Hlavní obsah

Jako první vláda škrtne dotace pro Agrofert, Madetu a Hamé

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

aktualizováno •

Madeta kvůli zrušení zemědělských dotací hodlá ukončit dodávky mléka do škol.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda Petra Fialy (ODS) slibuje v konsolidačním balíčku „konec dotačnímu byznysu“, což má znamenat zrušení takzvaných národních dotací ve výši 54,5 miliardy korun.

Během čtvrteční tiskové konference zazněly konkrétní částky z konkrétních rezortů.

Nejvíc má na neinvestičních dotacích zrušit Ministerstvo průmyslu a obchodu, a to 20 miliard korun. Většinu uspořené částky podle mluvčího rezortu Marka Vošáhlíka bude tvořit zrušení proplácení poplatků za podporované zdroje energie, a to od příštího roku. „Podle odhadů tím dojde k úspoře až 18 miliard korun,“ uvedl.

Další úspory podle něj vzejdou ze snížení výdajů na neinvestiční dotace v oblasti průmyslu a energetiky, výdajů na zahlazování následků těžebních činností a výdajů na vědu a výzkum.

Ostatní oslovená ministerstva zatím podle jejich mluvčích tak jasno nemají.

Dalších 10,2 miliardy korun má každý rok na dotacích ušetřit Ministerstvo zemědělství, šest miliard rezort dopravy, 2,8 miliardy místní rozvoj a dvě miliardy školství. Zbylých 13,4 miliardy korun je shluknuto v kolonce „ostatní dotace“.

Ačkoliv návrh konsolidačního balíčku vznikal podle politiků zhruba půl roku, některá ministerstva stále nejsou schopna říci, na kterých konkrétních dotacích hodlají ušetřit. Vyplývá to z jejich odpovědí na dotaz Seznam Zpráv, které pátraly po konkrétních úsporách.

Nejedná se přitom o zanedbatelné částky. Finance, které se mají ušetřit na dotacích, tvoří více než dvě třetiny celkové částky, kterou chce vláda v příštím roce ušetřit.

Třeba rezort školství by měl podle plánu ušetřit na neinvestičních dotacích dvě miliardy korun. „Ministerstvo nyní plán příslušných redukcí v dotčených dotačních programech připravuje a jakmile bude celý proces ukončen, budeme informovat, kterých titulů se redukce dotknou a v jaké výši,“ reagovala na dotaz mluvčí Aneta Lednová. Dodala, že se vedou diskuze o výši redukcí v jednotlivých programech s ohledem na priority, závazky a další souvislosti.

Přehledně o vládním balíčku

Původně vláda slibovala balíček ve výši 70 miliard, nakonec ale vyjednala 94 miliard pro rok 2024. Podívejte se na přehled změn.

Ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na sociální síti pouze suše informoval, že v příštím roce na rezortu ušetří přes 10 miliard korun a že omezí především neinvestiční dotace. Konkrétní dotace, které budou osekány, však také neuvedl. Příliš sdílný nebyl ani mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Poměrně dobře víme, kde úspory budou. Pan ministr již potvrdil, že v příštím roce v dotačním programu pro velké potravinářské firmy bude položka nula. Další škrty budou v národních neinvestičních dotacích,“ uvedl. Kompletní přehled podle něj ministerstvo bude mít až příští týden, jelikož se finální podoba dohadovala až do středečního večera a vše se nyní zpracovává.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová pro ČTK uvedla, že ministerstvo se chystá zrušit jediný dotační titul pro výrobce potravin. Ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), ze kterého čerpaly dotace velké firmy jako Madeta, Agrofert či Hamé.

„Bohužel už řada českých potravinářských firem dostala nabídku investiční pobídky až do výše 50 procent nákladů z jiných zemí EU, pokud zpracovatelské závody postaví na jejich území,“ uvedla Večeřová s tím, že ministr podle ní naznačuje, že v Česku není zájem o zpracovávání zdejší produkce.

Přes 17 milionů korun obdržela z dotačního programu největší česká mlékárna Madeta, která ve svých závodech zpracovává téměř milion litrů mléka denně. Generální ředitel podniku Milan Teplý ČTK řekl, že pokud firma přijde o dotace, nejspíše ukončí dodávky mléka do škol.

Jaké dotace od Ministerstva zemědělství dostávají třeba lesníci? „Patří mezi ně třeba příspěvky na stavby oplocenek, na obnovu lesa, výchovu lesa nebo třeba na včasnou asanaci lesa po kalamitě,“ vysvětlil Seznam Zprávám odborník na lesní hospodaření Aleš Erber.

„Vláda se jasně zavázala v Programovém prohlášení, že bude podporovat změnu druhové skladby lesů, obnovu lesa po kůrovcové kalamitě a že připraví takovou formu státní podpory pro nestátní vlastníky lesů, kterou se podpoří nedřevoprodukční funkce lesa, jako je jsou třeba ochrana vod či podpora biodiverzity. Toto je nyní v ohrožení,“ dodal.

Bydlení pro život škrty nezasáhnou

Jasnou odpověď ohledně úspor redakce nezískala ani z Ministerstva pro místní rozvoj. „Jednání o konsolidačním balíčku nebylo vedeno po jednotlivých titulech s tím, že by některé byly zrušeny a jiné zachovány, ale byl dohodnut celkový objem prostředků pro národní dotace v našem rezortu,“ odpověděla mluvčí Veronika Hešíková.

Dodala, že se úspory nedotknou prostředků určených na projekt Bydlení pro život, který rezort nedávno prezentoval.

Jak chce vláda ušetřit?

Vláda se rozhodla zachránit veřejné finance, které ohrožuje masivní schodek. Seznam Zprávy přinesly přehledný soubor všech opatření.

Připlatit si mají zaměstnanci, firmy, ale třeba i řidiči, kteří používají dálnice. Naopak všichni bychom měli ušetřit při nákupu potravin. Za své by mělo vzít i 22 výjimek v placení daní, které dosud existují.

Klíčovou částí změn je reforma penzijního systému. Co přinese 13 klíčových změn a jak reformu vysvětluje ministr Marian Jurečka?

Reklama

Doporučované