Hlavní obsah

Bezpečnostní výbor po „grilování“ Mlejnka: Nevidíme důvod k jeho odvolání

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan (vlevo) a šéf ÚZSI Petr Mlejnek na jednání bezpečnostního výboru.

Reklama

aktualizováno •

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek předstoupil ve čtvrtek odpoledne před členy sněmovního bezpečnostního výboru. Důvodem byly jeho styky s podnikatelem Michalem Redlem, podle policie hlavní postavou kauzy Dozimetr.

Článek

Současný šéf civilní rozvědky dorazil na jednání v Poslanecké sněmovně v doprovodu předsedy výboru Pavla Žáčka (ODS). Otázky novinářů ale nechal bez odpovědi.

Zákonodárci ale po jednání oznámili, že se postavili za vyjádření ministrů, podle něhož není k Mlejnkově odvolání důvod.

Opoziční poslanci ANO totiž na jednání bezpečnostního výboru neprosadili výzvu vládě, aby Ministerstvo vnitra neřídil ministr za STAN. Neprosadili ani výzvu šéfovi Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) k rezignaci.

Posléze se sešli členové komise pro kontrolu činnosti ÚZSI. Ti jednali tři hodiny. Jednání bylo tajné, přesto po něm její členové včetně předsedkyně Taťány Malé potvrdili, že se opoziční poslanci pokusili prosadit obdobné usnesení jako na předcházejícím výboru - tedy výzvu k odvolání Víta Rakušana z postu ministra vnitra a Petra Mlejnka z místa šéfa civilní rozvědky. To ale neprošlo. Podle informací Seznam Zpráv průběh jednání i samotná obhajoba se odehrávaly ve stejném duchu jako na výboru, jen v některých věcech se šlo více do hloubky.

Vojenské zpravodajství

Poslancům bezpečnostního výboru, který byl pro veřejnost otevřený, ovšem šéf rozvědky odpovídal vcelku obšírně. Mimo jiné jim řekl, že byl poradcem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). „V roce 2012 jsem uvažoval o tom, že budu dělat zástupce panu generálovi (Ondreji) Páleníkovi,“ uvedl s odkazem na tehdejšího ředitele Vojenského zpravodajství. „Po jistých krocích, které proběhly, z toho sešlo,“ dodal.

Současný europoslanec Vondra jeho slova potvrdil. „Je to pravda. Poradce je silný termín, ale samozřejmě jsem ho znal, protože dělal ve strukturách Ministerstva obrany a přemýšlel jsem o něm, že by byl dvojkou ve Vojenským zpravodajství,“ řekl Seznam Zprávám s tím, že na Petra Mlejnka vzpomíná jako na „perspektivního, velmi schopného profesionála a dynamického mladého člověka“.

„Nakonec měl generál Páleník jinou představu o svém nástupci. Já to respektoval, důležitá je komunikace mezi šéfem a jeho zástupcem,“ upřesnil Vondra.

Běžné obchodní kolečko

Petr Mlejnek se před zákonodárci hájil tím, že jeho kontakty s Michalem Redlem vycházely z jeho pracovních povinností. „Dělal jsem běžné obchodnické kolečko, když jsme měli nový produkt,“ uvedl s tím, že Redl na něj při setkáních nepůsobil nesvéprávně. „A já jsem byl zaměstnanec soukromé firmy. Neměl jsme přístup k žádným rejstříkům,“ hájil, proč nemohl vědět, že kontakty s Redlem v té době mohly být „toxické“.

Ve své osobní obhajobě se pak vyjádřil k podezřením, že měl vynášet informace z kauzy Dozimetr. „Nic jsme nepředával, jsem bývalý voják, k policejním informacím jsem neměl přístup,“ uvedl.

„28. 6. mi zavolala policie a téměř okamžitě jsem musel přijít podat vysvětlení. Neptali se mě, jestli jsem docházel do bytu skupiny a podobně. Ptali se mne na obecné věci týkající se kauzy Dozimetr,“ uvedl.

Před poslanci hájil i svou ženu, která podnikala s odsouzeným policistou. „Nepodílela se na vedení firmy ani její strategii. Nebyla jednatelkou,“ uvedl.

Pro vysvětlení: Gabriela Mlejnková, jak uvedly servery Aktuálně.cz a Deník N, je učitelkou na základní škole, ale zároveň podle obchodního rejstříku drží podíl ve firmě, která prodává ochranu proti odposlechům. Ten ale podle Mlejnkova vyjádření po odsouzení jednatele společnosti odprodala a šéf rozvědky přinesl jako důkaz smlouvu o prodeji podílu.

Zdůraznil, že jeho žena podnikala z vlastního rozhodnutí. „I ženy-učitelky mohou rozhodovat dle vlastního uvážení,“ dodal.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek při příchodu do Poslanecké sněmovny.

Rakušan: Představil mi ho Bartošek

Stejně odmítl při příchodu na cokoli reagovat i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který Petra Mlejnka do funkce jmenoval.

Šéf resortu vnitra posléze před poslanci zopakoval, že Petra Mlejnka mu představil místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL v únoru či v březnu a že jako ministr vnitra udělal vše, co vyžadoval zákon.

Po dotazu poslance ANO Jiřího Maška vysvětloval, proč odvolal Mlejnkova předchůdce: Marka Šimandla se rozhodl vyměnit proto, že služba neměla jasné zacílení. Dalším důvodem pak prý byla jeho jazyková nekompetentnost.

„Neuměl anglicky, což je v případě zahraniční rozvědky problém,“ řekl Rakušan poslancům. Na druhou stranu Šimandla pochválil, že se mu podařilo rozvědku ekonomicky stabilizovat po finančních aférách, se kterými se potýkali.

Kontakty s Redlem

Seznam Zprávy v posledních dnech popisují Mlejnkovy vazby na hlavního podezřelého v korupční kauze Dozimetr. Současný šéf civilní rozvědky totiž potvrdil, že byl s Michalem Redlem v pravidelném kontaktu nejméně od roku 2012.

Ředitelem ÚZSI se Mlejnek stal začátkem července. Vít Rakušan Seznam Zprávám řekl, že o jeho vazbě s Redlem před jmenováním věděl a nevadila mu. Jako vysvětlení uvedl, že vztah byl pracovní a Mlejnek disponuje prověrkou na stupeň tajné.

Základní informace ke kauze Mlejnek–Redl

Nový šéf civilní rozvědky byl v pravidelném a dlouhodobém kontaktu s nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem, který je označován za hlavu kauzy Dozimetr. Základní informace ke kauze si přečtěte ve článcích Janka Kroupy.

Reklama

Doporučované