Hlavní obsah

Velký podraz. Vedení Prahy se nelíbí plán pošty vydražit budovu v Jindřišské

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Rozsáhlá novorenesanční budova byla postavena v letech 1871 až 1874. Teď je na prodej, rozhodl stát.

Reklama

aktualizováno •

Budova míří do internetové aukce. Podivují se tomu radní pro majetek i primátor hlavního města.

Článek

„Pokud stát opravdu schválil prodej centrály v Jindřišské formou aukce, vnímám to za Prahu jako velký podraz,“ prohlásil ve středu pražský radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti).

Reagoval tak na úterní informaci Seznam Zpráv, že Ministerstvo vnitra dalo souhlas s prodejem centrální budovy České pošty. „Přihlásit se může kdokoli a budovu koupit ten, kdo nabídne nejvyšší nabídku,“ uvedl k chystané elektronické aukci mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Zábranský zdůraznil, že magistrát usiluje o přímou koupi budovy dlouhodobě. Rád by tam přesunul úředníky ze Škodova paláce, kde mu za několik let vyprší nájem.

„Ze strany několika klíčových lidí v České poště v uplynulých měsících nám bylo přislíbeno, že s námi budou v tomto duchu jednat,“ řekl radní Seznam Zprávám.

Vnitro: Je to věc pošty

Na dotaz Seznam Zpráv, jak se Česká pošta staví k vyjádřením z magistrátu, mluvčí Vitík pouze zopakoval, že prodej proběhne formou elektronické aukce. „Česká pošta má možnost prodat budovu v Jindřišské ulici. Není to povinnost a Česká pošta v současné době není ničím tlačena tento prodej uskutečnit v co nejkratší době,“ uvedl.

„Budeme se rozhodovat podle naší ekonomické situace. Pokud by k prodeji došlo, bylo by to formou e-aukce, abychom za nemovitost získali maximální možnou cenu.“

Mluvčí resortu vnitra Seznam Zprávy sdělila, že za způsob prodeje je zodpovědná pouze Česká pošta. „Ministerstvo vnitra jakožto zakladatel státního podniku nerozhoduje, zda a jakým způsobem státní podnik hodlá svůj nepotřebný majetek prodat,“ uvedla.

„Státní podnik při prodeji jakéhokoliv nepotřebného majetku musí však postupovat v souladu se zákonem o státním podniku, zejména s péčí řádného hospodáře a s tím logicky související nejvyšší cenou za prodej. Rozhodnutí o dalším postupu je tedy čistě v kompetenci České pošty,“ dodala.

Zábranský tvrdí, že v minulosti jednání vázla třeba na tom, že státní podnik přesně nespecifikoval, kolik prostor si chce v budově ponechat. Jednou z podmínek prodeje totiž je, že v Jindřišské zůstane pobočka pošty. Stejně tak nebylo jasné, zda se pražští úředníci do budovy vejdou.

Doufá, že stát svoje rozhodnutí o prodeji nejvyšší nabídce ještě přehodnotí. „Uvědomujeme si, že pošta potřebuje peníze rychle, proto jsme nabídli plnou součinnost a vytvořili jsme se zástupci pošty pracovní skupinu, která se již několikrát sešla,“ pokračoval radní.

„Aktuálně čekáme na podrobné podklady. Vůbec tedy tento krok nechápu a budu požadovat vysvětlení. Věřím, že stát svůj krok přehodnotí.“

Aukce měla být až druhou možností

Nesouhlas dal najevo i primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Hlavní město vede už týdny jednání s Českou poštou o přímém odkoupení její budovy v Jindřišské ulici. Bylo by to ve veřejném zájmu Pražanů, metropole i státu. Informace, že Česká pošta ji chce místo toho nabídnout v e-aukci, nás zaskočila,“ napsal na twitteru.

Narážel na to, že v minulosti přitom z České pošty znělo, že prvním zájemcem, se kterým by jednali, je hlavní město Praha, kterému by budovu nabídli za odhadní cenu. „Pokud nebude mít vedení Prahy zájem, tak budovu nabídneme formou e-aukce, kde vyhrává nejvyšší nabídka,“ zdůraznil dříve mluvčí Vitík.

Svoboda podle svých slov požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o společnou schůzku s vedením pošty. „Konat by se měla do příštího čtvrtka,“ dodal primátor.

Prodej budovy, o kterém se mluví přes rok, by mohl České poště vynést kolem 1,5 miliardy korun. Loni státní podnik operoval s výnosem 17,5 miliardy korun a skončil ve ztrátě 1,75 miliardy korun. Kvůli úsporám se na konci června napříč celým Českem uzavře 300 poboček, skončí navíc stovky zaměstnanců.

Text vznikl s přispěním Jaroslava Gavendy.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme reakci pošty na prohlášení z magistrátu.

Reklama

Doporučované