Hlavní obsah

Vláda schválila nákup F-35. Nekonečná nezodpovědnost, říká opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lockheed Martin

Americká stíhačka F-35.

Reklama

aktualizováno •

Vláda ve středu schválila nákup 24 amerických letounů F-35. První stroje budou hotovy v roce 2029, všech 24 bude v Česku do roku 2035, oznámil premiér.

Článek

Vláda Petra Fialy dnes završila roční vyjednávání o nákupu amerických stíhaček F-35. Jde o jeden z největších nákupů v historii armády. Schválila nákup 24 letounů za 106 miliard korun, dalších 44 miliard korun půjde na přípravu jejich provozu v Česku, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Premiér Petr Fiala považuje stíhačky z USA za nejlepší volbu.

„Řada zemí v NATO si pořizuje F-35 prostě proto, že to jsou letouny nejrozvinutější, nejlepší pro obranu členských zemí a mají obrovskou perspektivu,“ napsal Seznam Zprávám premiér.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která obchod s Američany vyjednávala, je pochopitelně také spokojená. Vysvětlila, jak bude probíhat financování:

„Nabídka na letouny, související vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu do roku 2034 činí necelých pět miliard amerických dolarů a bude postupně hrazena v letech 2024 až 2034.  Peníze, které zaplatíme v  Česku ve výši 44 miliard korun, půjdou zejména na stavební úpravy základny v  Čáslavi, na palivo, přípravu personálu a samozřejmě odvedeme DPH. Dohromady tedy předpokládám, že za projekt do roku 2034 zaplatíme 150 miliard korun,“ uvedla ministryně Černochová.

Dodala, že ačkoli jde v součtu o vysokou částku, v průměru bude činit necelých sedm a půl procenta plánovaných výdajů na obranu.

„Díky tomu mohu zaručit, že ostatní modernizační projekty Armády ČR, zvláště modernizace těžké mechanizované brigády, nejsou tímto projektem nijak ohroženy, naopak se vzájemně doplňují s ohledem na budované schopnosti.“

F-35 jsou akceschopné jen v 55 procentech případů, kritizuje americký úřad

Podle nové zprávy amerického Vládního kontrolního úřadu jsou stíhačky F-35 akceschopné jen v 55 procentech případů. Ministerstvo obrany v reakci uvedlo, že české letectvo se aktuálně pohybuje v podobných číslech. Podrobnosti v článku Seznam Zpráv.

Také předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová soudí, že jde o nejlepší volbu. F-35 jsou podle ní vysoce moderní letouny, které odpovídají aktuálním globálním vojenským trendům.

„Podle renomovaných armádních odborníků navíc zvažovaný nákup F-35 není výrazně dražší než letouny 4. generace, které ovšem v řadě strategických parametrů dalece převyšuje. S ohledem na rostoucí vojenskou moc Ruska a jeho vývoj letounů 5. generace je také pro Českou republiku nezbytné mít patřičně moderní obranné kapacity. Bezpečí a zdraví obyvatel je pro nás největší prioritou,“ podotkla.

Pro jsou i ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan a ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Nadzvukové letectvo potřebujeme. Postupně se se všemi parametry seznamuji i s porovnáním jiných řešení a myslím, že F-35 jsou dobré řešení, a jsem připraven jej podpořit,“ napsal předseda lidovců v SMS zprávě.

Podle předsedy Pirátů a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše platí, že pro Česko jako člena NATO je důležité budovat kompatibilní vojenskou infrastrukturu napříč Evropou i spojenci.

„Logicky proto hledáme takové řešení, které bude moderní i v horizontu 50 let, abychom v budoucnu byli schopni plnit všechny úkoly, které má plnit taktické letectvo,“ uvedl. „Klíčové samozřejmě je, aby stát pořizoval akvizice, které jsou výhodné jak ekonomicky, tak strategicky. V případě pořízení strojů F-35 bude důležitou roli hrát i možnost průmyslové spolupráce nejen na výrobě strojů pro Česko, ale pro všechny další stíhačky toho typu,“ podotkl.

Havlíček: Nekonečná nezodpovědnost

Opačného názoru jsou opoziční strany - F-35 by teď nenakupovaly. Podle Karla Havlíčka, místopředsedy Sněmovny a druhého muže hnutí ANO, není Česko pod žádným tlakem na pořízení stíhaček a Severoatlantická aliance nic takového nepožaduje.

„Od vládní koalice je to nekonečná nezodpovědnost. Rozhodují o něčem, co nebudou muset platit. My jsme v situaci, kdy zde máme nabídku od Švédů, měla by se jí věnovat pozornost. My jsme vládu vyzvali, aby dnes nerozhodovala, vzala si dva roky času, během kterých by se projednávala nabídka jak Švédu, tak Američanů, aby se obě strany přetlačily,“ kritizuje záměr.

Proti nákupu stíhaček z USA se dlouhodobě staví rovněž opoziční SPD. Podle poslance a člena výboru pro obranu Radovana Vícha jsou F-35 moc drahé a vláda by podle něj měla nákup zrušit.

„Nám na tom nejvíc vadí to, že k tomu nebyla vedená veřejná diskuze. V podstatě ani jednou se to neprobíralo na výboru pro obranu. Náklady jsou nesrovnatelné. Pokud se bavíme, že jeden stroj stojí 160 milionů dolarů, tedy asi 3,5 miliardy korun, tak to je pro nás nepředstavitelné,“ říká Vích.

Reportáž z továrny na F-35 v USA

Seznam Zprávy měly možnost navštívit továrnu nedaleko Dallasu v americkém státě Texas, kde se vyrábějí stíhačky F-35. Podrobnosti v reportáži z Texasu.

Nejlepší volba, zní z armády

Ministerstvo obrany už dříve uvedlo, že pro armádu jsou F-35 nejvhodnější a se společností Saab nemá mandát jednat. Oficiální nabídka na gripeny zdarma podle něj neexistuje a cena inzerovaná společností se liší od oficiální švédské nabídky.

Rezort tak narážel na prohlášení marketingového ředitele Saabu Mikaela Franzéna, který ČTK řekl, že Švédové neměli příležitost prezentovat benefity svých letadel a nabízejí 24 Gripenů E za 2,5 až 3 miliardy dolarů (v přepočtu 56 až 67 miliard korun). Součástí balíčku by podle něj bylo zdarma 14 Gripenů C/D, které si Česko v současnosti pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.

Za výběrem amerických stíhaček si stojí i armáda, podle níž jde o nejlepší volbu. Velitel vzdušných sil Petr Čepelka v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že by F-35 měly odstrašující efekt na Rusko nebo stát, který by ohrožoval NATO.

„Nevím, kolik stojí svoboda, určitě stojí hodně peněz. Pokud by tady měli ničit naše města, pokud by měly rakety dopadat na naše obyvatelstvo, tak poté se nás lidé budou ptát, proč jste netlačili více, abychom tu armádu měli a aby nás ubránila,“ obhajoval Čepelka nutnost armádních investic.

V plánu je nákup 24 letadel, v současnosti armáda disponuje 14 stíhacími stroji. Letouny mají nahradit právě švédské gripeny, na jejichž využívání má Česko smlouvu do roku 2027, poté může využít dvouletou opci.

Česko využívá pronajaté švédské gripeny

Seznam Zprávy měly možnost v roce 2022 navštívit také továrnu na výrobu gripenů ve Švédsku. Zástupci firmy Saab tehdy ještě před oznámením české vlády vysvětlovali, proč by podle nich mělo Česko pokračovat v používání gripenů, které jsou nyní v pronájmu do roku 2027, česká armáda poté může využít dvouletou opci.

Reklama

Doporučované