Hlavní obsah

Černochová, Stanjura a další. Někteří ministři utajují své majetkové poměry

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala nechává na každém ministrovi, jestli soupis svého majetku poskytne.

Reklama

Část ministrů říká, že veřejnost se k jejich majetku dostane, ale až po schválení novely zákona o střetu zájmů. Jenže její projednání poslanci stále odkládají.

Článek

Když premiér Petr Fiala (ODS) letos v lednu předstoupil před Sněmovnu a žádal poslance o důvěru pro jeho kabinet, tak na závěr svého projevu zmínil, že se cítí být vládou změny. „I proto také od samého počátku, od nástupu naší vlády, volíme politiku otevřenosti,“ řekl premiér Fiala.

Jenže ta otevřenost má limity. Seznam Zprávy se v uplynulém týdnu snažily od všech ministrů získat soupis jejich majetku, který každý musel odevzdat třicet dní po svém jmenování. V něm museli uvést nejen, jaké vlastní nemovitosti či automobily, ale jestli drží akcie nebo zda mají nějaké dluhy.

Jen pár členů Fialova kabinetu žádosti vyhovělo obratem.

Postatná část – například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), ministr kultury Martin Baxa (ODS), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nebo ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) – odpověděli v první reakci tak, že se veřejnost k těmto informací dostane, až se schválí novela zákona o střetu zájmů.

Problém je v tom, že její projednání poslanci opakovaně odložili. A neví se, kdy ke schválení dojde.

„Všechny informace, o které máte zájem, se dozvíte právě z registru ve chvíli, kdy budou zveřejněny,“ uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany pak zdůraznila, že Černochová nyní nebude své vstupní majetkové přiznání poskytovat.

Další členka Fialova kabinetu – ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) – pak přislíbila, že své vstupní majetkové přiznání Seznam Zprávám poskytne. Ale udělá to až později, protože nyní nemá přístupové údaje do registru, do kterého své přiznání uložila.

Fiala nechá zveřejnění majetku na ministrech

Teprve po urgencích někteří politici otočili. Úřady ministra Lipavského a ministryně Hubáčkové již přiznání zaslaly. Mluvčí ministrů Baxy a Blažka pak uvedli, že je pošlou během pondělí. Ostatní členové vlády včetně premiéra Petra Fialy pak své oznámení o majetku poskytli hned.

Podle mluvčího vlády Václava Smolky je na každém ministrovi, jak se v současné době, kdy je registr kvůli legislativnímu nedodělku uzavřen, zachová. Tedy jestli soupis vstupního majetku poskytne, nebo ne. „Pan premiér vyznává liberální přístup, je tedy na každém z ministrů, jak s tímto naloží,“ uvedl Smolka.

Při nástupu minulých vlád bylo přitom běžné, že jednotliví ministři seznam svého majetku předkládali veřejnosti ke kontrole. A dělali to i v době, kdy to po nich nepožadoval zákon.

Detaily o majetcích tuzemských politiků by se veřejnost měla dozvědět právě, až bude zmíněná novela zákona o střetu zájmů schválena. K tomu nedošlo na konci minulého volebního období a ani do současné doby tuto změnu zákona poslanci neschválili.

A tak poté, co v březnu 2020 Ústavní soud část tohoto zákona zrušil, se loni na podzim Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo, že zcela uzavře registr, do něhož jsou oznámení politiků ukládána.

Teď se navíc tato novela stala jedním z důvodů obstrukcí v Poslanecké sněmovně. Takže není vůbec jasné, kdy bude nakonec projednána. A tedy, kdy se zmíněný registr majetkových oznámení veřejnosti otevře.

Proč se registr uzavřel veřejnosti?

O uzavření majetkových přiznání pro veřejnost přitom rozhodlo Ministerstvo spravedlnosti loni na podzim na doporučení Úřadu pro ochranu osobních údajů. A to proto, že Ústavní soud nahlížení do zmíněného registru už předloni změnil. Dal pak politikům čas do konce roku 2020, aby kvůli přístupu do registru majetkových přiznání změnili zákon o střetu zájmů. Jenže k tomu nakonec nedošlo. Poslanci v minulém volebním období nestihli novelu projednat. Majetková přiznání politiků přestala být volně přístupná, avšak alespoň tu byla výjimka pro případy, kdy o ně někdo oficiálně požádal. Jenže v současné době – jak bylo zmíněno – je už nezíská nikdo.

Jak už bylo také zmíněno, majetkové oznámení přislíbil teprve až po urgenci poslat i ministr Blažek. Přitom jeho úředníci se na přípravě novely zákona o střetu zájmů spolupodíleli.

Mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka pak popsal, že po jejím schválení budou seznamy majetku politiků přístupné, a to v případě, když o něj kdokoliv požádá.

Projednání novely se ve Sněmovně opakovaně odložilo, protože její součástí je i ustanovení, které brání poslancům, senátorům nebo členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. A mediální firmy by politici nesměli převádět ani na osobu blízkou či do svěřenského fondu.

Foto: Zdeněk Nekula, Seznam Zprávy

Majetkové přiznání ministra zemědělství Zdeňka Nekuly.

Zákon kvůli Babišovi?

Tato změna by se mohla dotknout bývalého premiéra Andreje Babiše, který vložil do svěřenského fondu také mediální společnost Mafra, vydávající například Mladou frontu Dnes či Lidové noviny.

A když už měla Poslanecká sněmovna o této novele jednat, tak poslanci z Babišova hnutí ANO předkládali jen změny na program schůze, a novelou se tak vůbec nezabývali.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová pak tvrdila, že nebránili Babiše, ale celý právní systém. „Není možné dělat zákony kvůli jednomu člověku,“ prohlásila Schillerová.

Nová majetková přiznání musí politici odevzdat do konce června. Je ale pravděpodobné, že se k nim stejně veřejnost nedostane, protože novela do té doby schválena nebude. Vedle Poslanecké sněmovny ji musí ještě projednat Senát a pak podepsat prezident.

Odstranili jsme formulaci, že ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) neposlal své majetkové přiznání.

Reklama

Doporučované