Hlavní obsah

Pošta v Jindřišské je na prodej, zájemce musí dodržet podmínku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hlavní pobočka České pošty v Jindřišské ulici v Praze.

Reklama

Česká pošta může prodat svoji budovu v centru Prahy v Jindřišské ulici. Souhlas k tomu dalo Ministerstvo vnitra.

Článek

Česká pošta šetří a od 1. července zavře tři sta poboček po celém Česku. K prodeji bude i jeden ze symbolů státního podniku. Centrální budova v Jindřišské ulici v Praze.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že prodej bude formou e-aukce.

„Ministerstvo vnitra souhlasilo s tím, že budovu můžeme prodat. Bude to formou e-aukce, přihlásit se může kdokoli a budovu koupit ten, kdo nabídne nejvyšší nabídku,“ oznámil mluvčí pošty.

Vitík dodal, že pošta bude chtít v místě zachovat služby pro klienty. „Součástí prodeje bude i podmínka nájemní smlouvy, aby zde nadále působila pobočka České pošty.“

Podívejte se, jak vypadá pobočka pošty v Jindřišské ulici v Praze:

+1

Případný prodej by mohl zadlužené poště vynést více než jednu miliardu korun.

Dozorčí rada pošty záměr prodeje hlavní budovy řešila naposledy v dubnu. Člen dozorčí rady a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) se tehdy při hlasování zdržel.

To neřeší situaci České pošty, je to rozprodávání majetku.
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje a člen dozorčí rady České pošty

Prodej budovy podle něj hospodaření pošty nevyřeší. „Předpokládám, že to na dozorčí radu už nepůjde. To neřeší situaci České pošty, je to rozprodávání majetku. Částka se má pohybovat kolem 1,5 miliardy korun a při hospodaření se to akorát projí,“ říká skepticky k prodeji Netolický.

Zájem už dřív projevilo hlavní město. Pokud by Praha budovu v Jindřišské ulici odkoupila, jednou z variant využití je, že by v ní v budoucnu mohli sídlit magistrátní úředníci. Zda se tak stane, ale není jasné. Město musí nejdříve znát podmínky odkupu.

„Pro nás je to příležitost mít budovu pro úřednický aparát magistrátu. Většina úředníků je ve Škodově paláci, kde za několik let pronájem končí, takže hledáme, co poté,“ řekl už dříve Seznam Zprávám radní Adam Zábranský (Piráti).

Budova v Jindřišské

Rozsáhlá novorenesanční budova byla postavena v letech 1871 až 1874 a následně rozšiřována. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. Pošta v ní nabízí široký okruh služeb, v bočním traktu s vchodem z ulice Politických vězňů sídlí ředitelství České pošty. Zajímavostí je 1780 poštovních přihrádek, které se v budově nacházejí. Některé z nich mají původní podobu, některé jsou moderní. Česká pošta v budově sídlí od roku 1873.

Reklama

Doporučované