Hlavní obsah

Advokát Babiše mladšího se snaží ještě zvrátit odložení kauzy Krym

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Advokát Andreje Babiše ml. podal podnět k provedení dohledu nad dosavadním vyšetřování.

Reklama

Advokát Andreje Babiše mladšího podal k pražskému městskému státnímu zastupitelství podnět k provedení dohledu nad vyšetřováním v kauze Krym.

Článek

Syn bývalého premiéra Andrej Babiš mladší se snaží ještě zvrátit případ, v němž úřady vyšetřovaly jeho pobyt na Krymu v roce 2017.

Loni v prosinci žalobce rozhodl případ odložit s odůvodněním, že nebyl spáchán trestný čin. Obhájce Babiše mladšího Vítězslav Dohnal však pro Seznam Zprávy potvrdil, že v úterý podal k Městskému státnímu zastupitelství v Praze podnět k provedení dohledu nad dosavadním vyšetřováním.

„V podnětu poukazuji na pochybení, kterých se podle mého názoru orgány činné v trestním řízení ve svém dosavadním postupu dopustily. A žádám městské státní zastupitelství, aby zjednalo nápravu,“ uvedl Dohnal. Blíže se vyjadřovat nechtěl.

Mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala zatím neměl informace o tom, že jim byl tento podnět doručen.

V kauze Krym se úřady zabývaly podezřením, že Babiš mladší tam byl odvezen nedobrovolně a účelově, aby se dostal z dosahu vyšetřovatelů pracujících na dotační kauze Čapí hnízdo, jejímž hlavním podezřelým je bývalý premiér Andrej Babiš starší. I Babiš junior byl za Čapí hnízdo původně obviněn a nyní vystupuje jako důležitý svědek.

Podle informací Seznam Zpráv chtěli Babiš mladší se svým obhájcem v podnětu upozornit třeba na pochybnosti, které se týkají role bývalého řidiče Agrofertu Petra Protopopova, s nímž Babiš mladší zamířil na Krym den poté, co si 11. října převzal usnesení o zahájení trestního stíhání.

Vedle toho, že se Protopopov o Babiše mladšího staral a dělal mu doprovod na dovolených, měl přístup k informacím o jeho zdravotním stavu a účastnil se také některých vyšetření. Dostal se k nim díky tomu, že ošetřující lékařkou syna bývalého premiéra byla jeho manželka Dita Protopopová.

Ve spisu však podle Babiše mladšího chybí jeho souhlas, aby se Protopopov mohl jednotlivých zdravotních úkonů účastnit. Zpochybňuje také, na jakém právním základě se o něj mohl Protopopov starat.

Jak už Seznam Zprávy popsaly, žalobce z Prahy 1 Jan Vychyta se ve svém rozhodnutí kauzu odložit pozastavil nad tím, že bývalý premiér Andrej Babiš starší, v kauze Čapí hnízdo dosud trestně stíhaný, poslal syna s duševní nemocí na anektované území se „soudně trestaným“ doprovodem.

Tedy zmíněným Petrem Protopopovem. A to přesto, že jako člověk z popředí žebříčku českých miliardářů mohl Babiš starší svému synovi zajistit exkluzivní lékařskou péči.

Žalobce Vychyta v usnesení také připomněl, že syn bývalého premiéra loni přicestoval do Česka a slíbil policii, že s ní bude spolupracovat. Babiš mladší pak loni v září vypovídal na policii. Předložil policii dva zdravotní posudky od expertů, které si zvolil, avšak zkoumání úřady stanoveného znalce se už nepodrobil. Tři dny po volbách do Sněmovny, v nichž hnutí ANO vedené jeho otcem prohrálo, svoji spolupráci s policií podle žalobce ukončil.

V kauze Čapí hnízdo pak loni v září Babiš junior vypovídal na policii. Zda bude v této věci Babiš mladší pro policii důvěryhodný a zda se k jeho svědectví přihlédne, však rozhodne dozorující žalobce této kauzy Jaroslav Šaroch.

Reklama

Doporučované