Hlavní obsah

Vohralíková znovu u Mynáře. Klíčový protokol v ruce stále nemá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jana Vohralíková, budoucí kancléřka prezidenta Petra Pavla.

Reklama

Budoucí kancléřka prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková dnes dostala od dosluhujícího vedoucího Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislava Mynáře informace o tabulkových místech v kanceláři. Předal jí i zprávy od NKÚ.

Článek

Informace dosluhujícího kancléře Vratislava Mynáře se podle České televize (ČT), která na závěry setkání upozornila, týkaly organizační struktury kanceláře a tabulkových míst. Vohralíková měla dostat také protokoly k zábranám u Pražského hradu nebo průběžné zprávy z auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle ČT dnešní schůzka trvala asi hodinu.

Závěrečný protokol z auditu NKÚ ohledně hospodaření KPR a jí podřízených organizací kancelář stále nemá k dispozici. Mynář požádal prezidenta NKÚ Miloslava Kalu, aby závěrečnou zprávu doložil. Dosluhující prezident Miloš Zeman podle pondělního Pavlova vyjádření souhlasil s poskytnutím protokolu.

„Dostala jsem všechny tři protokoly NKÚ včetně připomínek, které k tomu kancelář prezidenta měla a včetně rozhodnutí NKÚ, ale není tam závěrečný protokol, protože ten podle informací kancelář ještě nemá,“ řekla médiím dnes Vohralíková.

Zvolený prezident Pavel už dříve poznamenal, že kontroly zjistily řadu pochybení, ne však něco, co by mělo vést z pohledu prezidenta NKÚ Kaly k trestnímu stíhání. Závěr kontroly, která je už hotová, by podle dřívějšího Kalova vyjádření mohl být zveřejněn za několik týdnů. Pavel původně hovořil o tom, že bude chtít uskutečnit další audit v KPR, nejlépe do inaugurace 9. března. Tak rychlá kontrola ale podle šéfa NKÚ reálná není.

V úterý se Vohralíková a Mynář sešli také se sněmovním kancléřem Martinem Plíškem, řešili seznam hostů na Pavlovu březnovou inauguraci nového prezidenta či bezpečnostní opatření. Společná schůze obou parlamentních komor ke složení slibu nového prezidenta se uskuteční 9. března od 14:00.

Mynář také uvedl, že inaugurace se zúčastní končící prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou. Pavel v pondělí po schůzce v Lánech informoval o tom, že Zemana pozval.

Předpokládá se účast 800 hostů na inauguraci ve Vladislavském sále, na následnou číši vína ve Španělském sále by mohlo dorazit až 3000 lidí. Počítá se také s tím, že veřejnost bude mít možnost pozdravit nového prezidenta na třetím nádvoří Hradu.

„Doufám, že jsme dospělí a rozumní lidé a nezůstane taková ta pachuť,“ řekla Vohralíková při té příležitosti o dosavadní spolupráci s dosluhujícím Mynářem v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Já jsem se s ním poprvé sešla před dvěma týdny. Předala jsem mu seznam požadavků, takových úplně základních, které jsou potřeba pro přebírání kanceláře, s tím, že bych je ráda do pátku minulého týdne měla. Ale až včera jsem se vlastně dozvěděla, že to je sice nachystáno, ale že by to rád předal osobně. Tedy očekávání byla větší a výsledek je menší, než jsem si na začátku myslela,“ uvedla.

Mělo jít o základní informace, které podle ČT dostala dneska. Třeba zmíněná tabulková místa.

„Já jsem požádala o seznam všech auditů, které byly provedeny buďto v Kanceláři prezidenta republiky, nebo v jeho příspěvkových organizacích, s vyznačením data, kdy ten audit byl proveden, kdo ho dělal a výsledky protokolů,“ řekla v úterý Vohralíková.

Kancléři se k přípravě inaugurace opět sejdou ve čtvrtek 23. února na Pražském hradě. O den později budou rozesílány pozvánky na společnou schůzi parlamentních komor ve Vladislavském sále.

Reklama

Doporučované