Hlavní obsah

Covid střídá pomoc uprchlíkům. Nemocnice přivážejí rodiny kolegů z Ukrajiny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ukrajinu kvůli válce opustilo už více než milion lidí.

Reklama

Ukrajinští zdravotníci působící v Česku do války zatím neodcházejí. Většina se naopak snaží dostat k sobě blízké a rodiny. Opačným směrem míří aktuálně cenné komodity – léky, obvazy a chirurgické nástroje.

Článek

„Jsme v kontaktu od jejich vycestování na Ukrajině až k hranicím. Dál se snažíme řešit vše od spojů – například z Krakowa do Olomouce – až po ubytování. Já se starám o zajištění víz, pojištění a podobné věci. Ve spojení jsme i s odborem školství a řešíme například zajištění školky pro děti,“ vyjmenovává Mariana Hubáčková, která nyní za Nemocnici Šumperk koordinuje pomoc rodinám ukrajinských zaměstnanců.

V nemocnici pracuje 21 lidí z Ukrajiny a vedení jim už minulý týden nabídlo podporu při snaze dostat do Česka jejich blízké. Situace se mění každý den – podle toho, jakou další část země Rusko bombarduje. Zájem přicestovat ale už nyní projevilo asi 32 lidí s vazbou na šumperské zdravotníky ukrajinského původu.

„Teď už tady máme čtyři děti a dva dospělé. O víkendu očekáváme ještě jednu ženu se dvěma dětmi, sestřičku s maminkou a dvě děti. Během příštího týdne ještě rodiče od našeho pana doktora. To jsou tedy ti, pro které už máme domluvené ubytování. V mnoha případech je to ale stále otevřené a vyčkává se na další postup války. Už tu máme lidi z Novogradu nebo Vinici. Pokud to půjde, dorazí ještě z Charkova,“ přibližuje dále Hubáčková. Kromě samotných cest se pomáhá také s odesíláním balíků s potravinami těm, kdo na Ukrajině zůstali.

Podobně nyní situaci zdravotníků a jejich rodin řeší i nemocnice v Sokolově. Nikdo ze zaměstnanců se zatím nerozhodl vydat přímo na Ukrajinu – ať už kvůli povolání do armády, nebo pomoci v tamních nemocnicích. Všichni se soustředí na jediné – dostat blízké do bezpečí.

„Teď se podařilo další dvě rodiny evakuovat do Sokolova, tam ale transport zajišťovala rodina. Snažíme se také v případě potřeby zajistit ubytování a nezbytné vybavení. Intenzivně spolupracujeme i s jednotlivými městy,“ říká Vladislav Podracký, mluvčí Penta Hospitals, pod které spadá sokolovská nemocnice.

Celkem je podle něj v jejich síti přes 100 zaměstnanců ukrajinského původu. Ze dvou třetin je to střední zdravotnický personál, z jedné třetiny lékaři.

„Pomoc řešíme pro rodiče, manželky, děti. Teď jsme přepravovali do Vrchlabí i jednu těhotnou paní. U desítek lidí se nyní o všem jedná, ale většinou přepravu zajišťují právě samotné rodiny. Začali jsme také informace centrálně sbírat a budeme řešit uvolnění dalších prostředků,“ dodal.

Foto: Český červený kříž, Seznam Zprávy

Ukázka jednoho z balíčků pomoci Českého červeného kříže. Zdravotnický materiál pro první pomoc.

Z covidu k pomoci uprchlíkům

Ještě před několika týdny přitom české nemocnice řešily vzrůstající nápor covidových pacientů. Těch ale poslední týdny ubývá a jednou z hlavních agend se stává právě pomoc válkou zmítané zemi. Kromě přímé pomoci rodinám kolegů se v nemocnicích rozběhly sbírky.

Symbolem rychle gradujících událostí je i ostravské centrum Černá louka. Doposud tam lidé přicházeli pro vakcíny proti covidu-19. Teď se mění na Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu. Uprchlíci se na místě nejprve registrují, a pokud nemají v regionu zázemí, dostanou nabídku ubytování, kterou zprostředkovávají hasiči.

Pokud jde o pomoc českého zdravotnictví přímo v místě bojů, dotazované organizace potvrzují, že poptávka není ani tak po personálu, jako po lécích a zdravotnickém materiálu, který rychle dochází.

Na Ukrajinu teď proudí třeba přes Český červený kříž, který plánuje dodat až 5500 traumasetů. Balíčky s obvazy, dezinfekcí, fyziologickým roztokem, zaškrcovadly, termofoliemi či rukavicemi a další zdravotnický materiál míří do země v pravidelných intervalech. Dodává ho i vládní humanitární program MEDEVAC.

„Program se řídí potřebami Ukrajiny a to, o co si nyní ukrajinská strana požádala, je zejména spotřební zdravotnický materiál, na což nyní program MEDEVAC reaguje. Vysílání civilních lékařů na místo není v současné chvíli s ohledem na vývoj bezpečnostní situace možné. Případný převoz pacientů na území České republiky se bude odvíjet dle potřeb,“ uvedla pro Seznam Zprávy Hana Malá z Ministerstva vnitra.

Jedná se také o větších dodávkách léků. Ministerstvo zdravotnictví už spustilo kontaktní e-mail ukrajina@mzcr.cz. Přes něj mohou lidé nabídnout léčiva i zdravotnický materiál. Šéf resortu Vlastimil Válek z TOP 09 ale nabádá, aby lidé léky pro tyto účely nevykupovali v lékárnách.

Nejvíce pomůžou zejména nabídky distributorů nebo výrobců léčiv a společností. „Vykupování českých lékáren, ač jistě dobře myšleno, Ukrajincům nepomůže, protože transport zdravotního materiálu do válečné oblasti podléhá specifickému režimu. Léky z českých lékáren mají navíc příbalovou informaci v češtině, což ukrajinským zdravotníkům jen zkomplikuje práci,“ řekl Válek.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Reklama

Doporučované