Hlavní obsah

Je v tom až po uši, pustil se Havlíček do Síkely kvůli hrozícím cenám elektřiny

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček.

Reklama

Ministr průmyslu připustil možné zvýšení cen elektřiny. „Budu ale doufat, že se naplní optimistický přístup mých kolegů z vlády Zbyňka Stanjury a Mariana Jurečky,“ řekl.

Článek

„Je v tom až po uši,“ pustil se místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) do ministra průmyslu a obchodu.

Jozef Síkela (STAN) připustil od příštího roku možné zdražení elektřiny, a to až o 10 procent. Ve hře je podle něj i optimistický scénář, že výrazně klesne cena neregulované části elektřiny – tedy silové složky ceny, kterou určují dodavatelé.

„S tím, že tento výraznější pokles vykompenzuje nárůst ceny z titulu znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje a nárůstu regulované části energií,“ popsal ministr.

Pracuje ale i s pesimističtější variantou vývoje. „Máte základní scénář, pak optimistický scénář a samozřejmě i pesimistický odhad. Obecně říkám, že v dobrých dobách není pesimistický odhad nikdy dost pesimistický pro problémy, které mohou později nastat.“

Jeho předchůdce ve funkci Karel Havlíček to vidí jednoznačně: „Vláda vsadila na pokles silové, tedy neregulované složky, na kterou nemá vliv. Současně ministr průmyslu úplně prohrál bitvu o vývoj regulované složky. Navzdory slibům, že tak neučiní, převádí vláda poplatky za obnovitelné zdroje na lidi a firmy, a to dokonce ve vyšší míře než před krizí,“ vypočítal pro Seznam Zprávy.

„Regulovaná část elektřiny tedy vzroste o desítky procent, pro podniky až o 250 %. O celkovém nárůstu bude rozhodovat vývoj neregulované složky, bude záležet na délce fixací, na dohodnuté ceně před zastropováním,“ dodal.

SPD: Hrozí větší zdražení než o deset procent

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala Seznam Zprávám řekl, že hrozba zdražení elektřiny je reálná, protože kvůli konfliktům na Ukrajině a Blízkém východě nežijeme v harmonickém světě.

„Obávám se, že to může být pravda, že to bude více než o 10 procent. U firem to bude ještě daleko víc. Co se týče elektřiny, tak v SPD říkáme zastropovat u výrobců. To znamená u elektráren, které máme, a přidat k tomu marži a tím bychom se vyhnuli všem výkyvům finančních trhů a cen energií. Už se to mělo udělat dávno,“ komentoval Síkelův odhad.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v polovině října pronesl, že k navýšení cen by nemělo dojít. „Myslím si, že u nízkého napětí bude stejná cena jako nyní. Nikomu se cena výrazně nezvýší, průměrné zvýšení bude nula,“ řekl tehdy v České televizi. Na současný Síkelův výrok resort financí už reagovat nechtěl a odkázal na Stanjurovo vyjádření z poloviny měsíce.

Poslanec a místopředseda hospodářského výboru Antonín Tesařík (KDU-ČSL) má Síkelův výrok za pesimistický odhad, který bere v úvahu možné dopady zhoršující se bezpečnostní situace na Blízkém východě.

„Ceníky hlavních českých dodavatelů elektřiny mají v posledních měsících naopak klesající tendenci,“ napsal v SMS zprávě. „Rád bych v této souvislosti upozornil na dotační programy z Ministerstva životního prostředí, které domácnostem pomohou ušetřit až 69 % energie. Peníze lze dostat předem formou zálohy. Pro státní rozpočet to přitom znamená nulové náklady, finance určené na energetické úspory poputují z Evropské unie.“

Člen hospodářského výboru a poslanec Michal Kučera (TOP 09) bude chtít slyšet přesnější odhady. „Ministr má nejčerstvější informace, nicméně my bychom chtěli požádat o zpřesnění odhadů. Jsou výhledy, které se v čase mění. Myslím, že k tomu bude i debata na hospodářském výboru,“ reagoval koaliční poslanec.

I přes zlevňování dodavatelů bude elektřina v příštím roce zřejmě dražší. V koncových cenách elektřiny se totiž projeví plánované úpravy distribučních poplatků a také návrat plateb za obnovitelné zdroje energie. Ty určuje Energetický regulační úřad, letos by o nich měl rozhodnout v listopadu.

Podle analytiků lze očekávat zvýšení těchto plateb, protože v letošním roce na ně přispíval stát a v příštím roce už nebude. Podle expertů tak odběratelé za elektřinu i přes zlevňování ze strany dodavatelů nejspíš zaplatí více než v současnosti.

Reklama

Doporučované