Hlavní obsah

Bylo to velmi nefér, tvrdí ANO o změně v důchodech a dalo stížnost k soudu

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Alena Schillerová novinářům ukazuje potvrzení o podání květnové stížnosti.

Reklama

aktualizováno •

Přísnější podmínky pro odchod do předčasného důchodu začaly platit hned měsíc po schválení novely. Podle opozičního hnutí ANO tak došlo k narušení právní jistoty a principu právního státu.

Článek

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ve středu dopoledne osobně podala k Ústavnímu soudu už druhou stížnost na vládní úpravy důchodů, s kterou pomáhal i ústavní právník Jan Kudrna.

ANO ve zhruba 30stránkové stížnosti navrhuje zrušit novelu, která zpřísnila podmínky pro předčasné odchody do penze, a žádá o přednostní projednání. Pro připomenutí: nově mohou šedesátníci odejít do důchodu maximálně tři roky před řádným termínem, vzrostl i finanční postih za předčasný odchod.

Podle ANO přišla změna neadekvátně rychle – v září ji prezident podepsal, v říjnu začala být nová pravidla účinná. „V průběhu legislativního procesu vypadlo klíčové 13měsíční přechodné období pro změny u předčasných důchodů,“ stojí ve shrnutí stížnosti, které má redakce k dispozici.

„Téměř ze dne na den došlo k okamžité změně podmínek pro odchod do předčasného důchodu bez stanovení adekvátního přechodného období. V důsledku toho se na tak zásadní změnu lidé nemohli připravit,“ uvedla pro Seznam Zprávy Alena Schillerová.

Hnutí u Ústavního soudu namítá narušení principů právního státu, zejména právní jistoty, předvídatelnosti práva a ochrany legitimního očekávání.

Ministerstvo práce a sociálních věcí jako předkladatel si za zpracováním zákona stojí. „Jsme přesvědčení, že legislativní proces proběhl řádně a v souladu s veškerými pravidly. V každém případě budeme respektovat rozhodnutí Ústavního soudu,“ uvedla pro Seznam Zprávy Kateřina Procházková, ředitelka komunikace.

Jak se zpřísnily předčasné důchody

1) Prvním omezením je posunutí věkové hranice: Nově má platit podmínka, že lidé mohou odejít do předčasného důchodu nejdříve tři roky před řádným termínem. Dříve přitom platila daleko komplikovanější pravidla, která se dají shrnout takto:

Do předčasného důchodu šlo odejít po dosažení alespoň 60 let.

Třináctiměsíční odklad účinnosti zákon upravující předčasné důchody skutečně obsahoval. Týkal se v původní vládní verzi zákona odchodu do důchodu maximálně tři roky před termínem a dalšího zvažovaného zpřísnění, kdy potřebná doba pojištění pro vznik nároku na předčasný starobní důchod měla být prodloužena z dosavadních 35 let na alespoň 40 let.

„Z důvodu proveditelnosti tohoto opatření v podmínkách plátců důchodu se navrhuje odložit jeho účinnost až na první den třináctého kalendářního měsíce následujícího po vyhlášení úpravy ve Sbírce zákonů,“ stálo v důvodové zprávě zákona, který mířil do Poslanecké sněmovny.

V průběhu projednávání došlo k rozdělení podmínek tří let před termínem a 40 let doby pojištění. Lhůta 13 měsíců zůstala jen pro dobu pojištění.

Alena Schillerová mluví o tom, že u takto zásadních změn se vždy stanovovalo přechodné období.

„Lidé o předčasném důchodu přemýšlí týdny nebo měsíce, nedělají to tak, že se v neděli večer rozhodnete, že v pondělí jdete do předčasného důchodu. Máte pro to vážné důvody, zvažujete starost o osobu blízkou, nebo máte vážné zdravotní důvody. Vždy to lidé dělají z vážného důvodu a pro ten by měli mít adekvátní přechodné období, takže to bylo velmi nefér a neseriózní ze strany vlády,“ namítá Alena Schillerová.

Rozpravu ukončili nezákonně, tvrdí ANO

Ve stížnosti však hnutí ANO uvádí další argument, proč zákon zrušit. Připomíná, jak probíhalo hlasování ve Sněmovně, kdy vládní strany ukončily rozpravu o úpravě důchodů a zařadily pevně stanovený čas hlasování.

„Opakovaně došlo k porušení demokratických principů jednacího řádu Poslanecké sněmovny, což je zákon, stanovením přesného času hlasování. V okamžiku ukončení rozpravy bylo stále přihlášeno 36 poslanců, z toho dva poslanci s faktickou poznámkou,“ zdůrazňuje místopředsedkyně hnutí ANO.

Hnutí tak namítá závažné porušení demokratických principů zaručujících volnou a svobodnou soutěž politických stran, mezi které patří také dodržování pravidel jednání Poslanecké sněmovny.

Hnutí ANO už v květnu napadlo u Ústavního soudu snížení červnové mimořádné valorizace, kdy oproti původním v průměru 1770 korunám dostali senioři jen 760 korun navíc.

Na jaře hnutí postavilo stížnost na třech podle něj problematických oblastech. Prvním bylo zrychlené projednání zákona ve stavu legislativní nouze, druhým pak, že podle jeho názoru vládní koalice upravila výplatu v době, kdy už seniorům vzniklo legitimní očekávání, a tedy i nárok na výplatu. A třetí část kritiky míří podobně jako u aktuální stížnosti na to, že vládní koalice omezila možnost opozice vystupovat během projednávání zákona ve Sněmovně.

Aktualizace: Opravili jsme informace ohledně 13měsíční lhůty. Podmínka 40 let doby pojistného pro předčasný důchod ze zákona nevypadla. Pouze pro ni platí 13měsíční odklad.

Reklama

Doporučované