Hlavní obsah

Meteorolog: Břeclavskem se na 99 procent prohnalo tornádo

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči likvidují škody po bouři, která zasáhla jižní Moravu.

Reklama

aktualizováno •

V Lanžhotě je poškozená zhruba třicítka domů. Na celém Břeclavsku měli hasiči v pondělí večer v souvislosti s počasím 42 výjezdů.

Článek

Bouři, která se v pondělí večer přehnala Břeclavskem, doprovázelo podle meteorologů tornádo.

„Na 99 procent můžeme říct, že to bylo tornádo o rychlosti odhadem okolo 150 kilometrů za hodinu,“ uvedl Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle něj to naznačují škody jako vyvrácení statnějších stromů. „Na domech nebyly škody tak velké, popadaly tašky nebo části střech,“ řekl meteorolog, který situaci zkoumá přímo v Lanžhotě.

Pondělní tornádo by na mezinárodní Fujitově stupnici odpovídalo intenzitě F0 až F1.

Stupnice tornáda dělí do šesti stupňů od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5, který se celosvětově vyskytuje pouze ve dvou procentech případů. Loňské ničivé tornádo, které koncem června postihlo obce na Hodonínsku a Břeclavsku, odpovídalo síle F4 s rychlostí větru od 267 do 324 kilometrů v hodině.

Meteorologové v pondělí prošli například okolí lanžhotského zámečku, kde tornádo poškodilo stromy. „S kolegou Miloslavem Staňkem jsme sledovali videa potvrzující, že by to mohlo být tornádo. Budeme zjišťovat i další informace,“ řekl Münster.

Z videí, která natočili místní, například bylo vidět, jak se rotujícím způsobem vznesl kbelík. Rotace je právě jedním ze znaků tornáda.

Podle starosty města Ladislava Straky je v obci poškozeno asi 30 domů, výše škody se zatím neví. Některým domům spadlo pár tašek, jiní lidé měli díru ve střeše.

„Bylo to v rozsahu několika ulic. Byly poškozené střechy i vzrostlé stromy. Volně létaly předměty. Byl výpadek proudu,“ popsal.

Lidé podle něj měli strach s ohledem na to, že za deset dní uplyne rok od chvíle, kdy se Břeclavskem a Hodonínskem prohnalo ničivé tornádo. Tehdy zemřelo šest lidí včetně malého dítěte a z 1 200 zasažených domů muselo asi 200 k zemi.

Reklama

Doporučované