Hlavní obsah

Vetchému vyhrožovali za podporu Ukrajiny. Podle policie neporušili zákon

Foto: https://www.dronynemesis.cz/

Herec Ondřej Vetchý s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

Reklama

Detektivové z odboru extremismu a terorismu nezjistili žádné protiprávní jednání proti herci Ondřeji Vetchému. Ten už v lednu kvůli sbírce na drony pro Ukrajinu čelil výhrůžkám nebo fotomontážím na sociálních sítích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Začátkem roku Seznam Zprávy informovaly, že herec Ondřej Vetchý čelí výhrůžkám a podvrženým fotomontážím kvůli sbírce na drony pro Ukrajinu.

Na sociálních sítích byla tehdy spousta příspěvků, kde lidé Vetchého vulgárně za pomoc Ukrajině uráželi nebo šířili falešné fotomontáže s jeho osobou.

V lednu se případům začali věnovat detektivové. Ti ale doteď nezjistili, že by byl spáchaný přestupek nebo trestný čin.

„Kriminalisté nezjistili žádné protiprávní jednání,“ uvedl ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Policie nicméně situaci stále monitoruje, a kdyby zjistila protiprávní jednání, začala by ho hned řešit.

Spolek s názvem Skupina D vybírá peníze na deset tisíc dronů pro Ukrajinu. Zakladatelem a předsedou spolku je herec Ondřej Vetchý, mezi další patří například bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

K dnešnímu dni lidé přispěli už více než 137 milionů korun, což odpovídá asi 13 tisícům dronů. Cíl sbírky je tedy už dávno dosažený.

Záštitu nad spolkem převzali náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka a náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Radek Hasala.

Spolek Skupina D vybírá peníze na drony pro Ukrajinu

  • Spolek chce pořídit tzv. FPV drony, které umožňují operátorovi sledovat obraz přenášený dronem v reálném čase pomocí speciálních brýlí.
  • Mezi zakladateli spolku Skupina D jsou herec Ondřej Vetchý, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, Mikuláš Kroupa a Martin Kroupa z Post Bellum, Otakar Foltýn z Vojenské kanceláře prezidenta republiky nebo investor a člen aktivních záloh armády Jan Veverka. Čestným předsedou spolku je náčelník generálního štábu armády Řehka.
  • Svým názvem Skupina D odkazuje ke Zvláštní skupině D, která vznikla za druhé světové války v roce 1941 ve Velké Británii pro výběr a výcvik československých parašutistů k výsadku na území okupovaná nacistickým Německem.

Dva roky války

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák a fotograf Stanislav Krupař z východu Ukrajiny popisují realitu země, která už dva roky čelí kruté ruské agresi. Pohybují se nedaleko fronty, v oblasti Avdijivky – města, které před pár dny Ukrajina ztratila.

Co by vás mohlo zajímat k dění na Ukrajině

Reklama

Doporučované