Hlavní obsah

Zeman ji nechtěl jako viceprezidentku NKÚ, nově by měla být státní tajemnicí

Foto: Petr Lemberk/MAFRA, Profimedia.cz

Simeona Zikmundová.

Reklama

Prezident Miloš Zeman odmítl Simeonu Zikmundovou do vedení kontrolního úřadu jmenovat s tím, že vyjádřil pochybnosti o jejích zkušenostech a morálních vlastnostech, které pro tuto funkci vyžaduje zákon.

Článek

Simeona Zikmundová, dosavadní náměstkyně ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL), by se měla na ministerstvu stát státní tajemnicí.

Návrh na jmenování ve středu projedná vláda. Vystudovaná právnička má ve funkci nahradit Jana Landu, který v květnu rezignoval ze soukromých důvodů a ve funkci skončí 15. června.

Poslanec Marek Výborný řekl, že Zikmundová nadále zůstává kandidátkou koalice na viceprezidentku Nejvyššího kontrolního úřadu.

Sněmovna Zikmundovou – na návrh vládní koalice – zvolila jako kandidátku do funkce viceprezidentky NKÚ, kde už dříve působila. Prezident Miloš Zeman ji však odmítl jmenovat, přičemž vyjádřil pochybnosti o jejích zkušenostech a morálních vlastnostech, které pro tuto funkci vyžaduje zákon.

Šéf poslaneckého klubu lidovců Výborný v pátek uvedl, že navržení Zikmundové na státní tajemnici neznamená konec její nominace na viceprezidentku NKÚ. „Koalice a MŽP pouze reaguje na aktuální situaci, kdy prezident tuto nominaci Poslanecké sněmovny odmítl. S panem prezidentem o důvodech odmítnutí ještě budeme jednat. Zikmundová zůstává nominantkou na post viceprezidentky NKÚ,“ uvedl.

Zikmundová v NKÚ pracovala do roku 2012 jako ředitelka správní sekce. Z úřadu odešla poté, co skončil tehdejší prezident František Dohnal a úřad vedl viceprezident a nynější prezident Miloslav Kala. Zikmundová svůj odchod tehdy označila za čistku, Kala to ale popřel.

Pro Seznam Zprávy Zikmundová v reakci na své nejmenování do vedení NKÚ řekla, že ve svém profesním ani morálním profilu nevidí nic závadného. S případem odsouzeného bývalého prezidenta NKÚ Dohnala neměla nic společného, uvedla.

Simeona Zikmundová v minulosti mimo jiné pracovala také jako tajemnice úřadu města Třebíč.

V roce 2015 se neúspěšně ucházela o funkci náměstka ministra vnitra pro státní službu, takzvaného superúředníka. V červnu téhož rok se pak stala náměstkyní pro ekonomiku a provoz na Ministerstvu pro místní rozvoj, tehdy vedeného Karlou Šlechtovou (za ANO).

Později pracovala jako ředitelka odboru práva na informace Úřadu pro ochranu osobních údajů. Náměstkyní ministryně životního prostředí Hubáčkové se stala letos v lednu. Na MŽP má Zikmundová na starost řízení sekce ochrany životního prostředí.

Reklama

Doporučované