Hlavní obsah

„Braly klientkám jídlo od úst,“ popsala svědkyně péči o seniory ve Slunečnici

V případu z Domova pro seniory Slunečnice jsou z týrání klientů obžalované dvě ženy, jednou z nich je Monika H. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dvěma pečovatelkám hrozí dlouholeté tresty, vinu odmítají. Případ odkryla investigace Seznam Zpráv.

Článek

U Okresního soudu v Ostravě v pondělí pokračovalo hlavní líčení v případu špatné péče o klientky Domova pro seniory Slunečnice.

Podle státní zástupkyně Jiřiny Navrátilové museli lidé, kteří v zařízení trávili poslední roky života, snášet vulgární nadávky i hrubé zacházení. Často šlo o nemohoucí, nemocné klientky. Mnohé se soudu nedožily.

Ošetřovatelky Šárka Š. a Monika H. podle obžaloby týraly a ponižovaly více než desítku klientek domova. Obě ženy vinu od počátku odmítají.

Dosud zazněly desítky svědectví, v pondělí vypovídala bývalá pečovatelka Jana F.

Žena v sociálních službách pracuje přes 15 let, v ostravském domově však vydržela jen po zkušební dobu, tedy tři měsíce. Nemohla prý vystát, jak se některé kolegyně chovaly.

„Ty zase smrdíš“

„Braly klientkám doslova jídlo od úst. Nedaly jim dost času všechno sníst. Zbytky jídla odhodily do plen, aby nebylo poznat, že klient celé jídlo nesnědl,“ vylíčila například.

„Oproti jiným zařízením tam byl stoprocentní rozdíl vzhledem k tomu, jak se chovaly ke klientkám. Jinde to bylo klidnější. Kolegyně ve Slunečnici byly sprosté. Většinou na ležící klientky, které už tolik nevnímaly. Šárka Š. třeba říkala: ‚Kur.., do pi.., ty zase smrdíš.‘ Přímo před klientkami,“ pokračovala.

Obžalovaná Šárka Š. před soudem znovu odmítla, že by se někdy před klientkami chovala vulgárně. „Před klienty jsem nikdy nemluvila sprostě, ani v jejich blízkosti,“ namítla.

Jana F. si po letech řadu situací detailněji nepamatovala, soudkyně Gabriela Maria Ožanová proto četla její výpovědi z přípravného řízení.

Svědkyně v některých ohledech podpořila dřívější výpovědi někdejší pečovatelky z domova Gabriely Lhoťanové, která na problematické poměry v domově upozornila.

„Zazněla klíčová svědectví a jsou zásadní. Nejdůležitější je výslech paní Lhoťanové a dnešní svědkyně její verzi potvrzuje. Byly čteny výpovědi ve prospěch i v neprospěch. Bude samozřejmě na soudu, aby je posoudil v komplexnosti a celistvosti. Hodnotím to tak, že výpovědi, které u soudu zazněly, prokazují skutečnosti uvedené v obžalobě,“ řekla Seznam Zprávám státní zástupkyně Jiřina Navrátilová, která je o vině obžalovaných přesvědčená.

Hlavní líčení podle ní prokázalo, že zacházení s klienty v domově nebylo v pořádku a „bylo zdrojem příkoří pro klienty“. „Rozhodně by na to mělo být reagováno prostředky trestního práva,“ doplnila.

Ať si pomeranč oloupe zuby

Jana F. například uvedla, že její bývalé kolegyně mimo hrubé chování zanedbávaly pitný a stravovací režim klientek.

Popsala případ ženy se zlomenou rukou, která prý požádala Moniku H., aby jí oloupala pomeranč. „Byl to problém. Klientka opakovaně zvonila. Monika jí, řekla, ať si pomeranč třeba oloupe zuby,“ vylíčila Jana F.

Obžalovaná takový popis situace odmítla. „Paní klientka neustále vyzváněla a vyžadovala pozornost. Mým úkolem je udržovat klienty soběstačné. Měla sice zlomenou ruku, ale byla schopná se obstarat. Pomeranč jsem jí i tak nakonec oloupala,“ pronesla u soudu.

Svědkyně byla podle svých slov z dřívější praxe zvyklá doplňovat tekutiny klientům na pokojích vícekrát denně. „Musí být podávány průběžně, je potřeba lidem alespoň zvlhčovat rty. Tady to bylo jen u snídaně, oběda, večeře. Přišla jsem do rozjetého vlaku,“ dodala.

„Vždycky bylo určené, kdo bude ten den zavodňovat,“ namítla obžalovaná Šárka Š.

Když se prý Jana F. snažila být klientům nápomocnější, kolegyně jí řekly, ať si sedne na zadek a nezavádí na prvním oddělení nová pravidla. „Měly jiný styl práce. Byla jsem zvyklá komunikovat s babičkami, aby se na mě mohly obrátit. Ve Slunečnici to nebylo zvykem. Bylo těžké, že za klienty nemůžu jen zajít, pobavit se s nimi, ale udělat jen to nejdůležitější, podat stravu, udělat hygienu a to bylo vše,“ řekla.

Vyhodily jí věci

Špatný přístup se podle ní podepisoval i na psychickém stavu obyvatel domova. „Klientky byly hodně plačtivé. Nikdy mi nic bližšího neřekly, jen namítaly, že je to v domově strašné. Když jsem se zeptala na podrobnosti, tak paní jen plakala. Většinou však bylo poznat podle směn, kdo byl přede mnou,“ uvedla svědkyně.

Soudkyni Gabriele Marii Ožanové také popsala, jak po jednom z příchodů do práce nenašla ve skříňce své pracovní oblečení. „Všechny věci i s mým jménem mi vyhodily. Boty mi daly do eráru. Povyhazovaly mi ponožky,“ řekla. Teprve po několika dnech prý oblečení ve skříňce znovu našla.

Okresní soud se případem zabývá od loňského podzimu. Mimo jiných na startu roku vypovídala i již zmíněná Gabriela Lhoťanová, rovněž bývalá pečovatelka a klíčová svědkyně. Popsala otřesné zacházení s klienty, vulgarity i ponižování.

Monika H. v pondělí uvedla, že je svědkyně zmanipulovaná. „Její svědectví je velký guláš. Gábina je velký manipulátor a svědkyně se nechala ovlivnit,“ prohlásila.

Právě na podnět Lhoťanové odstartovala investigativní reportážní série Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice. Reportéři v ní i díky skryté kameře na podzim roku 2019 odhalili otřesné zacházení s lidmi v domově. Zachytili mimo jiné svědectví některých klientek.

Na jejich základě se kriminalisté poměry v zařízení začali zabývat a v roce 2020 ošetřovatelky Šárku Š. a Moniku H. obvinili.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Reklama

Doporučované