Hlavní obsah

„Pomsta od Mynáře s Nejedlým.“ Vozíčkáři se podivují nad Zemanovou kanceláří

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kvůli novým nájezdům, které jsou pro vozík nevhodné, nemohou nyní starší lidé použít ani zábradlí.

Reklama

aktualizováno •

Prezident neměl na používání takové kanceláře vůbec přistoupit, tvrdí předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Článek

Bývalý prezident Zeman se ve středu přesunul do své nové kanceláře. Ukázalo se, že je to narychlo upravený byt, zcela nevhodný pro osoby na vozíku.

„Ten přístup je zcela nevhodný. Je vidět, že ty prostory vybíral někdo, kdo se příliš nezamýšlel nad situací pana prezidenta,“ říká Krása, který je také imobilní.

Sám má bohaté zkušenosti s výkonem důležité politické funkce a zároveň upoutáním na invalidní vozík. Jako poslanec Krása potkával Zemana šest let ve Sněmovně, tehdy ještě jako předsedu ČSSD.

Dnes Krása nesouhlasí s tím, jak se Zemanovi spolupracovníci k bývalému premiérovi a pozdějšímu prezidentovi zachovali, když mu pronajali nevyhovující kancelář.

„Pan prezident by s tím neměl souhlasit. Měl by požadovat prostory, které jsou pro něj přístupné. Já bych takové prostory odmítl. Zvlášť když ty prostory bude používat pravidelně,“ popisuje Krása.

Pro Miloše Zemana má jednu radu.

„Pan prezident by mohl udělat i něco pro komunitu lidí se zdravotním postižením, kdyby byl příkladem toho, že prostředí má být přístupné. Ale rozhodně nechci, aby to znělo jako útok na pana prezidenta, já se s ním samozřejmě znám a nemyslím to nijak špatně,“ dodává Krása.

Je to snad pomsta?

Podobný názor má i Petr Kumstát, předseda Asociace vozíčkářů a zdravotně i mentálně postižených v ČR.

„Vůbec jsem se nikde nedočetl, proč a hlavně pro koho si otevřel bývalý prezident Zeman tyto nedůstojné prostory. Skoro si myslím, že je to malá pomsta jeho bývalých spolupracovníků Mynáře a Nejedlého, protože svého bývalého chlebodárce již nepotřebují,“ říká Kumstát.

Vratislav Mynář odmítl odpovědět na dotazy redakce, proč jako předseda spolku Přátelé Miloše Zemana pronajal bývalému prezidentovi na vozíku kancelář bez parkovacího místa a bez výtahu.

„Nechat si udělat kancelář v bývalé ložnici, kam se za ním díky schodům z ulice nikdo z handicapovaných lidí nedostane, a nechat se u toho navíc vyfotografovat, jak ho tam chudáka po schodech vláčí jeho ochranka, mi připadá jako degradace bývalé hlavy státu,“ pokračuje předseda asociace vozíčkářů.

Nezodpovězená zůstává otázka, kdo má vlastně za bývalým prezidentem do jeho nové kanceláře chodit.

„Kvůli nájezdu, který neodpovídá normě a může tak akorát sloužit mladým a statným manželům, aby se s velkým rizikem pokoušeli tudy vytlačit svůj kočárek, se do jeho kanceláře bez obav z pádu nedostanou ani starší lidé. Nebo jeho ochranka bude každého návštěvníka na schodech podpírat?“ ptá se Kumstát a poukazuje, že kvůli nájezdu není možné se přidržovat zábradlí.

Byt v činžovním domě naproti americké ambasádě si pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana od společnost XPlace Alpha, která pro katolickou církev spravuje byznys s nájemním bydlením. Zemanův spolupracovník Martin Nejedlý řekl, že za něj spolek platí obvyklý nájem. Zeman v něm má údajně úřadovat jednou týdně.

AKTUALIZACE: V článku jsme původně chybně uváděli, že Krása potkával Zemana ve Sněmovně jako poslanec ODS v obě, kdy ČSSD vládla s podporou ODS. Krása byl ale tou dobou už poslancem US-DEU. Omlouváme se za chybu.

Reklama

Doporučované