Hlavní obsah

Chtějí převzít veškerý majetek Česka. Kdo jsou lidé obsazující státní budovy

Sestřih videí z akcí Legitimních věřitelů ČR.Video: Společenství legitimních věřitelů České Republiky, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Přijdou na ministerstvo, pojišťovnu či soud a tam se domáhají svých práv československých občanů. Před skupinou varuje i ministerstvo vnitra, podle nějž se inspiruje podobným hnutím v USA, které je extremistické a teroristické.

Článek

„Jako občané Československé republiky jsme povinni převzít kontrolu nad veškerým majetkem. Přišli jsme převzít aktiva, která jí byla ukradena. Jsou zde přítomní členové dočasné vlády československé republiky, jediní oprávnění a kompetentní,“ předčítá žena středního věku požadavky asi dvacetihlavé skupinky, která ji doprovází.

Stojí ve foyer Ministerstva financí a hovoří k pracovníkovi tiskového oddělení a dohlížejícímu policistovi.

Žena jim zároveň oznamuje, že příchozí skupina je majitelem této země i budovy ministerstva. „I tohoto pásu a vaší uniformy,“ ukazuje žena policistovi na vybavení ministerstva. Ten ani nehne brvou. Úředník na otázky účastníků happeningu, kteří se ho snaží vyptávat na jeho státní příslušnost, odpovídá „bez komentáře“.

„Rozdělení Československa je neplatné“

Takto vypadá jedna z bizarních scén ve videích, která se v posledních týdnech šíří po sociálních sítích. Skupina lidí si v nich jde na Ministerstvo financí pro „svůj majetek, majetek Čechoslováků“, ale také v nich školí policisty o tom, že český občanský průkaz není platný a oni si zásilky přebírat nebudou. Nebo se s policisty dohadují o tom, že nejedou po dálnici, a nebudou proto platit dálniční známku.

Nejde však o žádný recesistický happening, nýbrž o naprosto vážně myšlené akce členů skupiny, která si říká Legitimní věřitelé České republiky (LVČR). Vycházejí z teze, že Česká republika je nelegitimní státní útvar, neboť rozdělení federace bylo neplatné a všichni podle nich jsou občany Československa.

Podle analýzy Centra proti hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra se světonázor LVČR nápadně podobá americkému hnutí Suverénních občanů (SMC), které je ve Spojených státech považováno za extremistickou a teroristickou skupinu, neboť někteří členové hnutí se uchýlili i k vraždám či násilí.

Na hraně násilného činu už byla akce několika lidí, kteří začátkem dubna vtrhli do jednací místnosti krajského soudu v Hradci Králové, kde soudní senát v neveřejném jednání rozhodoval o vazbě pro Petra Včeliše, který měl na Broumovsku pěstírnu konopí.

Jeho žena, která je členkou LVČR, spolu s dalšími členy spolku včetně svého malého dítěte i přes výzvy předsedy senátu a justiční stráže odmítali opustit jednací síň a dožadovali se jeho „ztotožnění“ jako občana Československa. Nerespektovali ani několikrát zopakovanou žádost předsedy o nepořizování videozáznamu a dál pokračovali v natáčení. Podle účastníků byla situace napjatá a eskalace násilí tam opravdu hrozila.

„Musela být přivolána policie. Senát následně vazební zasedání provedl telekonferenčně,“ uvedla mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová. Zástupci LVČR už soudci i doručili výzvu, ve které jsou podepsáni jako „Rada nositelů kompetencí a státnosti pro ČSR“, podle níž má vazebně stíhaného Včeliše propustit.

„Své povinnosti splníte bezodkladně! Neuposlechnutí příkazu se v souladu s dekrety RNKS a dekrety presidenta republiky Edvarda Beneše trestá ztrátou veškerého osobního, rodinného i firemního majetku, doživotním pozbytím československých občanských práv a doživotní ztrátou občanské cti,“ stojí doslova ve výhrůžce, kterou skupina soudci adresovala.

Podobná lejstra se stejnými výhrůžkami rozesílá i dalším lidem. V dubnu si totiž podepsali výnos, kterým anulují veškeré právní kroky provedené v zemi od listopadu 1989.

Co je „ztotožnění“, které LVČR stále požaduji?

Jedná se o pseudoprávní akt, na základě kterého požadují, aby jim bylo přiznáno občanství ČSFR, a prohlašují, že jsou skuteční věřitelé ČR a stát jim dluží peníze. ČR považují za nelegitimní, a proto i nositeli občanství ČR nenáleží (dle jejich učení) žádná práva, ale ergo ani povinnosti vůči státu. Ztotožnění legitimních věřitelů měly již provést německé a švýcarské soudy, na což se legitimní věřitelé často dovolávají. Právě ztotožnění je další prvek, který se nápadně podobá ideologii amerických SCM, která věří ve dvojí občanství a zisk suverenity, na základě kterého mají mít právo přístupu ke speciálnímu tajnému státnímu účtu.

Zdroj: Centrum proti hybridním hrozbám

Někteří členové LVČR, kteří se označují za „dočasnou vládu Československé republiky“ takto v březnu nastoupili na Ministerstvo financí, kde po pracovníkovi tiskového odboru požadovali proplacení podílových listů, které si sami vytvořili, včetně úroků a škod.

