Hlavní obsah

Polovina české populace má názory jak z minulého století, říká exministryně

Foto: Archiv Michaely Marksové

Bývalá ministryně práce Michaela Marksová.

Reklama

Pro někdejší sociálnědemokratickou ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou jsou rovné příležitosti celoživotní téma, v minulosti se podílela na budování průkopnické neziskovky Gender Studies. Zůstává členkou ČSSD.

Článek

Dlouho patřila k výrazným tvářím české sociální demokracie, teď v překvapivé formaci s byznysmenkou Ivanou Tykač a českoamerickým stratégem Alexanderem Braunem stojí v čele nového think-tanku Solvo zaměřeného na postavení žen v české společnosti.

Pro exministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou jde o celoživotní téma, v minulosti se podílela na budování průkopnické neziskovky Gender Studies a i na ministerstvu práce začínala jako šéfka genderového odboru.

Jedním z cílů institutu Solvo má být pomoc ženám budovat jejich sebevědomí. „Nutně potřebujeme ženy, které se umí postarat samy o sebe. Ale zároveň musí pochopit, že péče o domácnost a děti není jen jejich výhradní doménou, že pokud oba v rodině pracují, i o domácnost a děti se musí postarat oba,“ říká například Marksová.

V rozhovoru exkluzivně popisuje první zjištění z průzkumu, který si institut nechal zpracovat. Podle jejich dat například polovina dospívajících nechce žít v Česku.

Jak vznikl nápad na založení think-tanku Solvo?

Před dvanácti lety založili manželé Tykačovi neziskovku Women for Women, původně jako pomoc českým samoživitelkám, samoživitelům a jejich dětem. Dnes pomáháme i spoustě rozvádějících se manželských párů s dětmi. Jejich životní příběhy nás inspirovaly k tomu, abychom něco změnili. Začali jsme cítit, že musíme a že máme na víc. Když chcete něco nastartovat, tak potřebujete i data, výzkumy, soustředěnou práci.

Kontext

Vzniká institut Solvo s velkým vlivovým kreditem. Stojí za ním Ivana Tykač, exministryně Michaela Marksová a bývalý superporadce Andreje Babiše Alexander Braun.

Co znamená slovo Solvo, co má o institutu říct?

Je to hezké krátké slovo, které znamená latinsky rozpustit, odvázat, rozvázat, rozvolnit nebo osvobodit. Ale hlavně odemykat. A my chceme odemykat potenciál společnosti, aby se naše země posunula dál. Abychom mohli být úspěšní. Chceme se zaměřit na ženy, aby se dokázaly lépe postarat samy o sebe. Realizovat se. Věřit si. Protože česká společnost jejich potenciál využívá nedostatečně. Dále se chceme zaměřit na kvalitu dětství.

V jakém slova smyslu?

To, jaké máme dětství, ovlivní zbytek našeho života a v celku pak i společnosti. Dokážeme-li zlepšovat dětství, budeme mít všichni lepší budoucnost. Chceme, aby děti vyrůstaly s důvěrou, chodily rády do školy a celkově se cítily dobře. A za třetí, chceme zkoumat, jak co nejlépe využít umělou inteligenci a nové technologie obecně pro zlepšení kvality našich životů.

Jaké máte a bude mít aktivity?

Už jsme začali. Solvo realizovalo v České republice velké průzkumy s předními agenturami, např. s Ipsosem a SC&C, jejichž výsledky budeme postupně představovat veřejnosti. Jeden zjišťoval, jak se české ženy cítí, a je to dost smutné. Jen každá druhá žena v České republice se cítí být úspěšná. Hodně to souvisí s tím, že naše společnost vidí ženu pořád především jako matku. Ale my ženy máme přece spoustu dalších rolí.

Česká společnost je ale dost konzervativní v těchto záležitostech.

Dokonce 75 % české populace si myslí, že děti do tří let potřebují především péči matky. A 56 % populace si myslí, že by muž měl spíše pracovat než se starat o děti. Víc než polovina české populace považuje za neobvyklé, když zůstane na rodičovské dovolené otec. Považujeme to za nesmysl, takhle už dnes nemůžeme fungovat. Jsou to názory z minulého století, které radikálně snižují to sebevědomí i uplatnitelnost žen. Mrháme jejich potenciálem, což má zásadní vliv na celou ekonomiku země.

