Hlavní obsah

Česko zažalovalo Brusel kvůli miliardové pokutě za chyby v dotacích

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Sankce se týká kontroly, která v České republice proběhla v září 2017.

Článek

Česká republika nesouhlasí s pokutou ve výši 1,15 miliardy korun, kterou jí Brusel udělil za chyby v zemědělských dotacích. Podala proto podle serveru iRozhlas.cz k Soudnímu dvoru Evropské unie žalobu na Evropskou komisi.

„Ministerstvo zahraničních věcí již žalobu podalo,“ potvrdil serveru iRozhlas.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. S dalšími podrobnostmi odkázal na ministerstvo zahraničí, jež mělo podání žaloby na starosti. „Žaloba byla odeslána ve čtvrtek 27. ledna 2022,“ dodala mluvčí ministerstva zahraničních věcí Aneta Kovářová.

Česká stížnost na Brusel na Soudní dvůr Evropské unie už dorazila. Potvrdil to mluvčí soudu Balázs Lehocki. „Mohu potvrdit, že předmětná žaloba byla podána k tribunálu dne 27. ledna. Byla registrována a nyní ve věci začíná písemné řízení,“ uvedl.

Sankce se týká kontroly, která v České republice proběhla v září 2017. Brusel tehdy prověřoval, jestli české úřady kontrolují, zda dotace čerpají skutečně zemědělci. Auditoři tehdy došli k závěru, že kontroly příjemců jsou nedostatečné, a vyměřili pokutu ve výši 7,5 miliardy korun.

Státní zemědělský intervenční fond, jenž rozděluje zemědělské dotace, a ministerstvo zemědělství ale se závěry auditorů nesouhlasily a prostřednictvím tzv. smírčích řízení se snažily pokutu úplně vymazat. Na podzim 2020 proběhlo poslední jednání s jednoznačným výsledkem: smír není možný.

Úředníkům se následně podařilo pokutu snížit. Nejdříve na 46 milionů eur, což podle tehdejšího kurzu bylo zhruba 1,16 miliardy korun. Následovalo další kolo jednání a výsledná částka nakonec klesla na 44 milionů eur, tedy dle nynějšího kurzu asi 1,15 miliardy korun. Ani tu ale nehodlá Česko zaplatit.

Žaloba je na úplném počátku. „Což znamená, že žaloba bude zaslána Evropské komisi, která pak bude mít dva měsíce na podání obhajoby,“ popsal Lehocki.

Poté podle něj budou na obhajobu zástupců Komise moci reagovat české úřady a pak opět dostane prostor k vyjádření Komise. „Pak by se mohlo konat slyšení a asi za 15 až 18 měsíců by mohl být vynesen rozsudek,“ přiblížil mluvčí soudu.

Ministerstvo zemědělství bude zastupovat český zmocněnec a náměstek ministerstva zahraničí Martin Smolek. V žalobě použilo stejné argumenty, jimiž se bránilo během smírčího řízení.

„Zásadním důvodem, který k žalobě vedl, je, že výklad Evropské komise jde nad rámec platných právních předpisů a Komise vymáhá kontrolu postupů, které legislativa ani neobsahuje, případně se jedná o výklad zpětný. S tímto nemůžeme z pohledu implementace dotačních podmínek souhlasit,“ vysvětlil už dříve mluvčí resortu zemědělství Bílý.

Reklama

Doporučované