Hlavní obsah

Co udělá „Anička“ s darovanými miliony: Najde si bydlení mimo dosah otčíma

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Opakované znásilnění dívky otčímem a zmírnění jeho trestu vyvolalo nevoli veřejnosti. Ilustrační foto.

Reklama

Lidé v charitativní sbírce poslali dívce, kterou znásilňoval otčím, přes 4,9 milionu korun. Přispělo přes 11 100 dárců. Mladá žena potřebuje především bydlení, ale i oblečení nebo boty a další běžné věci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na výběr bezmála pěti milionů korun stačily organizátorům charitativní sbírky pouhé čtyři dny. Sbírka tak mohla předčasně skončit. Tisíce lidí pomohly dvacetileté dívce z jižní Moravy, kterou přes dva roky znásilňoval nevlastní otec.

Mladou ženu čeká v dalších týdnech rozhodování, jak s penězi naložit.

„Nejdřív by chtěla najít podnájem, aby měla kde bydlet, protože současná situace je neutěšená,“ uvedla pro Seznam Zprávy Michaela Studená z organizace Pod Svícnem. Neziskovka pomáhající obětem násilí vznik sbírky iniciovala.

Vzhledem k situaci se žena domů vrátit nemůže. „Bude řešit otázku bydlení, také si musí něco koupit na sebe, oblečení, boty. Prostě osobní standard, který teď postrádá, protože nemá skoro žádné osobní věci,“ vysvětlila Studená.

Celkově ženě přispělo 11 113 dárců, nejčastěji poslali okolo 400 korun, nejvyšší částka byla 15 tisíc korun.

Původně měla sbírka trvat dva měsíce, ale pořadatelé se ji rozhodli vzhledem k vysoké částce ukončit. „Sama Anička (pseudonym chránící soukromí –⁠ pozn. red.) zmínila, že ta částka je už teď pro ni astronomická. A bude ráda, když se pomůže i jinde,“ vysvětlily na webu sbírky zakladatelky Pod Svícnem.

Lidé k darům přidávali i povzbudivé vzkazy. „Není a nebyla to tvoje vina. Už na to nejsi sama. Drž se. Stojíme při tobě,“ napsal jeden z dárců.

„Posílám obejmutí a myšlenku… Zase vyjde slunce,“ vzkázala třeba Dominika.

Vlna podpory ženu dojala. „Nesmírně si vaší pomoci vážím! Je pro mě nepředstavitelné, že po tom všem se mi dostane tolik pomoci. Když si pročítám vaše vzkazy, oko nezůstává suché,“ odepsala dárcům.

Násilník dál žije s dívčinou matkou

Dívka před pár dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsala své trauma a vzbudila vlnu podpory. Po pokusu o sebevraždu teď pobývá v léčebně, jenže po propuštění se nemá kam vrátit. Násilník, kterému odvolací Krajský soud v Brně snížil trest za znásilnění a výrobu dětské pornografie na podmínku, totiž dál žije v domácnosti s její matkou a třemi sourozenci.

„Mám tajné přání, abych se tam jednou mohla vrátit. Měla jsem rozestudovanou zdravotní školu, ale bohužel jsem kvůli svému stavu nemohla pokračovat ve studiu. Ráda bych od září studovala zemědělskou školu. Hodně mě baví práce se zvířaty, takže bych mohla pracovat třeba na farmě,“ řekla mimo jiné.

Případ přezkoumá Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) i Nejvyšší státní zastupitelství.

Kauza „Podmínka za znásilňování“

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy otevřely kauzu, která otřásla nejen justičními kruhy, ale i laickou veřejností. Dívku z Vyškovska léta znásilňoval nevlastní otec, od Krajského soudu v Brně ale odešel jen s podmínkou. Pár dní po verdiktu se dívka pokusila o sebevraždu.

Reklama

Doporučované