Hlavní obsah

Řada Ukrajinců zůstává na ubytovnách. Doufají, že se brzy vrátí domů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podpora uprchlíků na ubytovnách a v hotelech bude muset trvat déle, než si Česko myslelo. Mnoho z nich zde totiž zůstává i po půl roce. Buď nemají kam jít, nebo ani jiné bydlení nehledají, protože se chtějí vrátit na Ukrajinu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinka Ljuba přišla do Česka hned v první uprchlické vlně v únoru. Od té doby žije v hotelu Slavia v pražských Vršovicích. Ten dal uprchlíkům k dispozici místní stejnojmenný klub.

„Chceme se vrátit na Ukrajinu, ale zatím máme z cesty zpět strach. Rádi bychom zůstali tady, protože se tu cítíme jako doma,“ líčí Ljuba, proč i s dcerou nadále zůstává v hotelu.

Většina lidí, která našla bydlení v pražském hotelu Slavia, nemá jiné bydlení ani po půl roce. Ostatně nemají ani důvod odcházet. Sehnat bydlení v okolí je velmi těžké, v řadě případů jde navíc o matky s malými dětmi, které si mohou maximálně přivydělávat, nikoliv pracovat na plný úvazek, a tak by ani komerční nájem neuplatily. Děti jsou tady také přihlášené do školy.

„Hned v prvních dnech jsem pomáhali dětem se zápisem do škol. Jejich rodiče si tady našli práci, a tak je jasné, že nechtějí někde jinde začínat znovu,“ vysvětluje předseda SK Slavia Praha Jiří Vrba, proč i po půl roce zůstává jejich hotel plný uprchlíků.

Od února zde stále bydlí přes 100 lidí. Ze slíbené kompenzace od státu neviděli ani korunu.

Stát slíbil kompenzace, nedal nic

„Jde nám v tuto chvíli o kompenzace okolo milionu a půl korun,“ říká provozní hostelu Briliant v Horních Počernicích Jana Ouředníčková. Jen tady bydlí přes čtyřicet uprchlíků z Ukrajiny.

„My potřebujeme vědět, jak to stát plánuje dál. Poslední informace, kterou máme, je, že Praha dobu podpory ohraničila 31. srpnem. Nedokážu si ale představit, že všem řekneme, ať si do dvou týdnů najdou jiné bydlení. Chceme pomáhat, ale nedostali jsme od nikoho žádné informace,“ dodává Vrba.

Vláda původně počítala s tím, že bydlení v hotelech a ubytovnách bude pro uprchlíky z Ukrajiny jen nouzovým řešením. Podle původního usnesení vlády to mělo být na tři měsíce. Období se ale protáhlo už na půl roku a zatím vláda nic dalšího nevymyslela.

Průzkum PAQ Research mezi ukrajinskými uprchlíky jen potvrdil, že se je nedaří přemísťovat do stabilního bydlení. Ze všech Ukrajinců, kteří skončili na ubytovnách, zde zůstávají tři čtvrtiny. Jen 17 procentům se podařilo přestěhovat do vlastního nájmu nebo samostatného bytu poskytnutého českými domácnostmi.

Uprchlíkům původně ubytovaným v hotelech se daří lépe – polovina z nich se přesunula do bytů, 42 procent ale také skončilo na ubytovnách.

Ukrajinci, kteří do Česka dorazili později v průběhu jara, častěji končí v nouzovém bydlení, protože kapacity jsou naplněné. Velká část uprchlíků navíc náhradní bydlení nehledá, protože se chce co nejdříve vrátit na Ukrajinu.

Jeden odejde, další hned přijde

Lidi, kteří z ubytoven odcházejí, navíc ihned nahrazují další. Zkušenost s tím mají opět i v Hotelu Slavia. „Jakmile se nám pokoj uvolní, tak ho hned zaplní další rodina,“ říká předseda SK Slavia Praha Jiří Vrba.

Většinou jde o lidi, kteří přespávali na zemi někde u známých nebo hledali bydlení poté, co skončilo ubytování v jiných ubytovnách. Tak jako paní Oksana a její dvě děti.

„V předchozí ubytovně nám řekli, že musíme do 14 dní vyklidit pokoj,“ vysvětluje Oksana, jak se dostala v květnu do Hotelu Slavia.

Městská část skupině lidí, která musela původní ubytování opustit, domluvila místo právě tady. Žádné jiné bydlení zatím Oksana nehledá, protože by se ráda vrátila na Ukrajinu, co nejdřív to půjde.

„Děti navíc nastoupily do školy hned tady za rohem,“ dodává další důvod, proč zatím zůstávají v hotelu.

58 tisíc uprchlíků na ubytovnách

Podle průzkumu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) mezi 50 tisíci uprchlíky, jsou tři čtvrtiny z nich se svým ubytováním spokojeny. Více než polovina respondentů dokonce považuje své ubytování za zcela vyhovující.

„Při tak enormním počtu lidí, které ČR musela v krátkém čase ubytovat, se dá hovořit o úspěchu. Do velké míry je to díky solidaritě Čechů i místních Ukrajinců,“ popisuje mluvčí MPSV Jakub Augusta.

Nejčastěji uprchlíci bydlí v solidárních domácnostech, jde o 44 procent. Dalších 24 procent žije v nájmu. Zhruba 15 procent Ukrajinců zůstává na ubytovnách, což odpovídá 58 tisícům lidí.

„Nejnižší spokojenost je potom celkem pochopitelně u těch, kteří bydlí na ubytovně,“ dodává Augusta.

Reklama

Doporučované