Hlavní obsah

Udělení je hypotetické, říká Mašín o šanci na vyznamenání od Pavla

Foto: Jaroslav Gavenda

Josef Mašín.

Reklama

Metály bratrům Mašínům odmítl udělit exprezident Miloš Zeman a ve stejném postupu bude pokračovat nejspíš i Petr Pavel.

Článek

I letos se mezi návrhy na udělení státního vyznamenání objevila jména bratrů Josefa a Ctirada Mašínových. Autorkou je Miluše Gogela, předsedkyně Českého a slovenského sdružení v Kanadě.

Jedná se o každoroční snahu, která byla za exprezidenta Miloše Zemana bez úspěchu.

Ctirad Mašín zemřel v roce 2011, jeho bratr Josef žije dlouhodobě v USA. Seznam Zprávám na dotaz odepsal, že vyznamenání současným prezidentem Petr Pavlem považuje pouze za hypotetické. Ale váží si a děkuje všem, kteří ho na vyznamenání opět navrhli.

„Osmdesát devět procent potenciálních voličů, podle posledních průzkumů, má - i když z neznalosti, počítaje v to prezidenty - k našim činům negativní postoj. Udělení vyznamenání tímto prezidentem je hypotetické,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy Josef Mašín ze Spojených států.

Mašín tak nepředpokládá, že by Pavel změnil během půl roku názor. Během předvolební kampaně totiž jasně řekl, že by bratry Mašíny nevyznamenal.

„Vojáci se v misích řídí zcela jasnými pravidly. A bratři Mašínovi v době útěku byli v podstatě vojáci, protože se pustili do boje s mocí státu. I když to z jejich pohledu byl boj za svobodu, neospravedlňuje to vraždu člověka. S tím se prostě smířit nemohu. Kdyby něco takového spáchali vojáci dnes, tak daný jedinec bude trestán za vraždu,“ řekl Pavel loni v září v rozhovoru pro MF DNES.

Seznam Zprávy se ptaly, jaký je aktuální postoj prezidenta. Nejen k bratrům Mašínovým, ale například i k jejich sestře Zdeně Mašínové. Hrad ale konkrétní jména zatím nekomentuje.

„Přesný způsob postupu pro výběr navržených na státní vyznamenání teprve připravujeme. Obecným cílem však bude vrátit do celého procesu transparentnost a zohlednit doporučení odborníků na vybrané oblasti, podobně jako tomu je při výběru kandidátů na ústavní soudce,“ napsala ve vyjádření mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Anketa

Měl by prezident Petr Pavel vyznamenat bratry Mašíny?
Ano
11,5 %
Ne
88,5 %
Celkem hlasovalo 6261 čtenářů.

Mašín se vyjádřil i k tomu, že se jejich vyznamenání řeší hlavně v době předvolebních kampaní. Naposledy to byly prezidentské volby, kdy kandidáti odpovídali, zda by Mašínovy vyznamenali.

„Naše kauza se stala - ne však naším přičiněním - lakmusovým papírkem při volbách do vysokých funkcí v této zemi. Tento lakmusový papírek je spolehlivým ukazatelem pro obě strany. Pro mne ukazuje stav České republiky 33 let po sametové revoluci,“ myslí si Josef Mašín.

Hloužková či Rychetský. První návrhy na státní vyznamenání

Prezident Petr Pavel bude letos na podzim poprvé udělovat státní vyznamenání. V návrzích poslanců je řada jmen, která se objevují opakovaně, ale i několik nových osobností.

Případ skupiny lidí kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře. Skupina se pokusila navázat na odbojovou činnost podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty.

Při jejich činnosti zemřelo šest lidí - v Československu dva příslušníci SNB a pokladník, v NDR tři policisté. Česká společnost je i proto v pohledu na Mašínovy rozdělena.

Skupina bratří Mašínů

Skupina bratří Mašínů byla ozbrojená odbojová antikomunistická skupina. V roce 1953 se Josef Mašín s bratrem Ctiradem, Milanem Paumerem, Václavem Švédou a Zbyňkem Janatou rozhodli utéci z totalitního Československa. Na Západě chtěli vstoupit do armády USA a bojovat proti komunismu se zbraní v ruce.

