Hlavní obsah

Sněmovna bude jednat přes noc. Schillerová na ni chce poslat inspekci práce

Poslance čeká dlouhý den i noc. Začíná mimořádná schůze s tématy, jež chce opozice obstruovat.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Padne rekord? Na pořadu Sněmovny jsou témata, která opozice dlouhodobě obstruuje. Poslanci jsou připraveni i na několik nočních jednání. Program schůze schválili po pětihodinovém řečnění.

Článek

Trojici návrhů, s nimiž nesouhlasí opoziční poslanci, v úterý mimo jiné projedná Poslanecká sněmovna na první ze dvou mimořádných schůzí svolaných na tento týden.

Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD již slíbili mohutné obstrukce. Dá se proto očekávat, že schůze potrvá několik dní a nocí. Záležet bude na tom, jak dlouho opozičníci vydrží řečnit.

Schvalovat pořad schůze poslanci začali v 10 hodin, odhlasovali ho až po pěti hodinách diskuzí. S projevy trvajícími několik desítek minut vystoupili třeba předsedové opozičních hnutí Tomio Okamura (SPD) či Andrej Babiš (ANO). Po poledni se poslanci zasekli u debaty o plynu a jeho původu, dlouhá výměna se odehrála mezi Babišem a pirátskou místopředsedkyní Sněmovny Olgou Richterovou.

Poslanci si na návrh pěti koaličních klubů odhlasovali jednání po 19., 21. i 24. hodině. To se nelíbilo opozici. Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové se z ponocování ve Sněmovně stala zvyklost a je možné, že dochází k porušování zákoníku práce a hygieny práce.

„Budeme samozřejmě hlasovat proti. Je to vaše vůle, kterou prosadíte, ale nejsem si jistá, zda nedochází k porušování zákoníku práce, hygieny práce. Až tu vůli prosadíte a zrealizujete, budeme se muset obrátit na vedení sněmovny, případně uvědomit inspektorát práce a další orgány, protože si myslím, že to není v pořádku,“ uvedla Schillerová.

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) jí odvětil, že pokud opozice nebude jednání blokovat, není nutné jednat přes noc.

Vládní koalice zařadila problematické návrhy na jednu schůzi záměrně, aby se projednaly při jedněch obstrukcích. Cílem je opozici „unavit“ nepřetržitým jednáním. „Budeme to muset vydržet,“ zní z koaličních lavic.

Poslanci obou táborů si proto již ve svých kancelářích připravují spaní a především opozice již má vytvořen rozpis mluvčích tak, aby se mohli vystřídat jak za řečnickým pultíkem, tak na gaučích či ve spacácích.

„Musíme nastavit nějaký systém, protože fyzicky se to nedá zvládnout,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Dvacátá schůze by měla mít šest bodů. Mimo jiné na ní poslanci mají ukončit i stav pandemické pohotovosti. Kvůli pandemickému zákonu, jímž se pohotovost vyhlašuje, poslanci už jednou ve Sněmovně nocovali. Únorová schůze, kterou přehlasovávali senátní veto zákona, trvala 37 hodin. Zrušení stavu pandemické pohotovosti by proto mělo projít bez námitek.

Hnutí ANO už ohlásilo obstrukce při projednávání zrušení zákona o evidenci tržeb EET. Ten prosadila vláda někdejšího sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotky, v níž ANO drželo ministerstvo financí. A stále ho považuje za dobrý nástroj. „To by do rozpočtu přinášelo 12 až 13 miliard ročně,“ řekla k EET Schillerová.

Za střet zájmů

Hnutí ANO chce obstruovat i novelu zákona o střetu zájmů, která by měla veřejným funkcionářům zakázat vlastnit média. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš má ve svěřenských fondech zaparkován mediální dům Mafra, který mimo jiné vydává třeba deníky MF Dnes či Lidové noviny, ale v jeho portfoliu jsou i rádia či televize.

Obě opoziční hnutí chtějí bojkotovat novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Ta má snížit státní platby za pojištěné děti, studenty, seniory nebo nezaměstnané. Hlavně SPD už avizovalo, že proti tomu bude obstruovat ze všech sil.

„Vláda chce vzít zdravotnictví 14 miliard korun, což zhorší dostupnost zdravotní péče pro naše občany,“ vysvětlil předseda hnutí Tomio Okamura.

Hnutí SPD pak hodlá těžce bojkotovat i projednání posledního návrhu, se kterým přicházejí senátoři. Změna zákona o volbách by měla do českého volebního systému zavést korespondenční volbu. SPD už Sněmovnu jednou kvůli tomuto bodu zablokovalo, a to letos v lednu. „Korespondenční hlasování je útokem na demokracii a otevřenými dveřmi k případným manipulacím s volebními lístky,“ řekl k tomu tehdy předseda klubu SPD Radim Fiala.

Senátor Marek Hilšer (klub STAN), který je navrhovatelem novely, tehdy předsedu Okamuru označil za „parlamentního teroristu“. „Záměrně blokuje chod demokratických institucí. Řídí se heslem ‚nezvítězil jsem ve volbách, tak budu aspoň škodit a terorizovat ostatní,“ řekl tehdy Seznam Zprávám poté, co Okamurovo hnutí zablokovalo Sněmovnu.

Na tento týden je svolána i druhá mimořádná schůze. Tentokrát ji svolává opozice, aby se pokusila prosadit vlastní zákony na podporu ekonomiky v době inflace. Ty jim už na minulé schůzi koaliční poslanci odmítli zařadit na program řádné schůze. Toto jednání je naplánováno po konci schůze předchozí. Začít má nejpozději v pátek 6. května ve 12 hodin.

Reklama

Doporučované