Hlavní obsah

V závěti odkázal otec Davidu Rathovi vše. Soudkyně řeší, zda nebyl ovlivněn

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý středočeský hejtman David Rath.

Reklama

Soud se ve středu opět zabýval platností závěti Ratmíra Ratha. V dokumentu odkázal svému synovi, bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi, veškerý svůj majetek. Soudkyně ale nechá prověřit, jestli nebyl před sepsáním závěti ovlivněn.

Článek

Soudkyně Irena Voštová ve středu znovu otevřela spor o závěť po Ratmíru Rathovi. Podle ní bývalý lékař odkázal veškerý svůj majetek svému synovi a bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi.

Jenže to se nelíbilo jeho druhému synovi Michalovi, který platnost závěti napadl u soudu. Soudkyně Voštová loni rozhodla, že David Rath dědil oprávněně. Jenže toto rozhodnutí před rokem zrušil odvolací pražský městský soud.

Ve středu u soudu zazněla nová svědectví znalců, kteří potvrdili, že závěť, o kterou se vede spor, sepsal Ratmír Rath. Ale zároveň konstatovali, že bylo do dokumentu dopisováno. V závěti bylo upraveno datum narození Davida Ratha. „Pravděpodobně se pisatel spletl a číslici opravil,“ uvedl u soudu jeden ze znalců.

Ratmír Rath sepsal poslední vůli v srpnu 2014, dva měsíce před smrtí. Bezprostředně předtím prodělal infarkt. Podle Michala Ratha nebyl ve stavu, který by mu umožnil platnou závěť sepsat. Dříve také tvrdil, že jeho bratr na svého otce vyvíjel nátlak.

To ale David Rath v minulosti odmítal. Jenže soudkyně Voštová během středečního jednání soudu uvedla, že nechá prověřit to, zda byl Ratmír Rath před podepsáním závěti ovlivněn. „Budu se zabývat tím, zda při psaní listiny byl nějak ovlivněn,“ uvedla Voštová.

David Rath tvrdí, že dokument, podle kterého mu otec odkázal veškerý svůj majetek, sepsal kvůli sporům se svým druhým synem Michalem. „Bratr tvrdil, že jsem otce udal policii. To ale je nesmysl, nic takového jsem neudělal,“ řekl ve středu Michal Rath.

David Rath ke středečnímu jednání soudu nepřišel. Jeho bratr Michal na počátku jednání oznámil, že k dohodě ve sporu nedošlo. „Kdyby to bylo na mně, tak jsme se už dohodli,“ tvrdil Michal Rath.

K případu se nyní soudkyně Voštová vrátila pět měsíců poté, co se Rath dostal podmíněně z vězení na svobodu. Odsouzen byl na sedm let ve dvou větvích korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji.

O další majetek Davida Ratha se pak nyní zajímá soudní exekutor Ivo Luhan. Ten, jak uvedl server iDnes.cz, v pondělí vyhlásil dražbu na polovinu rodinného domu ve Zbuzanech u Prahy.

Důvodem dražby je nesplácení peněžitého trestu. Podle rozsudku soudu má David Rath zaplatit celkově 13 milionů. Ještě mu podle jeho slov zbývá zaplatit asi pět milionů korun.

Reklama

Doporučované