Hlavní obsah

Úřaduje z Ruska, miluje Stalina a odmítá LGBT. Nový plzeňský zastupitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: facebook Jakuba Zieby

Jakub Zieba je obdivovatelem Josefa Stalina.

Reklama

První městský obvod v Plzni má od minulého týdne nového zastupitele, který však úřaduje z ruského Volgogradu. Mladý obdivovatel Stalina tam studuje a sdílí protizápadní propagandu.

Článek

Třiadvacetiletý student Jakub Zieba, zvolený za SPD, složil 7. prosince zastupitelský slib po rezignaci jednoho z kolegů.

Zieba podle svého facebookového profilu od loňského září žije a studuje ve Volgogradu.

Na svém profilu sdílí propagandistické obrázky a dezinformace, obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina i Josifa Stalina, bývalého sovětského diktátora zodpovědného za smrt milionů lidí.

„Složil slib zastupitele a já nemám důvod zkoumat, odkud pracuje,“ řekla k tomu starostka městské části Ivana Bubeníčková (ANO) a s dalšími dotazy odkázala na hnutí SPD.

Skloubení studia v 3000 kilometrů vzdáleném Volgogradu s mandátem zastupitele je podle studenta možné. „Neuvolnění zastupitelé běžně pracují. Na rozdíl od představitelů jiných politických stran mám však pouze jednu funkci. Jsem si tedy jist, že zvládnu obojí a dle možností a potřeb budu přijíždět do České republiky. Rozhodně se to negativně nepodepíše ani na kvalitě mé práce zastupitele, ani na mých studijních výsledcích,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Cesta z Ruska do Plzně mu prý trvá zhruba den. Kvůli zrušení letů mezi Českou republikou a Ruskem, kvůli ruské agresi, cestuje pozemní cestou do Estonska a odtamtud využívá letecké spojení.

Putina označil za svého prezidenta

Mladý zastupitel je kromě studia v Rusku zajímavý i tím, že obdivuje také socialismus a vyjadřuje přání obnovy Sovětského svazu.

„Josif Vissarionovič Stalin se vrací. Obliba Stalina v Rusku stoupá, oficiální antistalinská propaganda již více nefunguje. A nikdy úplně nefungovala. Stalin neodešel do minulosti, on se rozplynul v budoucnosti,“ hlásal například loni v listopadu. Vladimira Putina označuje za svého prezidenta.

Šíření ruského vlivu ze strany SPD

Nezisková organizace Evropské hodnoty zanalyzovala hlasování a vystupování poslanců a členů vlády, aby zjistila, kterak šíří ruský a čínský vliv v Česku nebo jak proti němu bojují. Nejhůř z analýzy vyšlo SPD.

Zieba v minulosti poskytl rozhovor třeba Studentským listům, které daly čtenářům nahlédnout do jeho myšlení.

„Mám dobrý vztah k Ruské federaci, umím rusky, mám rád ruskou kulturu, s Putinovou vládou souhlasím. Tak jsem si řekl, proč to nezkusit,“ vysvětloval tehdy, proč se rozhodl studovat v Rusku. Zároveň zkritizoval Plzeňskou univerzitu, kde studoval předtím, že místo normální výuky tam probíhá „propaganda topky“.

U příspěvku, proč kandidoval za SPD, uvedl mimo jiné, že „hnutí nepodporuje žádné nenormálnosti typu LGBT“. Jako obecní zastupitel chce například prosazovat vystoupení z EU či NATO nebo budovat „tradiční společnost“.

„Každý podle svých možností, každému podle svých zásluh. Pracovat se musí vyplatit! Jsem proti všelijakým liberálům, ‚pravdoláskařům‘ a jiným skupinám, které se pokouší zničit tradiční společnost,“ uvedl třeba.

Seznam Zprávy požádaly o reakci na Ziebovo vystupování a jeho vyjadřování o LGBT komunitě i předsedu SPD Tomia Okamuru. Ten na to nereagoval, pouze jeho mluvčí uvedla, že „ten člověk není náš člen“ a má prý mít předky v Rusku.

Zieba členem SPD byl, ale z hnutí vystoupil. V roce 2018 přitom ještě jako člen SPD kandidoval jako jednička kandidátky v prvním plzeňském městském obvodu.

Okamura Ziebu v minulosti chválil, jak připomíná analytik Roman Máca, který se zabývá českou dezinformační scénou. Před čtyřmi lety na svém facebooku umístil odkaz na podle něj skvělý rozhovor s mladým politikem. „Jakub bravurně odpovídá na tendenční a podpásové otázky redaktorky Babišova webu,“ uvedl.

„Je to jen další z mnoha ukázek, jak je SPD Tomia Okamury hnízdem a inkubátorem proputinovských kolaborantů a podporovatelů terorismu,“ uvedl k tomu Máca, který na Ziebovy aktivity upozornil na svém twitteru.

Ziebovi čtenáři se dozvědí i to, že v Rusku jsou potraviny kvalitnější a chutnější než v Česku či Německu, že i student si tam může sám pronajmout dostupný byt. Hodnotí také kvalitu ruského vysokého školství, která je prý mnohem lepší než na západě.

A vyjadřuje se i ke směřování Ruska. „Někteří západní komentátoři říkají, že prezident Putin prý obnovuje SSSR. V tomto případě jim dávám za pravdu. Skutečně bude existovat státní útvar podobný Sovětskému svazu. Prezident Putin pracuje v koncepci ruského světa, stejně tak jak pracoval Josif Stalin,“ píše třeba.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda mu v Rusku nekomplikuje život jeho české občanství, neboť Česko patří mezi země, které Rusko označilo za nepřátelské, Zieba uvedl, že nikoliv. Místní jsou podle něj přátelští a pohostinní.

„Hned po příjezdu jsem získal mnoho přátel, učitelé mě taktéž velmi podporují. Jsem tu spokojený a studium mě baví. Rusové jsou charakterističtí tím, že nechovají nenávist vůči jednotlivým národům. Ze slov Rusů Evropu nevnímají jako nepřítele, ale jako loutku USA,“ vysvětlil.

Na dotaz, zda by se chtěl v Ruské federaci v něčem inspirovat tak, aby to přenesl do Plzně, kde je zastupitelem, reagoval, že se chce na západě Čech zabývat zejména dostupností parkovacích míst, což měl i ve volebním programu. „V Rusku se lze inspirovat řadou věcí, ale to by bylo možné realizovat pouze v Poslanecké sněmovně,“ vysvětlil.

Naopak Volgograd by se v jeho rodné Plzni prý mohl inspirovat při vysazování zeleně ve veřejném prostoru. „Zeleně je tu na můj vkus málo, což je ale dáno jeho polohou,“ dodal.

Reklama

Doporučované