Hlavní obsah

Pavel neřekl, jak se rozhodne s důchody. Reformu ale zdržel

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Jestli prezident důchodovou reformu podepíše, nebo ji bude vetovat, řekne až 1. září. Jasné už je však to, že penzijní reforma od tohoto dne platit nebude.

Článek

Prezident Petr Pavel má výhrady k návrhu penzijní reformy, kterou připravil kabinet Petra Fialy. Dva zdroje z okolí prezidenta a vlády to potvrdily Seznam Zprávám.

Po večerním jednání prezidenta s premiérem Petrem Fialou (ODS) to potvrdila i jeho mluvčí Markéta Řeháková. Jak prezident s návrhem naloží dál, však neřekla.

„Rozhodne se buď pro veto, nebo pro podpis v následujících dnech. To znamená, že novela zákona nebude platit od 1. září tak, jak vláda předpokládala. O svém postoji bude prezident veřejnost informovat zítra,“ uvedla Řeháková. Její tiskový brífink byl bez možnosti klást dotazy.

Ani mluvčí premiéra Václav Smolka nebyl sdílnější. „Pan premiér s panem prezidentem o celé situaci intenzivně jednal. Vyjádří se až poté, co pan prezident oznámí konečné rozhodnutí,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Kolem důchodové reformy je nicméně na trase Hrad–vláda zřejmě rušno.

Novela má přinést zpřísnění pravidel předčasných důchodů a mimořádných valorizací a zpomalit řádnou valorizaci. Dle zdrojů Seznam Zpráv Pavel vládě vytýká, že úpravy jsou příliš mírné a málo šetří veřejné rozpočty.

Dále podle něj vláda zavádí nová pravidla příliš rychle a nedala lidem, kteří se například chystají do předčasného důchodu, čas se na ně připravit.

Zatím není jasné, jak prezident bude postupovat. Jisté je, že se kabinet bude muset smířit s tím, že novela nezačne platit již od 1. září – aby se tak stalo, prezident by musel zákon podepsat nejpozději během dneška.

Oficiálně Hrad chystaný postup během dne nekomentoval. „Prezident Petr Pavel se od obdržení zákona o důchodovém pojištění celou problematikou intenzivně zabývá se svými ekonomickými poradci. Věnuje tématu velkou pozornost. Termín podpisu zatím stanovený není,“ uvedla pouze mluvčí Markéta Řeháková.

Fiala s prezidentem o důchodech

Podle informací Seznam Zpráv situaci intenzivně řešil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), na zaslané dotazy zatím nereagoval.

Večer otázku důchodů s prezidentem probíral přímo premiér. Původně nemělo po setkání následovat žádné prohlášení, Hrad ale dodatečně oznámil, že mluvčí schůzku okomentuje a bude odpovídat i na otázky ohledně důchodové reformy. Na ty ale nakonec nedošlo.

Jaké změny má novela přinést

Řádná valorizace – nově se bude navyšovat o třetinu růstu mezd namísto současné poloviny.

Mimořádná valorizace – do budoucna se bude chovat jako příspěvek, který navyšuje důchody jen do řádné valorizace. Nebude ovlivňovat výši penzí natrvalo.

Předčasný důchod – minimální doba pojištění pro předčasný odchod do penze bude 40 let. Do předčasného důchodu lze odejít maximálně tři roky předem, zvýší se koeficient procentního krácení výměry důchodu na 1,5 procenta, vyloučí se procentní výměra předčasného důchodu od přiznání až do dosažení důchodového věku s valorizací.

Senát novelu schválil 23. srpna, prezident má na podpis lhůtu 15 dní. Pokud se rozhodne pro veto, zákon putuje zpátky do Poslanecké sněmovny. K přehlasování veta je zapotřebí dosáhnout nadpoloviční většiny všech poslanců.

Ačkoli zákony takovou možnost přímo nezmiňují, v praxi se ustálila ještě možnost „nepodpisu“. Pokud prezident zákon nepodepíše ani nevetuje, zákon po uplynutí 15denní lhůty vstoupí v platnost tak jako tak. Prezidentův poradce a ústavní expert Jan Kysela Seznam Zprávám sdělil, že s ním možnost zákon nepodepsat prezident nekonzultoval.

Jak v případě veta, tak v případě „nepodpisu“ může zákon začít platit relativně rychle - odklad původně zamýšlené platnosti to ale bude znamenat vždy.

Opakované výhrady

Není to poprvé, co má prezident Petr Pavel výhrady ke koaličním plánům ohledně důchodů. Kritizoval již březnový návrh na zpomalení růstu penzí. Po váhání zákon nakonec podepsal, zároveň ale uvedl, že je nezbytné, aby ho prozkoumal Ústavní soud. K tomu nakonec daly podnět opoziční strany.

„Celé to bolestivé projednávání o snížení valorizace je ve srovnání s tím, co máme před sebou, pouhou epizodou. Čeká nás projednání standardního valorizačního vzorce. To jsou věci, které budou výrazně ovlivňovat dlouhodobou stabilitu veřejných financí, ale i věc, která nás bude provázet dlouhou dobu a bude se týkat vlády i opozice. Je nutné, aby se na tom podílely obě strany. Jsem připraven být zprostředkovatel, kdyby komunikace vázla,“ uvedl prezident na tiskové konferenci 15. března.

Reklama

Doporučované