Hlavní obsah

Vstup do parku i rozdělávání ohně. Lidé v Českém Švýcarsku ignorují zákazy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

I přes nebezpečí a zákazy někteří návštěvníci v národním parku táboří, případně dokonce rozdělávají oheň.

Reklama

Vstup do některých částí národního parku České Švýcarsko zůstává kvůli obřímu požáru omezen. Najdou se ale tací, kteří chtějí zákaz obejít. Někteří si dokonce rozdělávají v zasaženém parku oheň. Hrozí jim pokuta až 100 tisíc.

Článek

Ani nebezpečí úrazu a riziko vysokých pokut některé neodradily od vstupu do hořícího národního parku České Švýcarsko.

V sobotu policie vykázala dva muže a jednu ženu z okolí Pravčické brány. Podle správců parku ale nebyli jediní, kdo porušil pravidla. Někteří si tam dokonce rozdělali oheň.

„Všichni tři šli přes požářiště, a ohrozili tak své životy a zdraví. Policisté je vyprovodili z místa. Na osobní svobodě jsme je neomezovali – věc jsme vyřešili domluvou, nicméně případ jsme předali k dořešení zástupcům národního parku,“ uvedl mluvčí ústecké policie Daniel Vítek.

Pokuta až 100 tisíc

Trojice z Litoměřicka nyní čeká na výsledek správního řízení.

„Zatím asi žádnou sankci nedostali, ale velmi pravděpodobně dostanou tu nejvyšší možnou. Dostali jsme zprávu od kolegů o tom, že se budou velmi snažit, aby neodešli pouze s domluvou,“ přiblížil pro Seznam Zprávy vedoucí strážců parku Pavel Svoboda.

Všechny podobné případy budou mít na starosti na děčínském magistrátu. „Přestupcům hrozí za porušení zákazu vstupu sankce až do výše sto tisíc korun,“ upřesnil policejní mluvčí Vítek.

Šéf strážců přírody Svoboda instruoval všechny své kolegy, aby zvýšili sazby, které v oblasti udělují za táboření a rozdělávání ohně. „Maximální pokuta z naší strany je do 10 tisíc korun. Je to vždy podle okolností – běžně se pohybují mezi dvěma a pěti tisíci. Pokud se někdo dopustí souběhu více přestupků, může dostat více pokut,“ vysvětlil.

Profesionální i dobrovolní strážci se nyní v terénu pohybují ve zvýšeném množství a sledují případné porušování pravidel. Trojice, kterou našli o víkendu, totiž rozhodně není výjimkou.

„S kolegy každý den procházíme místa, o kterých víme, že se na nich ohníčkuje, přespává a podobně,“ uvedl dobrovolný strážce NP České Švýcarsko Filip Molčan.

„Je to sice smutné, ale je standard, že v sezoně na porušování zákazů narážíme každodenně. To se děje roky. O víkendu našel kolega nocležníky i s ohníčkem, oba dostali na místě pokutu dva a půl tisíce korun,“ řekl.

Velké množství návštěvníků, kteří ani teď nerespektují pravidla, potvrdil i Svoboda. „Okolo požářiště je situace mírně klidnější. I tam ale byly ojedinělé excesy, kdy do parku někdo vlezl a pravděpodobně si rozdělal ohníček,“ uvedl.

V CHKO je situace horší

Podle strážců je chování návštěvníků horší mimo národní park, například v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, jež spadá pod stejnou správu. „Tam lidé zákazy nerespektují. Někteří ani nevědí, co se tam smí a nesmí. Mluvíme o rozloze zhruba 320 kilometrů, což je pro strážce, kteří jsou k dispozici, opravdu velká oblast,“ uzavřel Molčan.

Aktuálně je v národním parku pět profesionálních strážců, jimž pomáhají zhruba tři desítky dobrovolníků.

Správa CHKO spadá pod NP České Švýcarsko od roku 2018. „U kontrol na území, kde lidé nebyli zvyklí potkávat se se strážci, jsou případy daleko obtížnější. V národním parku mají lidé už autoritu. V lese mimo něj se lidé často brání mnohem intenzivněji,“ vysvětlil Svoboda.

Podle něj se správa parku začala výrazně častěji potkávat s problematickým chováním v době covidové pandemie. „Do přírody začalo jezdit mnohem více lidí. To je samozřejmě dobře, ale ne všichni mají jasno o tom, jak se v ní chovat. Pro část lidí je příroda určena jenom pro vlastní pobavení a respekt jim chybí,“ posteskl si.

Soutěsky zůstaly nedotčené

Požár národního parku se hasiči snaží zlikvidovat už devátým dnem. V pondělí jejich počet vzrostl na 900.

„Daří se ho přiměřeně zmenšovat, ale samozřejmě jsou oblasti, které jsou stále problematické. Ty budeme řešit dnes během dne pomocí letecké techniky,“ řekl v pondělí ředitel Správy NP České Švýcarsko Pavel Benda.

Upřesnil, že nejproblematičtější místa jsou momentálně v okolí státní hranice, v pásu nad Hřenskem, za Mezní Loukou, u Bouřňáku a Hlubokého dolu. Všechna ohniska nicméně zůstávají v dostatečné vzdálenosti od obydlených oblastí, neměla by je tedy ohrožovat.

Strážce Svoboda řekl, že atraktivní turistická místa se budou správci parku snažit zpřístupnit co nejdříve. „Určitě bude hodně práce, ale soutěsky zůstaly nedotčené, přístupová cesta k Pravčické bráně je z jedné strany shořelá, ale nebude velký problém ji obnovit,“ podotkl.

Pravčická brána i výletní zámeček Sokolí hnízdo požár přežily bez výraznějšího poškození. Nedotčené podle hasičů zůstaly i soutěsky Kamenice. Oheň se podle nejnovějších zpráv vyhnul i historické budově občerstvení u Edmundovy soutěsky.

Jakmile to situace umožní, budou strážci na další místa postupně vysílat kontrolní skupiny, které by o stavu památek měly zjistit víc.

Foto: Miroslav Rybář, správa NP České Švýcarsko

Podle fotografie, kterou pořídil jeden ze členů správy národního parku, jsou soutěsky i místní restaurace v pořádku.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované