Hlavní obsah

Dentální hygiena přijde i na tisíce, přesto na ni můžete čekat měsíce

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Někde pacienti za ošetření zaplatí i několik tisíc korun, přesto jsou termíny zabrané často měsíce dopředu. Přibývá také těch, kteří žádají o příspěvek u pojišťoven. Aspoň jednou ročně by ošetření měly podstoupit také děti.

Článek

Zájem o dentální hygienu v Česku roste, a to navzdory relativně vysokým cenám.

„Pacienty už asi dva roky nepřijímám. Mám plno, ale za poslední půlrok se přihlásilo asi 300 lidí se zájmem o registraci, což je přibližně o 30 procent víc než v předchozích letech,“ popisuje vlastní zkušenost dentální hygienistka Nikol Otruba Kotasová.

Ordinaci má v Brně. Základní vyšetření při první návštěvě vyjde na 1300 korun, při pravidelných prohlídkách potom na 750 korun. „Ceny asi pro některé mohou být vysoké, ale když si spočítají, kolik dají za prevenci oproti tomu, kdyby museli řešit následné problémy, cena je třetinová, někdy i pětinová,“ myslí si Otruba Kotasová.

Nárůstu zájemců si všímá i hygienistka Simona Straková z Prahy, kde jsou ceny oproti zbytku republiky zpravidla vyšší. Za vstupní vyšetření v její ordinaci člověk zaplatí 3500 korun, na další návštěvě 2500.

„Když jsem před 13 lety začínala pracovat jako dentální hygienistka, práce bylo málo. Od té doby je počet pacientů zněkolikanásobil. Hygiena je teď hodně atraktivní, zájem je enormní,“ tvrdí Straková. S tím jdou ruku v ruce dlouhé objednací lhůty – termíny jsou mnohdy plné na měsíce dopředu.

Rekordní rok

Velkou motivaci podle dentální hygienistky z Brna představují příspěvky pojišťoven. „Když chodí na pravidelná vyšetření, příspěvek v naší ordinaci zpravidla pokryje asi 90 procent,“ popisuje.

Zájem potvrzují zástupci pojišťoven. „Zájemců o dentální hygienu je rok od roku více. Zdá se, že čerpání příspěvků v roce 2023 bude rekordní,“ říká pro Seznam Zprávy mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) František Tlapák.

Klientům OZP proplácí polovinu účtenky za dentální hygienu, maximálně 1000 korun za rok. Jen od ledna do půlky března příspěvek získalo skoro 15 tisíc pojištěnců, jimž pojišťovna přispěla celkovou částkou více než 10 milionů korun. Při srovnání let 2021 a 2022 jde o přibližně dvojnásobný nárůst.

Podmínkou pro vyplacení příspěvku je absolvovaná preventivní prohlídka u stomatologa.

Příspěvky pojišťoven na dentální hygienu
PojišťovnaPříspěvek v KčPodmínka
Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)1000preventivní prohlídka u zubaře
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)500preventivní prohlídka u praktika
Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZP MV)500
Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP)500 (děti až 1500)
Revírní bratrská pokladna (RPB)500registrace v programu MojeRBP
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)500registrace v programu Bonus Plus
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)500
Zdroj: informace jednotlivých pojišťoven

Pokud chtějí přispět klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), musí mít v posledních 24 měsících absolvovanou preventivní prohlídku u svého praktického lékaře. „Pojišťovna tak chce své klienty motivovat k důslednější péči o zdraví,“ vysvětluje mluvčí VZP Viktorie Plívová.

VZP přispívá na dentální hygienu 500 korunami, nezletilí mají nárok na stejný příspěvek bez nutnosti prohlídky. Za prvních pět měsíců letošního roku si o příspěvek zažádalo bezmála 80 tisíc lidí, pojišťovna za ně vyplatila 43 milionů korun. Za celý loňský rok to přitom bylo 133 tisíc žádostí, celkem za 68 milionů korun.

Stejnou částku přispívá i Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (RPB). „Mohu potvrdit rostoucí zájem našich pojištěnců o příspěvky z preventivních a bonusových fondů na dentální hygienu,“ komentuje mluvčí Ivo Čelechovský.

„Největší poptávku na příspěvek na dentální hygienu evidujeme u žen ve věku mezi 19 a 59 lety. Na druhém místě jsou muži ve stejné věkové kategorii a jako třetí jsou děti a mládež do 18 let,“ dodává.

Do ordinace s dětmi

Odborníci zpravidla doporučují zavítat do ordinace dvakrát ročně. „Jsou ale i takoví, kteří chodí každý měsíc. Někteří musejí projít komplexním čištěním a následně instruktáží. Za dva měsíce jsou u mě třeba desetkrát, až pak se to rozvolňuje,“ popisuje hygienistka Otruba Kotasová.

Nejčastěji si pacienti přejí vybělit zuby, mnozí z nich ale přicházejí s paradentózou, mezizubními kazy a dalšími problémy.

Jednou až dvakrát ročně by ošetření měly podstoupit také děti. „Doporučuji, aby rodiče brali děti s sebou – aby věděli, jak je instruovat, jak kontrolovat a na co si dát pozor. Když se péči o zuby naučí v brzkém věku, nemají pak problém spolupracovat se zubním lékařem, vyhnou se traumatům, nepotýkají se ani se záněty a kazy,“ uvádí hygienistka.

„Spousta rodičů si totiž neumí zuby vyčistit správně. Kazivost dětských zubů je velká, riziko problémů je u nich vyšší,“ doplňuje Straková.

Správná péče o zuby přitom podle ní často není otázkou peněz. „Jestli na to lidé opravdu nemají peníze, doporučila bych jít aspoň na jednu návštěvu k hygienikovi a nechat si zuby pořádně vyčistit. A potom jim doma věnovat co největší péči,“ radí.

„I na internetu je spousta rad, jak se o zuby starat. Pokud člověk opravdu chce, vždycky najde návody k tomu, jak si je čistit správně, aniž by utratil tisíce.“

Reklama

Doporučované