládní TOP 09 ve čtvrtek v podvečer rozhodl, že bývalí šéfové strany Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil nebudou figurovat na kandidátce koalice Spolu do evropských voleb.

Vedení strany rozhodovalo o tom, zda se exministr financí a europoslanec umístí na dalších místech náležejících TOP 09 za Luďkem Niedermayerem, který je lídrem topky na třetím místě koaliční kandidátní listiny.

Pekarová Adamová však podle informací Seznam Zpráv prosadila, aby na šestém místě kandidátky figuroval její kůň, poslanec a místopředseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář. Má představu, že někdejší starosta Prahy 6, který přispěl k odstranění sochy ruského maršála Koněva, byl novou tváří strany pro evropskou politiku. Na 10. místě by měl kandidovat hradecký náměstek primátorky Lukáš Řádek.

„Překvapen nejsem, velké iluze jsem si nedělal. Nechtěl jsem však především zklamat důvěru 12 krajských organizací strany, které si mě na kandidátce přály a podporovaly mě. Rozhodnutí přijímám,“ uvedl Kalousek na sociální síti X.

Vedení strany uvedlo, že sice reflektuje množství nominací a podporu kandidatury Kalouska do Evropského parlamentu, ale že přínos koalice Spolu je zásadnější. A vyzvala exministra ke kandidatuře do Senátu.

„Spojení politických stran je nutné pro porážku populismu a extrémismu, a to jak na evropské, tak zejména tuzemské úrovni. Výkonný výbor TOP 09 považuje za přínosnější návrat Miroslava Kalouska na českou politickou scénu, a proto jej vyzývá ke kandidatuře v senátních volbách,“ stojí v prohlášení strany.

Nejdříve situaci s kandidátní listinou řešilo předsednictvo strany, jejíž většina podle informací Seznam Zpráv hlasovala proti Kalouskovi a Pospíšilovi. Naopak předsedkyně Pekarová Adamová uspěla se svým návrhem kandidátní listiny.

Následovalo jednání výkonného výboru TOP 09. Podle zdrojů Seznam Zpráv čelil Pospíšil otázkám na kumulaci funkcí, neboť vedle mandátu europoslance zastává i post náměstka pražského primátora. Kalousek v projevu kritizoval šéfku strany, její místopředsedové zase kritizovali Kalouskův přístup ke kandidatuře za Spolu.

Proti Kalouskově kandidatuře se stavěli i koaliční partneři, což nedávno vyjádřil i lídr Spolu do evropských voleb Alexandr Vondra v rozhovoru pro Novinky.cz.

I proto už letos na jaře vedení Pekarové Adamové nabídlo Kalouskovi kandidaturu do Senátu na Praze 2. Jenže v tomto obvodě má obhajovat mandát prezidentský kandidát Marek Hilšer. Kalousek o Senát - alespoň zatím - zájem neprojevil.

Nešikovný výpad

Zakladatel a exšéf strany Miroslav Kalousek si u části straníků v polovině listopadu naběhl svým vyjádřením na síti X.

Když se zjistilo, že exhejtman ANO Ivo Vondrák bude kandidovat v příštích krajských volbách za hnutí STAN, Kalousek Starosty zkritizoval a napsal, že chtěl v evropských volbách volit STAN. Což je zvláštní vzhledem k situaci, že chce v těch samých volbách kandidovat za TOP 09.

„Chtěl jsem vás volit, Danuše Nerudová a Jane Farský. Pokud se ale kamarádíte s tímhle darebákem, tak vás žádný slušný člověk volit nemůže. To prostě nejde,“ napsal v příspěvku v polovině listopadu, který už dnes v Kalouskově profilu není k dohledání.

O tom, jak je výběr kandidátů do evropských voleb pro TOP 09 citlivým tématem, svědčil i fakt, že si vedení strany nechalo vypracovat průzkum od přední tuzemské agentury.

Šetření, do kterého Seznam Zprávy nahlédly, ukázalo, že častěji respondenti souhlasili s tím, že Kalousek by byl lepší senátor než europoslanec. Nadpoloviční většina voličů Spolu si myslela, že Kalousek by neměl kandidovat, kdyby ohrožoval kandidaturu koalice v evropských volbách. Zajímavé bylo, že méně si to mysleli samotní voliči TOP 09.

Pro třetinu voličů Spolu by pak rozpad koalice v evropských volbách snížil motivaci volit Spolu ve sněmovních volbách, více by to snižovalo motivaci volit koalici voličům samotné TOP 09.

Reklama

Doporučované