Hlavní obsah

Brno je vlastníkem stánků v „myší díře“, rozhodl pravomocně soud

Foto: Sára Němcová

Stánky v podchodu u brněnského hlavního nádraží.

Reklama

Kvůli nejasnostem ohledně vlastnictví stánků v takzvané „Myší díře“ se zpozdila rekonstrukce brněnského podchodu.

Článek

Brno je vlastníkem stánků v podchodu pod hlavním nádražím, potvrdil dnes Krajský soud v Brně rozsudek městského soudu. Ukončil tak pravomocným rozsudkem mnohaletý spor mezi městem a provozovatelem stánků, společností Pliska Interactive Services Consulting.

Městu se otevírá cesta k tomu, aby bylo možné vyklidit i část podchodu pod tramvajovými zastávkami a celý podchod zrekonstruovat. Spor popsaly Seznam Zprávy v textu zde.

Radní Jiří Oliva (ČSSD) novinářům po jednání soudu řekl, že předpokládá, že by se mohlo stavět příští rok.

Závan 90. let

Podchod je dlouhodobou ostudou města. Podle Olivy je to stále závan 90. let minulého století, stánky s levným textilem označil za hnusné. Předpokládá, že se je podaří vyklidit letos. Kancelář architekta města Brna připraví projekt a po dokončení rekonstrukce by se podchod měl stát důstojnou částí centra města.

Ve sporu stálo město jako žalující strana a provozovatel pěti stánků jako žalovaný. Město podalo žalobu za neoprávněné užívání městského majetku. Argumentovalo tím, že podchod a tedy i stánky jsou jeho, Pliska se snažila argumentovat tak, že stánky města nejsou, a zpochybňovala i samotné vlastnictví podchodu městem.

Odvolací soud se ztotožnil s rozsudkem soudu nižší instance a uvedl, že ústřední otázkou bylo, zda jsou stánky vůbec samostatným předmětem právních vztahů. A jelikož soud dospěl k závěru, že nejsou a že jsou součástí podchodu, pak o vlastnictví stánků nebylo pochybnosti, protože neměl pochybnosti o vlastnictví podchodu. Pliska má nyní dva měsíce na rozhodnutí, zda podá dovolání.

Pliska má v podchodu pět stánků a další dva subjekty provozují ještě další stánky. Soudní spory s nimi jsou přerušené a Oliva předpokládá, že nyní budou soudy rozhodovat analogicky. „Dnes se jedná o precedentní rozsudek, který je pro město velmi příznivý. Budeme dělat všechno pro to, abychom podchod měli vyklizený,“ řekl Oliva.

Škoda v milionech

Město zároveň Plisku i další dva subjekty žaluje o náhradu škody, jejíž výše je v jednotkách milionů korun. Neplatily totiž nájemné městu jako vlastníkovi stánků.

Část podchodu pod železničními kolejemi je vyklizená od začátku loňského roku. Město původně plánovalo, že rekonstrukci zahájí loni na podzim, potom hovořilo o letošku, ale projekt nechalo přepracovat a nyní se počítá s příštím rokem. Stánky by se v podchodu měly opět objevit, ale už se v nich nebude prodávat textil, boty či kabelky, ale mělo by jít o občerstvení či suvenýry. „Podobně jako v různých západoevropských městech,“ řekl Oliva.

Reklama

Související témata:

Doporučované