Hlavní obsah

České televizi se daří, zaměstnanci dostanou mimořádnou odměnu

Foto: ČTK

Odměna vyjde ČT přibližně na 30 milionů korun, tedy ani ne půl procenta z plánovaného rozpočtu.

Reklama

Na konci roku bude mít Česká televize na účtech o miliardu víc, než předpokládá dlouhodobý plán, pochlubil se zaměstnancům končící ředitel Petr Dvořák. Profitovat z toho bude každý z nich.

Článek

Česká televize vyplatí všem zaměstnancům mimořádnou odměnu 10 tisíc korun. Podle generálního ředitele Petra Dvořáka to umožňuje výsledek letošního hospodaření. Odměnu dojednali s vedením televize odboráři.

V pondělí dostali zaměstnanci veřejnoprávní televize e-mail od dosluhujícího generálního ředitele Dvořáka:

„Stav ekonomiky v České republice není dobrý a inflace dosahuje dvouciferných čísel, přesto se České televizi daří. Mohu tak naplnit dohodu, která byla daná zástupcům odborových organizací při sjednávání kolektivní smlouvy v listopadu 2022, a to vyplatit druhou část remunerace. Mimořádnou finanční odměnu 10 tisíc Kč, kterou obdržíte spolu se mzdou za měsíc září,“ napsal Dvořák zaměstnancům.

První část mimořádné odměny dostali televizní zaměstnanci na jaře. Teď mají dostat její druhou polovinu.

„Ředitel nám napsal, že je to díky dobrým hospodářským výsledkům. První část jsme dostali tuším v dubnu či květnu. Je to deset tisíc korun, ale budou ještě zdaněné,“ řekl redakci Seznam Zpráv jeden ze zaměstnanců ČT.

Odměna vyjde ČT přibližně na 30 milionů korun, tedy ani ne půl procenta z plánovaného rozpočtu. Podle Dvořáka vyplacení odměny umožnilo dobré hospodaření.

„Díky včas nastartovaným úsporným opatřením, dík mnohaletému úsilí v oblasti nárokování odpočtu DPH, a navíc za stavu, kdy byla realizována či započata většina velkých investic, bude mít ČT na konci letošního roku na svých účtech kolem dvou miliard korun. To je téměř o miliardu více, než je stanoveno v dlouhodobých plánech,“ píše v dopise Dvořák.

Předseda pražské odborové organizace Vlastimil Vojtěch pro Seznam Zprávy popsal, že odbory dostaly od vedení ústní slib už na konci minulého roku. Vyplacení odměny ale záviselo na finanční situaci v průběhu roku.

„Je to remunerace, kterou máme zakotvenou v dlouhodobé kolektivní smlouvě a jejíž částka se vždycky dohaduje na dané období. Na konci roku jsme se na základě finanční prognózy domluvili v kolektivní smlouvě na nějaké částce s tím, že kdyby se situace zlepšila, tak se znovu budeme bavit v létě. A jelikož se inflace moc nehýbala, tak po dohodě s odbory v Brně a Ostravě jsem se v létě sešel s vedením televize a řekl jsem, že bychom chtěli uplatnit tu gentlemanskou dohodu z konce minulého roku,“ řekl pro Seznam Zprávy šéf odborářů.

V plánu zvýšení poplatků

Česká televize má na rok 2023 plánovaný rozpočet 7,4 miliardy korun, z toho 2,5 miliardy mají být mzdové náklady. Zaměstnává přibližně 3000 lidí, jejichž průměrný plat v minulém roce ČT odhaduje na 48 800 korun hrubého.

Vládní koalice představila před pár dny návrh velké mediální novely, která by od roku 2025 měla navýšit koncesionářské poplatky. Ty se v České televizi nezvyšovaly od roku 2008, u Českého rozhlasu ještě déle.

Televizní poplatek, který je od roku 2008 ve výši 135 korun, by měl vzrůst na 160 korun, rozhlasový poplatek, jenž se od roku 2005 ustálil na 45 korunách, by měl vzrůst o 10 korun na 55 korun. Novela by měla platit od začátku roku 2025.

Reklama

Doporučované