Hlavní obsah

Zjistíte, že někteří s vámi nehrají čistou hru, říká Pavlův expert z Hradu

Foto: Facebook Univerzity Palackého

Politolog a šéf domácího odboru Hradu Tomáš Lebeda.

Reklama

Politolog Tomáš Lebeda zažil v nové roli na Hradě první politickou bitvu o ústavní soudce. A poprvé si tak vyzkoušel, jaké hry se kolem takových událostí rozehrávají.

Článek

Z akademického prostředí se přesunul do politického světa, který dosud jako vysokoškolský pedagog vědecky zkoumal.

Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého, kde vedl katedru politologie, je nyní součástí týmu Petra Pavla na Pražském hradě. V prezidentské kanceláři povede vnitropolitický odbor, stane se Pavlovým tykadlem pro domácí politiku.

O svém působení na Hradě doposud nemluvil. Teď v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jaké úkoly ho na Hradě čekají. Klíčová pro něho bude reorganizace kanceláře, díky které nabere do týmu posily.

Součástí jeho odboru se stane i regionální oddělení, které bude mít na starosti komunikaci Hradu s regiony a výjezdy prezidenta do krajů. Povede jej členka volebního týmu Markéta Čuříková.

Jste tu nový. Jak se s rolí šéfa politického odboru jako politolog sžíváte?

Člověk se stále učí. Zvlášť já, když přicházím z akademické sféry. Úřad je zajetá instituce, do které se člověk postupně noří a snaží se svou vizi přizpůsobit tomu, jaké je fungování úřadu.

Jaký byl přechod do politiky? Byl to pro vás profesní střet?

Práce s panem prezidentem byl nejmenší střet. Bylo to velmi plynulé a příjemné. Samozřejmě ten úřad má svá specifika a musím si zvykat.

Jaká je spolupráce mezi lidmi z volebního týmu a vás, nových v okolí prezidenta Pavla?

Sedá si to pomalu, možná pomaleji, než bychom chtěli. S tím se ale nedá nic dělat, jsou tu procedury, které je třeba projít. Restrukturalizace nás teprve čeká. Stále ještě nevedu odbor vnitřní politiky, ale analytický odbor. Ten byl už v minulosti personálně vyprázdněný, v podstatě tu byly všehovšudy dvě zaměstnankyně. Čekáme na restrukturalizaci, abychom dostali více lidí a mohli dělat pro prezidenta výrazně lepší servis, než jsme v tuto chvíli schopni poskytovat.

Máte od kancléřky či šéfky prezidentova kabinetu příslib, že naberete nové lidi?

Ano. Součástí reorganizace je přesně daný počet tabulkových míst, který by měl náš odbor mít.

Váš domácí odbor bude pro Hrad styčným místem pro kontakt s českou politickou arénou?

Odbor se bude skládat ze dvou oddělení. Jedno je typičtější, oddělení ústavně-politických institucí, které bude mít na starost vztahy s vládou, Sněmovnou a Senátem, ale i s politickými stranami, které jsou klíčové pro fungování zastupitelské demokracie. Budeme sledovat, co se tam děje, jaké jsou pohyby a trendy. Učíme se to dělat trochu jiným způsobem, ne jen formálně, ale opravdu chceme dodávat panu prezidentovi informace v té podobě, ve které on je opravdu potřebuje.

Jakou školou pro vás bylo prosazení si kandidátů na ústavní soudce?

Byla to velmi zajímavá zkušenost, poznal jsem jednotlivé aktéry zblízka. Zjistíte, že někteří aktéři s vámi nehrají čistou hru. Jsem velmi potěšený, že Senát se k tomu nakonec postavil velmi konstruktivně a férově. Výsledek dobře odráží to, jak kvalitní kandidáty Senát dostal.

Samozřejmě si umím představit, že Senát v budoucnosti některé kandidáty neschválí, je to jeho plné právo. Zároveň si ale myslím, že je třeba ctít rozdělení rolí, které jasně definuje Ústava. I předseda Senátu pan Vystrčil senátorům opakuje, jak jsou role rozděleny. My musíme být připraveni, že v budoucnu některý souboj třeba nevyhrajeme a Senát nám některého z kandidátů neschválí.

Pod vás bude spadat i oddělení, které má mít na starost regionální politiku a propojení Hradu s kraji, což prezident po nástupu na Hrad proklamoval?

Ano, půjde o oddělení regionů a místních komunit, které hodně reaguje na přání prezidenta věnovat se regionálním rozdílům - speciálně strukturálně postiženým regionům, sociálně vyloučeným lokalitám, obecně rozdílům mezi periferiemi a centry, která profitují. Toto oddělení bude chystat i cesty prezidenta do regionů.

Jak se chystáte na dobu, kdy se politická scéna dostane do krize a vy budete tím, kdo sehraje prostředníka mezi Hradem a Úřadem vlády?

Vždy je to věcí dohody pana prezidenta, mě a dalších spolupracovníků. Podstatný je vždy výsledek. Rozdíl této práce oproti té mé předchozí je v tom, že jde o službu prezidentovi republiky. Není to o mně, co řeknu do médií, co napíšu, co řeknu studentům. Procesy, kdo co dělá a jakým způsobem, nejsou tak podstatné, není potřeba o nich hovořit. Klíčový je výsledek, kterého dosáhnete pro prezidenta.

Pátrali jsme, jak se žije na „Pavlově dvoře“. Pusťte si další díl reportážního cyklu Seznam Zpráv Off Record:

Reportéři pořadu Off Record zjišťovali, kdo tvoří základní sestavu lidí, kteří mají vliv na chod Pavlova úřadu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované