Hlavní obsah

Argentinská policie zadržela Čecha, který byl 25 let na útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Josef Šindelek na útěku v Latinské Americe.

Reklama

Argentinská policie zadržela na severu země Čecha Josefa Šindelka, který se pětadvacet let skrýval před nástupem do vězení - pátrání po něm bylo vyhlášeno v září 1998.

Článek

V pátek 3. listopadu dopoledne byl Josef Šindelek na cestě z Paraguaye do Argentiny. Poblíž hranice ve městě Puerto Iguazú se mu ale přihodilo to, čeho se roky obával.

„Na základě záznamu v seznamu mezinárodně hledaných osob mého partnera při přechodu argentinské hranice zadrželi,“ říká do telefonu Blanka Šírová - jeho partnerka, která byla po celou dobu s ním.

„Nejprve dělali celostátní šetření, o co jde. Pak jsme čekali do druhého dne do rána, než ho přepravili do místního detenčního zařízení, což je něco jako naše vazba pro osoby, které ještě nejsou odsouzeny,“ sdělila dále pro Seznam Zprávy.

Nyní se tak podle svých slov nachází v Argentině ve městě Eldorado, zhruba 100 kilometrů od hranice.

„Nemůžu říct, že by to byla katastrofa, ale žádný luxus. Dá se to přežít,“ popisuje, jak se jejímu dvaašedesátiletému partnerovi daří.

Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz redakce potvrdilo, že hledaného po 25 letech dopadli v Jižní Americe.

„Náš zastupitelský úřad je v kontaktu jak s dotyčným občanem, tak argentinskými úřady. Momentálně probíhá řízení o extradici,“ uvedl mluvčí Daniel Drake.

„Ministerstvo spravedlnosti o jeho vydání z Argentiny požádalo v listopadu 2023, a to pro účely výkonu trestu v délce 2,5 roku uloženého jmenovanému Krajským soudem v Brně. Žádost o vydání byla podána na základě ujištění o vzájemnosti, neboť mezi Českou republikou a Argentinou dosud není uzavřena smlouva o vydávání osob,“ dodal resort spravedlnosti.

Blanka Šírová o zadržení partnera redakci sama informovala. Podle ní se mu stala křivda a chce na to upozornit.

Spor z devadesátek

Krajský soud v Brně odsoudil Josefa Šindelku na 5,5 roku za podvod. V roce 1995 způsobil svému obchodnímu partnerovi škodu ve výši 2,7 milionu korun. Seznam Zprávy mají rozsudek k dispozici. Odvolací soud v Olomouci mu snížil trest na 30 měsíců.

Josef Šindelek však do vězení nenastoupil a ze země utekl. Policie po něm 23. září 1998 vyhlásila pátrání.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Pětadvacet let na útěku. Josef Šindelek byl zadržen v Jižní Americe.

Blanka Šírová tvrdí, že její partner Josef Šindelek odmítl nastoupit do vězení proto, že rozsudek soudů nebyl podle něj spravedlivý.

Tvrdí, že celé to bylo naopak: Dlužník dostal věřitele do vězení.

Majitel brněnské firmy, která už dávno neexistuje, údajně ústně slíbil Josefu Šindelkovi desetiprocentní provizi z objemu prodeje, tu ale nesplatil. Šindelek si tedy jednu z částek „odklonil“ na svůj účet. Majitel firmy ho zažaloval a dva soudy ho uznaly vinným z podvodu.

„Partner peníze ještě před ukončením soudního řízení vrátil a zůstalo mu jen vězení a tři roky nezaplacené práce. Proto nenastoupil trest a má snahu ještě usilovat o spravedlivější výsledek svého případu,“ tvrdí dále.

„Zatím nebudu popisovat, co a kde jsme posledních pětadvacet let dělali,“ odmítla přiblížit Blanka Šírová život na útěku.

„Rozhodla jsem se zůstat s ním, dokud jej neodvezou do České republiky. Zajišťuji tady pro něj kontakt se světem, nosím mu jídlo a věci, které potřebuje, jednou týdně jej navštěvuji a denně mu volám,“ sdělila Šindelkova partnerka.

Reklama

Související témata:

Doporučované