S žádostmi o náhradu plnění obtěžují i úředníky pojišťoven, naposledy se několik desítek „legitimních věřitelů“ vydalo tento týden na podatelnu pojišťovny Kooperativa, kde hodlali reklamovat platnost pojistných smluv. I tam musely úřednice zavolat na pomoc policii.

Hledaný Macháček na telefonu

Během svých vystoupení jsou členové seskupení zároveň často v telefonickém spojení s Janem Macháčkem, stavařem z východních Čech, který je v současnosti podle policejních databází hledanou osobou, pátrání je po něm vyhlášeno od roku 2019. Na webu policie je uveden i jako nebezpečná osoba.

Je to právě Macháček, který je zakladatelem hnutí, jenž se označuje za hlavního legitimního věřitele. Macháček vymyslel, že všichni občané ČR (bez výjimky) jsou takzvanými vynucenými spolupodílníky legitimního věřitele ČR, kterým je on sám. Postupně na sebe nabalil další stovky lidí, kteří šíří jeho ideologii, věří, že jsou občany ČSR a že současná vláda, soudy, policie a další instituce jsou nelegitimní a měly by jim vydat majetky ukradené ČSR.

Příběh Jana Macháčka sahá skoro 30 let dozadu. V roce 1994 byl neprávem obviněn z trestného činu, kvůli čemuž nemohl vycestovat do Německa na sjednanou práci. Tehdy mu vznikla škoda, o kterou se poté, co byl obvinění zproštěn, začal soudit se státem. Později na něm vymohl odškodné zhruba šest milionů korun.

Macháček s tím však nebyl spokojený, protože podle něj nebyly jeho nároky správně spočítány a na základě jím vypočítaných úroků dluh státu pravidelně navyšuje. Momentálně si ho spočítal už do výše několika miliard korun.

Autorka tohoto textu se s Janem Macháčkem poprvé setkala před 13 lety, kdy popsala jeho příběh boje o očištění a odškodnění. Tehdy ještě působil dojmem obyčejného podnikatele, kterému se stalo bezpráví a který nemá tendenci zpochybňovat státní zřízení České republiky a vznášet na stát a jeho organizace nereálné požadavky. V té době našel zastání i u některých tehdejších politiků.

Slovníček pojmů používaných LVČR

Policie ve své analýze aktivit a možné nebezpečnosti spolků, které se dají shrnout pod hnutí Suverénních občanů, vytvořila i jakýsi slovníček, který členové používají při komunikaci s úřady a při popisování událostí, jichž byli účastníky.

„občan ČSFR“, „legitimní věřitel České republiky“ = člen spolku LVČR

„organizační složka spící firma Česká republika s. r. o.“, „nelegitimní firma Česká republika s. r. o.“, „korporace Česko“ = Česká republika

„vzat jako rukojmí“ = ve výkonu trestu

„únos“ = zadržení

„škůdci“, „vlastizrádci“ = státní instituce a jejich představitelé, politici

„ztotožnění“ = viz předchozí box

Zdroj: Centrum proti hybridním hrozbám

Později však došlo ke zlomu a podnikatel se začal obracet na různé úřady a státní instituce, které začal žádat o „prokázání kompetence“ a začal operovat s názorem, že od roku 1998 je Česká republika „právně bezprizorní, okupovaná a rozkrádaná nekompetentní elitou národa“. V roce 2016 oznámil Kanceláři prezidenta republiky, že žádný ze státních orgánů neprokázal svoji kompetenci, a prohlásil se za legitimního věřitele České republiky s pohledávkou přes 1,1 miliardy korun, která každý měsíc narůstá o 24 milionů korun.

Prezidenta zároveň tehdy vyzval k rozpuštění obou komor Parlamentu a k sestavení prozatímní úřednické vlády. „Jméno premiéra vám bude sděleno na osobním setkání,“ napsal tehdy prezidentovi Miloši Zemanovi. Později jeho spolek zpochybňoval i platnost různých voleb v Česku. Macháček také žádal o vydání paláce Hybernia.

Na svých webových stránkách v chronologii svého příběhu Macháček přiznal, že v roce 2017 podstoupil psychiatrické vyšetření, podle něj neoprávněné.

Členové LVČR se pravidelně zúčastňují i protivládních demonstrací pořádaných jinými organizacemi. I na nich se domáhají uznání svého československého občanství a šíří na nich svoji ideologii.

Varování vnitra

Ve své analýze na skupinu upozorňuje i Centrum proti hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra. Podle něj, na základě zkušeností z jiných zemí, hrozí ze strany stoupenců legitimních věřitelů aktivity jako padělání dokumentů, finanční podvody, zahlcování úřadů nesmyslnými žádostmi a obecně zpochybňování zákonů a popírání autority státu.

„Světonázor legitimních věřitelů se až nápadně podobá ideologii SCM. Zároveň vzhledem k ústřední myšlence nelegitimity stávajícího systému inherentně vytváří u svých stoupenců konfliktní potenciál vůči libovolným státním orgánům včetně bezpečnostních složek, jejichž aktivity mohou chápat jako ilegální ohrožení, vůči němuž je legitimní se ‚bránit‘, a to jakýmikoliv prostředky,“ upozorňují bezpečnostní složky.

Za možné faktory způsobující nárůst popularity myšlenek legitimních věřitelů označují zhoršující se ekonomickou situaci populace i obecný antisystémový sentiment rozjitřený dřívějšími proticovidovými opatřeními vlády.

Aktualizace: V textu jsme upřesnili, že před hnutím varuje Centrum proti hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra.

Reklama

Doporučované