Hlavní obsah

„Schody jako trénink.“ Poradce Nejedlý popsal výběr Zemanovy kanceláře

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Miloš Zeman si devatenáctého dubna otevřel kancelář na Praze 6.

Reklama

Bývalý prezident nově úřaduje v pražských Dejvicích. Jeho někdejší poradce Martin Nejedlý popsal, proč si hůře chodící Miloš Zeman vybral kancelář, do níž musí po schodech.

Článek

Když si bývalá hlava vybírala svou novou kancelář, schody pro Miloše Zemana nebyly prý problém.

Naopak, podle svého někdejšího poradce Martina Nejedlého to bývalý prezident vnímá jako trénink pro zlepšení chůze.

Devatenáctého dubna začal Zeman úřadovat v Jaselské ulici na Praze 6. Kancelář je v bytovém domě, do zvýšeného přízemí s výtahem je nutné vystoupat po schodech. „Pan prezident o své vůli doma začíná chodit o chodítku. On se rozhodl, že bude absolvovat schody až k výtahu. A dokonce nečeká na vozíček a chce jít až do kanceláře,“ řekl Nejedlý pro deník Blesk.

+8

Podle jeho informací si vybíral ze tří lokalit a minimálně jedna byla pro hůře mobilního exprezidenta vhodnější.

Nejedlý tvrdí, že Zemana motivuje i jeho lékař a prý mu řekl, že pokud bude trénovat, může opět začít chodit. „Pan exprezident už chtěl do kanceláře, říkal jsem mu, že všechny úpravy nejsou ukončeny, ale řekl, že mu to nevadí, doplnil Nejedlý.

Prostory vzbudily hned po otevření rozpaky. Asociace vozíčkářů či osob se zdravotním postižením tehdy označily prostory kanceláře za nedůstojné.

„Pan prezident by s tím neměl souhlasit. Měl by požadovat prostory, které jsou pro něj přístupné. Já bych takové prostory odmítl. Zvlášť když ty prostory bude používat pravidelně,“ uvedl po otevření kanceláře předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

„Pan prezident by mohl udělat i něco pro komunitu lidí se zdravotním postižením, kdyby byl příkladem toho, že prostředí má být přístupné. Ale rozhodně nechci, aby to znělo jako útok na pana prezidenta, já se s ním samozřejmě znám a nemyslím to nijak špatně,“ dodal.

Bývalý prezident si pronajímá kancelář od Arcibiskupství pražského. Podle Nejedlého se Zemanovi v Dejvicích líbí a sám exporadce je spokojený s vlastníkem nemovitosti.

Pronájem kanceláře podle zjištění Seznam Zpráv platí spolek Přátelé Miloše Zemana, který mu od roku 2008 pomáhal s politickým comebackem. „Spolek má spoustu členů a ti rádi přispějí,“ řekl už dříve Seznam Zprávám Nejedlý.

Exprezident má navíc podle zákona nárok na měsíční paušál 50 tisíc korun, určený hlavně na nájem kanceláře či na odměnu asistenta. Zeman také pobírá důchod a k tomu prezidentskou rentu ve výši 50 tisíc korun.

V Dejvicích chce úřadovat jednou týdně, asistentku mu bude dělat manželka Ivana. „Řekl jsem: ‚Ivanko, seš teď bez práce, ještě nejsi ve starobním důchodu, byli jsme spolu, když jsi mně dělala sekretářku, věřím ti a budeš se mnou spolupracovat.‘ Nebránila se, ale nadšená nebyla,“ nechal se slyšet.

Na konci mandátu se Zeman přestěhoval do domu, který si nechal postavit v Lánech.

Reklama

Doporučované