Hlavní obsah

Prezident Pavel navrhl na ústavního soudce advokáta Milana Hulmáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tereza Gajdošíková, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Tento čtvrtek bude jednat horní parlamentní komora o nominacích na ústavního soudce. Dalším kandidátem prezidenta Petra Pavla je advokát Milan Hulmák.

Článek

Prezident Petr Pavel navrhl na ústavního soudce advokáta působícího v advokátní kanceláři Havel & Partners Milana Hulmáka. Na hradním webu to dnes oznámila prezidentská kancelář.

Hulmák je aktuálně třetím adeptem, kterého Pavel navrhl Senátu k vyslovení souhlasu se jmenováním. O nominacích má jednat s představiteli horní parlamentní komory tento čtvrtek. Před měsícem prezident navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna.

Horní parlamentní komora o jejich nominaci rozhodne do Vánoc. Obsadit by mohli dvě volná místa v patnáctičlenném týmu ústavních soudců. V pondělí jejich řady opustil Radovan Suchánek. Dvouměsíční lhůta na schvalování Hulmákovy kandidatury by měla senátorům skončit koncem ledna. Hulmák by mohl v týmu ústavních soudců nahradit Jiřího Zemánka, jehož desetiletý mandát skončí 20. ledna.

Hulmák podle životopisu absolvoval Fakultu právnickou Západočeské univerzity v Plzni, věnoval se výuce občanského práva hmotného a procesního, působil též jako lektor pro Justiční akademii ČR a Justiční akademii SR. Také působí na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Je členem pracovní komise Legislativní rady vlády pro soukromé právo. Podílel se na přípravě nového občanského zákoníku.

Více o kandidátech na ústavní soudce

Reklama

Doporučované