Hlavní obsah

Další zdražení pro seniory v domovech. Nově až 500 korun za den

Foto: Shutterstock.com

Připravuje se další zvýšení maximálních cen za pobytové sociální služby (ilustrační snímek).

Reklama

Úhrady za pobyt a jídlo v domovech pro seniory i dalších sociálních službách zřejmě od ledna znovu vzrostou. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšení denních sazeb o 20 korun.

Článek

Za pobyt v domovech pro seniory by si klienti mohli od příštího roku připlatit celkově přes 1200 korun měsíčně.

Plánuje se totiž zvýšení úhradové vyhlášky, která upravuje maximální ceny v sociálních službách - vedle domovů pro seniory tak jde například i o domovy pro osoby se zdravotním postižením nebo azylové domy.

Maximální možná denní pobytová sazba by měla vzrůst z 250 na 270 korun a podobně i strava z 205 korun na 225 korun. Celkově tak za jídlo a stravu bude možné nově účtovat seniorovi až 495 korun.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí, které legislativní úpravu vyhlášky připravuje s plánovanou účinností od Nového roku, je zvýšení kvůli rostoucím cenám nutné. Připomíná, že rostou i důchody a chystá se růst příspěvku na péči.

„Poskytovatelé pobytových sociálních služeb mají zcela oprávněné obavy, že zanedlouho již nebudou schopni zajistit jejich fungování,“ vysvětluje Jakub Augusta z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí, proč ke zvýšení přistoupili.

Dražší donáška jídla i praní

V rámci takzvané úhradové vyhlášky, která upravuje maximální možné ceny v sociálních službách, by mělo dojít i k dalšímu růstu sazeb. U pečovatelských služeb by měla vzrůst cena za donášku jídel o deset korun, za vyprání a vyžehlení kilogramu prádla také o deset korun a za nákup o dvacet korun.

Do 1. března 2022Aktuální cenyNavrhované ceny od příštího roku
Ubytování/den210 Kč250 Kč270 Kč
Strava/den170 Kč205 Kč225 Kč

Naposledy se zvyšovala úhradová vyhláška po osmi letech letos v březnu, kdy maximální výše ceny stravného za den vzrostla o 35 korun a cena pobytu o 40 korun.

Strava může podražit ještě více

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký navýšení maximálních cen vítá a rovnou dodává, že v rámci připomínkového řízení k legislativní úpravě požádá ještě o další zvýšení cen stravného, a to o dalších deset korun.

„Požádali jsme pana ministra o zvýšení v půlce srpna. Byla to reflexe na úrovni červencového zvýšení cen. Teď už jsme zase jinde,“ říká Jiří Horecký s odkazem na další růst cen.

Navrhuje tedy navýšení stravného z aktuálních 205 korun ne na 225, ale na 235 korun za den. U samostatných obědů pak z 95 na 110 korun (MPSV aktuálně navrhuje růst na 105 korun).

Jak jsou na tom čeští senioři a kam volat, když jsou v nouzi?

Čeští důchodci utratí za základní potraviny přes 23 procent průměrného důchodu. Finanční nouzi seniorů zhoršuje inflace, která výrazně zvedá ceny. Lidem však mohou pomoci příspěvky na bydlení, neziskové organizace či rodina.

„Berte to tak, že je to maximální úhrada. Jestli někdo zvládne uvařit levněji, tak to dá za levnější cenu,“ dodává Jiří Horecký a rovnou říká, že zdražovat tak nemusí úplně všechny domovy. Podle něj ale většina možnost využije.

Výjimkou nebude domov pro seniory Máj v Českých Budějovicích. „Z našeho pohledu je to nutné. Inflace je neoddiskutovatelná. Při nákupu potravin, energií a dalšího zboží se pohybujeme na standardním trhu,“ říká ředitelka Petra Zimmelová a potvrzuje, že úhrady od klientů představují pro domovy pro seniory zásadní zdroj příjmů.

„Většina klientů bude na vyšší úhradu pohodlně mít,“ říká Petra Zimmelová s odkazem na zvyšování důchodů během letošního roku.

Potvrzuje, že největší problém aktuálně domov pro seniory zažívá s cenami potravin. „Ceny skokově zdražují, musíme plánovat tvorbu stravy na několik týdnů dopředu a finanční zdroje máme také naplánované. A ve chvíli, kdy zdražují základní potraviny jako mouka nebo olej, nebo zdražují pekárny, tak my to neumíme předvídat,“ vysvětluje ředitelka domova pro seniory v Českých Budějovicích.

Pojistka pro seniory

Zvyšující se ceny chápe i Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR, která zdůrazňuje, že zákon počítá i se situací, kdy klient domova na služby nebude mít dostatek peněz.

„Seniorovi musí zůstat ze zákona patnáct procent důchodu. Pokud senior službu nemůže platit, tak je většinou slušně požádána rodina, aby to doplatila. A pokud nemůže, tak doplácí zřizovatel domova pro seniory. Nikdo tedy seniora nevyhodí,“ zmiňuje pojistku Lenka Desatová.

Zároveň mluví o tom, že Rada seniorů je připravená se zabývat případnými potížemi. „Pokud by se náhodou někde dělo, že by na ně s cenami tlačili, tak jako Rada seniorů umím lidem pomoci a například poslat kontrolu, která to prošetří,“ vyzývá Lenka Desatová, ať se lidé případně na její organizaci neváhají obrátit.

Maximální výše úhrad platí i například pro další pobytové sociální služby, jako jsou třeba azylové domy. Podle Dany Nedělníkové ze spolku Sítě aktérů pro domov, který sdružuje azylové domy, si ale azylové domy nemohou dovolit zdražovat. „Někteří klienti na to nemají. Úhrada jde od klientů v hmotné nouzi,“ říká Dana Nedělníková s tím, že azylové domy proto musí hledat zdroje financování z veřejných zdrojů, ale i od podporovatelů a dárců.

Reklama

Doporučované