Hlavní obsah

Rock for Ukraine People. Hudební festival staví městečko pro uprchlíky

Foto: Michaela Rmabousková, Seznam Zprávy

Šéf festivalu Rock for People Michal Thomes připravuje městečko pro uprchlíky.

Reklama

Ukrajinští uprchlíci najdou útočiště v areálu festivalu Rock for People. Jeho pořadatelé pro utečence před válkou připravují městečko mezi hangáry letiště v Hradci Králové.

Článek

Za tři měsíce se na hradecké letiště sjedou rockové a popové kapely z celého světa, aby po dvouleté pauze způsobené covidovou pandemií opět zahrály před tamním publikem. Pořadatelé festivalu Rock for People se ale rozhodli areál oživit ještě dřív než v červnu. A to nikoliv kapelami, nýbrž ukrajinskými rodinami.

V areálu teď narychlo vzniká městečko pro uprchlíky z obytných buněk, na provoz přispívají i hudební fanoušci.

Pořadatelé se rozhodli zareagovat na fakt, že ubytovací místa pro ukrajinské uprchlíky ve větších českých městech pomalu docházejí a řada lidí už musí nocovat na lehátkách v tělocvičnách a dalších provizorních prostorách.

V areálu festivalového parku na okraji Hradce Králové už panuje čilý ruch, první Ukrajinky s dětmi mají dorazit už příští týden.

Kamion zrovna přiváží dvě obytné buňky, které postaví ke stávajícím. Ty už řemeslníci dávají postupně do obyvatelného stavu.

„Budeme tady mít sedm svých kontejnerů, které používáme pro festival, a dalších 10 pronajatých. Dohromady by měly poskytnout ubytování až padesáti lidem,“ odhaduje ředitel a zakladatel festivalu Michal Thomes a ukazuje nám první buňky, které jsou už před dokončením.

+3

Zatím v nich je zima, v noci teploty opět klesly pod nulu. „Nebojte, to se vytopí, mají své vytápění,“ rozesměje se.

Jednotlivé buňky je nutné vybavit kobercem, postelemi, stolem, židlemi a nějakými úložnými prostory. Každý kontejner by měl ubytovat dvou až čtyřčlennou rodinu. Buňky se sociálním zařízením má festival vlastní. V areálu k nim má zajištěné i odpady a přívod vody.

Kolegové Michala Thomese v jedné z buněk zrovna dodělávají elektroinstalace a světlo. Další z montérů zrovna sestavuje postele. Ty přivážejí náklaďáky z Prahy. „Vykoupili jsme tam zrušený hostel,“ vysvětluje šéf festivalu. Ložní prádlo a další potřebné zařízení pak chtějí buď získat od dárců nebo nakoupit z finanční sbírky, kterou organizují.

Mezi hangáry to zatím vypadá spíš jako na staveništi – ne jako na místě, kam by se měly během pár dnů nastěhovat první rodiny. „To stihneme, o víkendu bude hotovo,“ slibuje Thomes.

Na provoz městečka, které bude fungovat pod dohledem královéhradecké charity, pořadatelé festivalu ve svém týmu zatím nasbírali 100 tisíc korun. Dalších více než 100 tisíc korun už přispěli fanoušci, kteří si přes platformu GoOut mohli zakoupit speciální „vstupenky“ za 200 až 5 tisíc korun.

„Na tříměsíční provoz potřebujeme asi půl milionu korun. Už se nám podařilo nasbírat zhruba polovinu téhle částky,“ odhaduje Thomes.

Jak dlouho by ubytování v areálu festivalového parku mělo fungovat? „Uvidíme, jak dlouho bude potřeba. Jsme připraveni, že to tady bude i rok a víc. Chceme těm lidem nabídnout důstojný azyl, který je o krůček víc než někde v tělocvičně. Chceme jim to tady zpříjemnit,“ říká pořadatel hudebního festivalu.

Až se podaří zařídit ubytování, chtějí organizátoři v areálu buněk zajistit i další zařízení pro pohodlné žití – hrací prvky pro děti, společenskou místnost s televizí a podobně.

„Pokud o to budou mít zájem, chceme jim nabídnout i práci v areálu,“ slibuje Thomes, podle nějž by se uprchlice z Ukrajiny mohly zapojit do řady prací, které areál během festivalu nabízí – od pokladen přes odbavování fanoušků až po údržbu areálu.

Upozorňuje zároveň na to, že nejde o žádnou partyzánskou akci a festivalové městečko se zapojí mezi oficiální místa na ubytování uprchlíků pod vedením hradecké charity.

V sousedství tohoto městečka by v případě nejvyšší nouze mohl vzniknout i uprchlický tábor. V pondělí to uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Kraje musely vytipovat vhodné prostory pro vybudování uprchlických táborů, v Královéhradeckém kraji by to mělo být právě tamní letiště.

„Bývalé vojenské letiště v Hradci Králové nabízí 12 tisíc metrů čtverečních betonové plochy, kde jsme schopni zajistit vodu, elektřinu a vše potřebné k ubytování uprchlíků,“ řekl Červíček pro ČTK. Dodal, že stavba městečka by však byla možná jen ve spolupráci se státem.

Královéhradecké krajské asistenční centrum na pomoc Ukrajině dosud odbavilo 6293 uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny, z toho 762 získalo přes krajské hasiče ubytování.

Reklama

Doporučované