Hlavní obsah

Zákaz předjíždění na D1 ignorují stovky šoférů kamionů. Policie přitvrdí

Seznam Zprávy zaznamenaly, jak někteří řidiči kamionů nedodržují na dálnici D1 zákaz předjíždění na Vysočině.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na nejvytíženější tuzemské dálnici přibyly v listopadu nové úseky se zákazem předjíždění pro kamiony, další budou následovat. Od nového roku budou řidiči dostávat pokuty na místě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je začátek týdne, krátce po poledni, a při pohledu z mostu nad dálnicí D1 na Vysočině u Humpolce není problém rychle počítat řidiče kamionů, kteří předjíždějí, i když je to nově zakázané. A to dobře viditelnými značkami. Jen během 15 minut reportér Seznam Zpráv ze zasněženého mostu zaznamenal tři takové případy.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) k věci uvedl, že jen za posledních sedm měsíců řešila policie stovky případů, kdy řidiči kamionů zákaz předjíždění ignorovali. „Konkrétně Policie České republiky zaznamenala 691 porušení od května do konce listopadu. A z toho se jen za říjen a listopad jedná o 258 porušení,“ sdělil Seznam Zprávám.

Podle Kupky zvýšení počtu přestupků v posledních měsících souvisí s postupným osazováním dálnice D1 dopravními značkami, které zákaz předjíždění pro nákladní vozidla šoférům avizují. V listopadu se například rozšířil zákaz přejíždění o úsek na Vysočině od 90. do 112. kilometru.

Mluvčí největšího tuzemského sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix uvedl, že dopravci zatím nemají vyhodnocené nové úseky na D1, kde nově zákazy platí.

„Mluvil jsem s asi desítkou našich členů a zatím žádné zkušenosti s novou úpravou nejsou. Naše předešlé výhrady nicméně trvají, včetně toho, že by bylo rozumnější použít proměnné značení jako v okolních státech,“ myslí si Felix.

Kde platí a začne platit zákaz předjíždění

  • V polovině listopadu začal platit zákaz předjíždění kamionů mezi 90. kilometrem Humpolec až 112. kilometrem Jihlava a mezi sjezdem na 146. kilometru Velké Meziříčí-východ a 182. kilometru Kývalka.
  • Začátkem letošního roku přijde rozšíření zákazu v úseku 21. kilometr Mirošovice až 90. kilometr Humpolec112. kilometr Jihlava až 141. kilometr Velké Meziříčí-západ, s výjimkou stoupacích pruhů, kde bude předjíždění povoleno.

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak zákazy předjíždění v listopadu kontrolovala policie. „Jedná se o nižší desítky případů, kdy se řidiči dopustili porušení zákazové dopravní značky – zákaz předjíždění nákladních automobilů,“ uvedla Dana Čírtková z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Čírtková také popsala, jak je možné ignorování zákazových značek sankcionovat. Podle policejní mluvčí do konce letošního roku nelze tento přestupek řešit na místě. Policisté musí přestupek zadokumentovat a odevzdají ho k řešení do správního řízení.

Policie bude nově trestat od roku 2024

Pokud se přestupku dopustí cizinec, u kterého by mohlo hrozit, že se bude správnímu řízení v Česku vyhýbat, policisté využijí zákonné možnosti a uloží řidiči kauci. Tento postup se od příštího roku změní.

„Od Nového roku to umožňuje novela zákona – policisté budou mít možnost řešit tento přestupek na místě a umožní policistovi uložit pokutu v příkazním řízení až 5500 korun a řidič dostane šest trestných bodů,“ vysvětluje Čírtková.

Podívejte se, kde zákaz předjíždění platí a kde bude:

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Zákazové značky na dálnici D1 přibudou ve dvou fázích.

A vysvětluje, jak se bude postupovat, pokud z nějakého důvodu nebude možné řešit přestupek na místě. „Tento přestupek zadokumentujeme a odevzdáme do správního řízení, kde hrozí sankce až 25 tisíc korun a řidič dostane šest trestných bodů. V případě, že by se přestupku dopustil zahraniční řidič, který s ním nebude souhlasit, jsme oprávněni mu uložit kauci. Ta může být až do výše 50 tisíc korun.“

Anketa

Ohrozily nebo omezily vás někdy předjíždějící kamiony?
Ano
93,3 %
Ne
6,7 %
Celkem hlasovalo 7841 čtenářů.

Jihomoravští policisté informovali, kolik neukázněných řidičů kamionů museli řešit během listopadu. Údaje jsou ze všech dálnic nacházejících se na jižní Moravě. Podle odhadu se přibližně dvě třetiny týkají dálnice D1. „Za měsíc listopad přistihli jihomoravští dopravní policisté při nesprávném předjíždění 604 řidičů nákladních vozidel,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

V současné době platí zákaz předjíždění pro kamiony celkem na desítkách úseků dálnic D1, D5, D8 a D11. Opatření platí vždy od šesti ráno do deseti večer, na brněnském úseku dálnice D1 pak od už od páté ranní do desáté večerní.

Reklama

Doporučované