Hlavní obsah

Vláda nezařadila kratom a kanabinol HHC na seznam zakázaných látek

Foto: wikimedia

Kratom v pilulkách.

Reklama

Kanabinol HHC, který pochází z konopí, a kratom vyráběný z tropické rostliny, nedá Česko na seznam zakázaných látek. HHC i Kratom mají psychoaktivní účinky a odborníci se přou, zda je jejich užívání bezpečné.

Článek

Kratom a kanabinol HHC se v Česku na seznam zakázaných látek nezařadí. Vláda je na něj dnes nezapsala. Podle Pirátů se místo zákazu bude klást důraz na nastavení větší ochrany uživatelů. Kanabinol HHC pochází z konopí a kratom z tropické rostliny. V malém množství mohou mít léčivé účinky, ve velkých dávkách utlumují. Prodávají se jako oleje, tinktury, tablety či prášek. Resort zdravotnictví navrhoval zákaz kvůli jejich dostupnosti dětem. Experti hodnotí tyto látky jako méně rizikové, doporučují stanovit pro jejich prodej a kontrolu jasná pravidla.

Co je kratom

Foto: Shutterstock.com

Prášek z listů kratomu.

Kratom, vyskytující se zejména v oblasti jihovýchodní Asie, je specifická rostlina, která je využívaná pro své psychoaktivní účinky. I když je známá v oblasti výskytu již od 18. století, v Evropě se začíná objevovat až v posledních dvou desetiletích. Její hlavní účinnou látkou je alkaloid mitragynin, jehož účinek je vázaný na užitou dávku. Při nižších dávkách působí stimulačně, při vyšších navozuje stavy podobné efektu opioidů, což je dané jeho působením na specifické opioidní receptory.

Zdroj: Česká a slovenská psychiatrie

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil už dřív řekl, že nová legislativní úprava je připravena a je možné ji rychle přijmout v Parlamentu jako poslanecký návrh. Kratom i HHC by měly patřit na seznam takzvaných psychomodulačních látek. Stanovit by se měla pravidla jejich prodeje a kontroly.

„Již dávno se ukázalo, že tupá prohibice není řešením. O tom se nám podařilo přesvědčit i naše koaliční partnery na dnešním jednání vlády. Kratom ani HHC tak nebudou zařazeny mezi zakázané látky. Místo toho bude kladen důraz na větší ochranu dětí i dospělých uživatelů,“ uvedli Piráti.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) ve vládě ke schválení zákazu nebyla většina a návrh novely s novými pravidly už v úterý dostala poslankyně vládní ODS Zdenka Němečková Crkvenjaš. „Na základě koaliční dohody bude zákon co nejdřív novelizován,“ uvedl ministr. Podle něj se díky poslaneckému návrhu legislativní proces urychlí.

Vedlejší účinky kratomu

Závislost na kratomu není tak silná jako například na opioidech a liší se u každého jedince. Vzniká při pravidelném užívání vyšších dávek kratomu.

Krátkodobé vedlejší účinky kratomu, které mohou nastat při jedné nadměrné dávce, jsou nervozita, svalový třes, zrychlený tep, pocení, nevolnost nebo naopak sedativní stav a ospalost.

Dlouhodobé vedlejší účinky jsou spojeny s nadužíváním kratomu a vznikem závislosti. Patří mezi ně nedostatek motivace, poruchy soustředění nebo úbytek na váze. Dlouhodobé nadužívání kratomu také negativně ovlivňuje hormonální rovnováhu, což například u mužů vede ke sníženému libidu a poruchám erekce.

Zdroj: ČSAK

Vobořil po dnešním jednání vlády řekl, že pod normu by se mohli vedle poslankyně ODS podepsat i další zákonodárci vládních stran. Kvůli rychlému přijetí normy oslovil už také opoziční poslance. S některými se dnes setkal, aby návrh objasnil.

Podle Výborného by měly po novele existovat dvě kategorie látek - zakázané a regulované. Na druhý seznam by patřily mimo jiné kratom a HHC. Vobořil už dříve řekl, že tyto psychomodulační látky by si nemohli koupit mladí do 18 let a děti. Prodej by mohl být jen s obsluhou, ne v automatech. Zakázaná by byla reklama.

Protidrogový koordinátor, ministr pro legislativu i vládní protidrogový odbor se stavěli proti zákazu. Upozorňovali na to, že by pak držení kratomu či HHC bylo trestné. Hrozit by tak mohly roky vězení a náklady by si vyžádalo stíhání i soudní procesy.

Kratom očima lékaře

Kratom, psychoaktivní látka populární mezi mladými Čechy, s sebou nese riziko závislosti, a to speciálně právě pro teenagery. Nyní je kratom zcela volně dostupný. Namístě je ovšem výrazné omezení jeho distribuce.

Na seznamu zakázaných látek je v Česku kolem pěti stovek sloučenin. Dělí se do sedmi skupin. Ministerstvo zdravotnictví teď navrhovalo do dvou nejpřísnějších skupin - třetí a čtvrté - vedle kratomu a HHC zapsat i další substance. Podle Výborného vláda schválila rozšíření třetího oddílu. Mezi zakázané látky by tak měly nově patřit syntetické opioidy brorfin, etonitazepyn a protonitazen.

Reklama

Související témata:

Doporučované