Hlavní obsah

Charity před Vánocemi myslí i na děti z Ukrajiny. Zájem dárců zatím je

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Česku se už rozjíždí nejrůznější vánoční charitativní sbírky. Část z nich se letos orientuje i na potřebné na Ukrajině nebo ukrajinské uprchlíky u nás. Obavy z menšího zájmu o dárcovství se zatím ale nepotvrzují.

Článek

„Letošní přání byla v některých případech specifická. Hodně dětí chtělo vánoční Betlémek, světýlka nebo růženec,“ popsala Kateřina Biolková z Olomoucké Arcidiecézní charity (ACHO), která každoročně pořádá sbírku Vánoční balíček pro Ukrajinu. Do projektu se letos zapojilo 371 dětí. V seznamu na začátku týdne zbývalo obdarovat už jen necelých 30 z nich a teď už dárek nechybí pro jediné.

„Jedná se o děti ze sociálně slabých rodin, sirotky, nemocné nebo postižené děti a poprvé i ty, které utekly z východní Ukrajiny na západ kvůli válce,“ vysvětlila Biolková. Sbírka se tradičně zaměřuje pouze na děti žijící na Ukrajině. Těm, které na jaře s rodinami uprchly do Česka, charita pomáhá pravidelně od února. Naposledy třeba sbírkou, kdy děti vybavila aktovkami a školními potřebami.

Na ukrajinské děti v nouzi se letos částečně orientuje i vánoční sbírka Krabice od bot, pořádaná Diakonií Českobratrské církve evangelické (DČCE). Podle manažerky sbírky Zdeňky Sobotové se však charita snaží ukrajinské děti od českých nijak neoddělovat.

„Krabice od bot byla vždycky pro všechny děti v nouzi, které nedostávají vánoční dárky. Samozřejmě se letos snažíme vyslyšet poptávku od ukrajinských iniciativ, které v Česku uprchlíkům pomáhají. Rozhodli jsme se ale, že není důvod to nějak oddělovat od sbírky pro české děti,“ uvedla Sobotová.

Brněnská Vesna chce zřídit další bydlení pro rodiny a hledá prostor pro šatník

Bude dárců méně?

Rozdíl oproti minulým ročníkům bude jistě v množství potřebných dárků. Podle Sobotové právě proto, že do projektu přibyly tisíce dětí z Ukrajiny. Většina z nich už je součástí seznamů, které klienti a partnerské organizace před začátkem sbírky diakonii zasílají.

„Minulý rok se nám podařilo naplnit kapacitu 50 tisíc obdarovaných dětí. Letos máme vizi o 20 tisíc vyšší. Záleží ale hlavně na ohlasu veřejnosti. Obáváme se, že by to letos nemuselo být úplně jednoduché,“ řekla Sobotová.

V minulých letech zabalil jeden dárce v průměru dvě až tři krabice. I přesto, že má diakonie necelé dva týdny před začátkem sbírky od veřejnosti pozitivní ohlasy, počítají organizátoři s tím, že se počet vytvořených a odeslaných krabic na jednoho člověka letos i kvůli složité ekonomické situaci sníží.

„Lidé víc šetří. Na druhou stranu pravidelní dárci si podle všeho ani letos nenechají sbírku ujít, i když třeba místo tří krabic zabalí jednu,“ dodala Sobotová. Krabicemi od bot se diakonie snaží podpořit nejen obdarované, ale i dobrý pocit z dárcovství a solidaritu mezi dětmi navzájem.

Obavy z aktuální ekonomické situace a nálady ve společnosti měla i Kateřina Biolková z olomoucké charity. Vývoj projektu Vánoční balíček pro Ukrajinu ji však podle jejích slov nakonec příjemně překvapil. „Do konce sbírky zbývá něco přes týden a všechny z 371 dětí už svého dárce stihly najít,“ uvedla.

V následujících dnech bude charita shánět finance na dopravu dárků k domluveným ukrajinským partnerům. V lednu se pak zástupci charity vydají v případě příznivé bezpečnostní situace na Ukrajinu, kde pomohou s předáním dárků konkrétním dětem.

Češi si dál utahují opasky. Šetří na jídle a cestování

Naděje pro Ukrajinu

Novou sbírku před Vánoci vytvořil také Člověk v tísni. V rámci celoročního projektu Skutečný dárek, kde lidé mohou přispívat na nejrůznější formy pomoci v Česku i ve světě, organizace tento týden spustila sbírku s názvem Naděje pro Ukrajinu.

Dárci mohou přispět částkou tisíc nebo pět tisíc korun. Za odměnu dostanou oficiální certifikát, který mohou mimo jiné využít jako vánoční dárek pro své blízké.

„Člověk v tísni pomáhá na Ukrajině stovkám tisíc lidí a tento darovací certifikát promění v to, co bude na místě nejvíce potřeba. Ať už to bude materiál na opravu zničených domovů, zajištění pitné vody v oblastech, kde vodovodní potrubí zničily výbuchy nebo opravy škol,“ vysvětlila Tereza Kurovská.

Zástupci organizace věří, že o jednotlivé sbírky Skutečného dárku bude letos před Vánoci jako každý rok velký zájem. „Největší prodeje Skutečných dárků bývají začátkem prosince, 23. prosince a na Štědrý den. Jak velký bude letošní zájem, se tedy teprve ukáže,“ zakončila Kurovská.

Reklama

Doporučované