Hlavní obsah

Dosud nejsilnější otřes seizmického roje. Chebsko to může zažívat i měsíce

Foto: Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, Seznam Zprávy

„Roj v západních Čechách pokračuje. Dnešní jev M3.3 v 12:58 byl určitě pocítěn,“ píší vědci z Geofyzikálního ústavu AV.

Reklama

Na Chebsku naměřili otřesy o síle 3,3 stupně. Epicentrum bylo v hloubce 9,23 kilometru a kromě chvění zněly i charakteristické dunivé zvuky. „Od středy jsme v takzvaném období seizmického roje,“ vysvětluje pro SZ seizmolog.

Článek

„Silnější otřesy jsou spíš slyšet než cítit. Zvuk připomíná dunění projíždějícího kamionu. Občas se zem i lehce zatřese. Pokud máte ve vitríně skleničky blízko sebe, tak zacinkají,“ popsala Seznam Zprávám aktuální otřesy Monika Filandrová, která žije v Lubech u Chebu, tedy pár kilometrů od epicentra zemětřesení. „Zatím nejsilněji byly otřesy cítit včera, dnes už mi přijdou slabší,“ dodává.

Seizmografy v Geofyzikálním ústavu Akademie Věd hovoří ale jinak. Dnes ve 12:58 zaznamenaly v hloubce 9,3 kilometru zatím nejsilnější otřes o síle 3,3 stupně, a to nedaleko obce Černá mezi Luby u Chebu a Kraslicemi.

„Od středy odpoledne jsme v takzvaném období seizmického roje, kdy jsme zaznamenali přes tisíc menších otřesů. Ten dnešní byl zatím nejsilnější,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy seizmolog Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Jak vnímat dnešní (sobotní) otřes v kontextu zmíněného seizmického roje?

Jedná se o zatím nejsilnější otřes, který už lidé určitě pocítili na vlastní kůži. Od středy probíhá takzvaný seizmický roj a těžko soudit, kam se vyvine. Aktivita může skončit v pondělí, ale taky může trvat měsíce. To nedokážeme odhadnout.

Epicentrum se nachází mezi městy Luby u Chebu a Kraslice, tedy v seizmicky nejaktivnější oblasti v republice. Pro nás vědce je seizmický roj samozřejmě velmi zajímavý, ale lidem to rozhodně příjemné není. A to lidské hledisko je pochopitelně nejdůležitější.

Foto: Jakub Klicpera, Seznam Zprávy

Jakub Klicpera, seizmolog Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Když byste měl popsat sílu dnešního zemětřesení v reálu, co tedy zřejmě lidé na Chebsku pocítili?

Když už otřes přesáhne tři stupně, tak se houpou lustry a cinkají skleničky. Ale jen se hýbají, ještě nepadají z poliček. Zajímavé je, že zemětřesení v západních Čechách jsou dost často doprovázena zvukovými efekty. Lidé to popisují jako dunění, bouřku, projíždějící vlak nebo něco podobného. Zvukový projev zemětřesení je způsobený tím, že se rozechvěje zemský povrch a ta zvuková vlna se šíří krajinou. Něco jako když máte membránu u reproduktoru.

Jak často se objevují tyto seizmické roje?

Pár let jsme zaznamenávali izolované otřesy, ale seizmické roje nebyly. Myslím, že poslední silnější byl v roce 2018. Ten současný bych zatím považoval za víceméně průměrný, ale každý to vnímá individuálně. Někteří místní lidé to považují za atrakci a jen mávnou rukou, jiní jsou vyděšení, protože je to nepříjemné, jak se jim třeba houpou stropy.

Pro vás seizmology toto období znamená co?

Až ten seizmický roj skončí, tak se vrhneme na detailnější zpracování a zmapujeme, na které zlomové ploše se co stalo. Budeme zjišťovat, jestli se neaktivoval nějaký další zlom, nebo jestli to probíhá na stávajícím zlomu.

Když máte klasická zemětřesení jako například naposledy v Maroku nebo Turecku, tak přijde velký otřes a potom řada malých menších dotřesů. U nás je situace unikátní v tom, že nemáme velký otřes, ale takzvanou dotřesovou sekvenci, kdy se energie uvolňuje pomalu a postupně během spousty malých zemětřesení. Lidé zaznamenají jen pár výraznějších otřesů, jako třeba ten dnešní, ale ve skutečnosti jich je přes tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované