Hlavní obsah

U lidovců už se spekuluje o náhradníkovi za Hladíka. Padlo jméno Bělobrádka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Reklama

aktualizováno •

Lidovci ve čtvrtek rozhodnou, zda místopředseda strany Petr Hladík zůstane po policejním zásahu v Brně kandidátem na ministra životního prostředí. Mezi straníky už se spekuluje o prvních jménech možných náhradníků.

Článek

Náměstek brněnské primátorky Petr Hladík se měl dnes coby kandidát na ministra životního prostředí připravovat na setkání s prezidentem. Kvůli úternímu policejnímu zásahu ohledně brněnských městských bytů, kdy kriminalisté zavítali i do jeho kanceláře na magistrátu, je ale jeho nominace ohrožena.

Oficiálně lidovci rozhodnou o Hladíkově budoucnosti ve čtvrtek na celostátním výboru, mezi straníky už se ale začíná spekulovat o možných náhradnících. Do čtvrtečního večera dostali striktní doporučení situaci nekomentovat.

Řada z nich ale pod příslibem anonymity říká, že by se nominace Hladíka měla stopnout. Někteří s odůvodněním, že nový ministr se bude muset plně soustředit na funkci a předsednictví Evropské unie a ne na řešení svých skandálů. Další zase soudí, že Hladíkovo jméno by nyní mohlo narazit na Hradě.

Jedním z možných jmen je bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek. Jako první na to upozornil server iHNed.cz. „Pokud by Petr Hladík nebyl kandidátem a nabídku bych dostal, zvážil bych to,“ řekl Bělobrádek Seznam Zprávám.

Zároveň ale upozornil, že nabídka zatím nepřišla. „Myslím, že to ani není ve fázi, kdy by předseda oslovoval kandidáty,“ dodal Bělobrádek. Podle něj je stále ve hře varianta, že Hladík na čtvrtečním jednání výboru vše vysvětlí a svou pozici uhájí.

„Kandidáti se nevybírají,“ říká k tomu šéf poslaneckého klubu Marek Výborný. Bělobrádek by podle něj funkci zvládl, uvedl ale, že neví, jak moc brát jeho prohlášení vážně. „Myslím, že všichni známe určitý styl a míru humoru u pana bývalého předsedy. Takto ji vnímám já,“ dodal.

V souvislosti s možným náhradníkem se v zákulisí objevuje také jméno místopředsedy Jana Bartoška, který byl po volbách zvažovaným kandidátem na ministra obrany. „V současné době počkám na jednání celostátního výboru, který se bude celou situací zabývat,“ řekl Bartošek.

Vládní rošáda?

Krajní možností by byla i výměna resortů – kdy by se Jurečka ujal Ministerstva životního prostředí a vyslal někoho jiného na Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Na to byla původně nominovaná místopředsedkyně strany Šárka Jelínková, tehdy ale možnost vstupu do vlády odmítla. Letos ovšem neobhájila senátorský post. „Není to na pořadu dne, nemám nabídku na post ministryně. Je to velice nepříjemné, věřím, že se ukáže, že je v tom pan Hladík nevinně,“ řekla politička Seznam Zprávám.

Lidovci mohou vybírat také mezi poslanci. Ve sněmovním výboru pro životní prostředí mají například poslance Karla Smetanu, který pochází z domovského Olomouckého kraje předsedy Mariana Jurečky. „Tyhle otázky jsou předčasné. Ve čtvrtek se rozhodne, zda pan Hladík zůstane kandidátem,“ řekl Seznam Zprávám Smetana.

Zkušenosti z ministerstev má i poslanec Antonín Tesařík, který byl již dříve náměstkem ministra dopravy a kultury. Ani s ním o možné nabídce nikdo nemluvil.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali na brněnském magistrátu v souvislosti s privatizací městských domů. A to včetně kanceláře Petra Hladíka, který byl následně vyzván k podání vysvětlení. Obviněn není.

Lidovci teď čekají, až se dozvědí, proč si vlastně policisté Hladíka zvou. A zda nebude možné jeho nominaci ponechat v běhu.

Předseda strany Marian Jurečka v první reakci uvedl, že zatím není důvod k razantním krokům.

„Pokud jde někdo podat vysvětlení, případně je součinný s policií, ale není obviněn a případně není ani předpoklad, že by obviněn byl, a bude vystupovat jen v rovině svědka, pro mě to není ten moment, aby ten člověk odcházel z politiky, nebo byl vyautován z pozice kandidáta na ministra životního prostředí,“ konstatoval Jurečka.

Aktualizovali jsme v celém textu.

Reklama

Doporučované