O dětech jako nikdy dřív

Z jakých výzkumů vychází vaše aktivity zaměřené na kvalitu dětství?

Náš průzkum byl největší svého druhu v České republice. Takový tu ještě nebyl a výsledky budeme medializovat už brzy. Zkoumali jsme názory dětí ze všech typů rodin, ale i jejich rodičů a pěstounů. Jsou tam strašně zajímavá zjištění. Vyšlo z něj například, že polovina dětí 13-18 let chce v dospělosti žít v jiné zemi než v České republice.

Kdo je Michaela Marksová (54)

V letech 2014 až 2017 byla ministryní práce a sociálních věcí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Během svého mandátu se mimo jiné zasadila o zlepšení podmínek na rodičovské dovolené, zejména možnosti přivýdělku. Nejvyšší kontrolní úřad později popsal, jak se na úřadu za éry Marksové mělo plýtvat stamiliony korun. Následné policejní vyšetřování ale na nic trestného nepřišlo a případ byl v roce 2021 uzavřen.

2020-2021 politická náměstkyně ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD)

2019-2020 místopředsedkyně Rady ČTK

2014-2017 ministryně práce a sociálních věcí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD)

2006-2018 zastupitelka Městské části Praha 2

1997-2004 ředitelka pro styk s veřejností obecně prospěšné společnosti Gender Studies

v 90. letech byla redaktorkou ženského časopisu Cosmopolitan

Jak plánujete se zmíněnými zjištěními naložit?

Nedílnou součástí aktivit institutu Solvo bude samozřejmě pořádání debat a konferencí se špičkovými odbornicemi a odborníky, ze kterých vzejdou konkrétní doporučení – a ta pak chceme ve spolupráci s ostatními pomoci realizovat.

Kdo bude adresátem vašich aktivit a výstupů?

Chtěli bychom, aby se naše sdělení dostala ke všem, ať už žijí na venkově, nebo ve městě. Ke všem ženám starším dvanácti let, aby mohly přemýšlet o tom, jaký chtějí prožít život. A samozřejmě k odbornicím a odborníkům, kteří se danými tématy zabývají. K političkám a politikům, protože to jsou ti, kteří mohou věci reálně měnit. Chceme, aby se jejich rozhodnutí opírala o kvalitní a neprůstřelná fakta a data, proto děláme tyto velké průzkumy.

Co je podle vás například potřeba změnit v situaci žen?

Chceme posílit sebevědomí českých žen. Nutně potřebujeme ženy, které se umí postarat samy o sebe. Ale zároveň musí pochopit, že péče o domácnost a děti není jen jejich výhradní doména, že pokud oba v rodině pracují, i o domácnost a děti se musí postarat oba. A muži jsou v tom stejně dobří jako ženy.

Pět let s Ivanou Tykač

Think-tank bude sponzorovaný výhradně paní Tykač? Má už i sídlo?

Zatím ano. Sídlo samozřejmě musíte mít ze zákona, když zakládáte jakoukoli organizaci. Kromě ředitelky a správní rady stavíme také poradní sbor – odbornice a odborníky v daných oblastech. Zájem zapojit se nám už vyjádřilo mnoho zajímavých osobností, brzy je představíme.

Jste exministryně, bývala jste výrazná tvář ČSSD. Pro vás je nyní spolupráce s paní Tykač hlavní pracovní aktivitou?

Ano, je. V oboru, který se zabývá situací žen a dětí, pracuji celý svůj profesní život, takže tohle je pro mě příležitost, která mě nadchla. Moc mě baví Solvo budovat.

Ve správní radě jsou tři jména - paní Tykač, vy, Alexander Braun. Lidé z různých oblastí se společenským vlivem. Jak jste se dali dohromady a rozhodli se spolupracovat?

S paní Ivanou jsem začala spolupracovat už asi před pěti lety, v rámci Women for Women. A minulý rok nám tam s rozvojem a strategií začal pomáhat i Alexander Braun. Časem nám došlo, že by bylo dobré naši práci ukotvit a založit think-tank, abychom mohli reálně měnit nejen osudy žen, dětí a rodin, ale mít dosah i na celou společnost. Já jsem se koncem minulého roku přesunula ze správní rady na pozici výkonné ředitelky institutu.

Reklama

Doporučované