Hlavní obsah

Slovenské volby „po česku“: Další Babišův muž našel angažmá u sousedů

Foto: ČTK

Marek Hanč a Marek Prchal ve volebním štábu ANO při komunálních volbách v roce 2018.

Reklama

Marketingoví experti Andreje Babiše změnili české volební kampaně. Teď po deklarovaném rozchodu s  ANO míří někteří z nich formovat volební boj na Slovensku. Tam se momentálně odehrává dramatický zápas o další směřování země.

Článek

Bývalý „píárista“ Andreje Babiše Marek Hanč loni v podcastu Insider vyprávěl, že se chce odříznout od politiky, která ho „vnitřně likvidovala“. Měl plán uspět v byznysu. Teď se ale podle zjištění Seznam Zpráv k politice vrací. Podílí se na kampani slovenského expremiéra Petera Pellegriniho a jeho hnutí Hlas – sociálná demokracia. Slováci půjdou k předčasným volbám letos v září.

Hanč dlouho patřil ke stálicím Babišova marketingového týmu. Během covidu mu jeho šéf svěřil snad ten nejtěžší úkol: komunikaci ministrů zdravotnictví, kteří se zmítali v krizi pandemie.

S hnutím ANO se ale tento expert rozešel po prohraných volbách do Poslanecké sněmovny. A o rok později vypluly na povrch Hančovy pozoruhodné kontakty s Martinem Nejedlým, proruským poradcem prezidenta Miloše Zemana.

Prchal u konkurence

Hančovo angažmá na Slovensku Seznam Zprávám potvrdila mluvčí Pellegriniho politické strany. „Agentura pana Hanče připravuje jen jednu konkrétní aktivitu, kterou je však v tuto chvíli ještě předčasné zveřejňovat,“ uvedla Patrícia Macíková z Hlasu pro Seznam Zprávy.

Sám Hanč na dotazy Seznam Zpráv neodpověděl. Každopádně není jediným členem původního Babišova „all-stars“ týmu poradců pro komunikaci a volební strategie, který se zjevil na slovenské politické scéně. Pro stranu Spravedlnost a solidarita (SaS) pracuje expert na sociální sítě Marek Prchal, což potvrdil mluvčí strany Ondřej Šprlák pro web Plus jeden deň.

Jaké bude ANO 2.0?

Karel Havlíček, Alena Schillerová a další v ANO prosazují vstřícnější tvář, ne jen kritiku všeho a všech. Předseda hnutí Andrej Babiš je nechává, ale v klíčových momentech stejně zavelí, aby přitvrdili.

Na rozdíl od liberálů SaS je Pellegriniho Hlas v lecčems podobný hnutí ANO. Hančova zkušenost se proto může jednomu z favoritů voleb hodit. Strana cílí na sociálně zranitelnější voliče, ale snaží se zejména otázky zahraniční politiky balancovat tak, aby země zůstala ukotvena v demokratických západních strukturách.

Pellegrini býval členem Smeru dlouholetého hegemona slovenské politiky Roberta Fica, v roce 2020 ale šel vlastní cestou a založil Hlas. Smer a Hlas nyní vedou na Slovensku předvolební průzkumy. Ficovci, kteří odmítají pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi, ale zatím mají několikaprocentní náskok. Žádná ze stran v zásadě nemá podporu vyšší než dvacet procent, klíčová proto bude povolební koaliční matematika. Pellegrini dnes říká, že s Ficem vládnout nehodlá.

Čteme průzkumy

Marketingový tým ANO při formování politiky a jejím komunikování klade důraz na sledování průzkumů veřejného mínění a jejich přetavování do sdělení srozumitelných pro široké masy voličů.

Z velké části k tomu zejména v počátcích přispělo know-how z USA, které k Babišovi „importoval“ jeho superporadce Alexander Braun. Ten působí v USA na vysoké manažerské pozici v komunikační agentuře SKDK, která stála i za vítěznou volební kampaní amerického prezidenta Joea Bidena. S Babišem už však podle svého někdejšího vyjádření pro Seznam Zprávy formálně nespolupracuje od jara 2021.

ANO hledá svou novou tvář

ANO se chce odstřihnout od toho, co reprezentuje Marek Prchal a spol.: od markeťácké nabubřelosti a malého respektu k veřejnému rozměru a dopadu politického marketingu.

Původní Babišův tým, který s ním byl od počátku, se měl definitivně rozpadnout po prezidentských volbách letos v zimě, kdy skončil již zmíněný Prchal.

Informace o Babišových poradcích jsou však dlouhodobě zastřené – sám šéf ANO na dotazy kolem jejich angažmá dlouhodobě nereaguje. Momentálně nejviditelnějším člověkem přes PR strategie v ANO je Daniel Köppl, bývalý novinář a také někdejší spolupracovník šéfa TV Barrandov Jaromíra Soukupa.

„Politika člověka likviduje“

Hanč patřil v posledních zhruba patnácti letech ke stálicím českého politického zákulisí. Začínal s ODS, v letech 2011 až 2013 byl tajemníkem někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody. Později přesedlal k ANO.

Rozchod poznamenaly informace o nadstandardních kontaktech Hanče s Nejedlým. Deník N loni na podzim napsal, že Hanč je podezřelý, že Nejedlému předával důvěrné informace z tehdy premiérského Babišova týmu. Od něj se pak mohly dostávat k Rusům.

Serveru Neovlivni.cz Hanč loni řekl, že v případu podal trestní oznámení. „Trestní oznámení jsem podal, žádné informace jsem nikomu nevynášel, a to je asi tak všechno, co vám k tomu řeknu,“ uvedl loni v listopadu. Hanče mělo s Nejedlým svést dohromady přátelství partnerek obou mužů.

Ještě před kauzou se Zemanovým mužem Hanč poskytl jediný rozhovor, podcastu Insider. V něm se rozpovídal o tlaku, kterým „spin-doktoři“, tedy lidé ovlivňující veřejné mínění ve prospěch svých politických klientů, podle něj trpí. „Přítomnost u politiky, když jste na vrcholu a tam hodně fouká, vás vnitřně likviduje, to byl také jeden z důvodů, proč jsem odešel. Protože jsem si uvědomil, že to mění mě, že to do značné míry ovlivňuje moji rodinu, která tím trpěla,“ řekl Hanč.

Reklama

Doporučované