V říjnu přešli východoněmecké hranice a po 29 dnech pronásledování východoněmeckou armádou a policií se Josef Mašín s bratrem Ctiradem a Milanem Paumerem dostali do svobodné americké zóny v Západním Berlíně. Václav Švéda a Zbyněk Janata tam neprošli a dopadla je východoněmecká Volkspolizei. V roce 1955 je komunistická justice odsoudila i se Ctiborem Novákem k trestu smrti.

Další, kdo by se ještě mohl objevit mezi návrhy na státní vyznamenání, je Zdena Mašínová. Sestra bratrů Mašínových a dcera člena odbojové skupiny Tři králové Josefa Mašína. Od ministryně obrany Jany Černochové (ODS) dostala minulý rok Kříž obrany státu, který je udělován za hrdinství v boji nebo za nasazení života.

Exprezident Miloš Zeman loni při svém posledním předávání státních vyznamenání ocenil odbojovou skupinu Tři králové, tedy i Josefa Mašína staršího. Jeho dcera Zdena Mašínová ale od prezidenta odmítla ocenění převzít, převzala ho proto ministryně obrany.

Poté, co se přijímání návrhů na státní vyznamenání uzavře, osvojí si je jednotliví poslanci. Pak se jimi bude zabývat podvýbor. Na plénu Sněmovny by se mohly návrhy projednávat v červnu a poté je obdrží prezident Petr Pavel. Právo navrhovat hlavě státu své kandidáty mají také vláda a Senát.

Navržené osobnosti mohou obdržet dva řády a dvě medaile. Řád bílého lva vyjadřuje ocenění vynikajících zásluh o Českou republiku. Řád T. G. Masaryka je určen osobnostem za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a humanity. Medaile Za hrdinství slouží jako vyznamenání za úsilí o záchranu lidského života či značných materiálních hodnot. Medaile Za zásluhy je určena pro vyznamenání osob, které se vynikajícím způsobem zasloužily v různých oblastech o stát a obec.

Podle zákona jsou dny určené pro předávání vyznamenání 1. leden a 28. říjen.

Návrhy od občanů a poslanců na vyznamenání v roce 2023

Kamila Bendová – matematička a disidentka

Jiří Brady – pamětník holokaustu a bojovník za lidská práva, zemřel v roce 2019

Bohumil Doležal – literární kritik a publicista

Jozef Gabčík – československý parašutista, který před 81 lety uskutečnil atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha

Jiří Grygar – astrofyzik a popularizátor vědy

Jiří Hejda – odsouzený v procesu s Miladou Horákovou

Ivana Hloužková – herečka, dlouholetá členka souboru Divadla Husa na provázku, zemřela v roce 2023

Veritas Holíková  řádová sestra

Václav Knotek – vedoucí šifrantů československé exilové vojenské zpravodajské služby za druhé světové války a člen třetího odboje, který po zadržení Státní bezpečností v červnu 1948 spáchal sebevraždu

Karel Kovář – influencer a youtuber

Karel Kramář – první předseda vlády Československa

Jan Kubiš – československý parašutista, který před 81 lety uskutečnil atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha

Jiří Malík – geodet a ekolog

Eduard Marek – skaut, odbojář a politický vězeň, zemřel v roce 2022

Josef, Ctirad a Zdena Mašínovi – protikomunističtí odbojáři

Věslav Michalik – politik a vědec, který zemřel v roce 2022

Šimon Pánek – ředitel humanitární organizace Člověk v tísni

Alois Rašín – první ministr financí Československa

Čeněk Růžička – obhájce práv Romů, zemřel v roce 2022

Pavel Rychetský – předseda Ústavního soudu

Jiří Sozanský – sochař a malíř

Jan Švejnar – ekonom

Jiří Tichota – textař a muzikant, zakladatel a umělecký vedoucí skupiny Spirituál kvintet

Ladislav Vostárek – textař a manažer

a další

Reklama

Doporučované