Hlavní obsah

Evangeličtí faráři mohou požehnat svazky stejnopohlavních párů

Foto: Veselkomat/Lucie Polášková

Nevěsty.

Reklama

Evangelíci vyšli vstříc stejnopohlavním párům. Jejich faráři a farářky mohou požehnat jejich svazky, pokud s ním jsou v souladu.

Článek

Nejvyšší orgán Českobratrské církve evangelické (ČCE) - synod rozhodl, že jeho faráři a farářky mohou požehnat svazky osob stejného pohlaví. Pro hlasovala většina jeho členů.

„Synod ČCE souhlasí s možností požehnání svazků osob stejného pohlaví, pokud o to požádají,“ stojí ve schváleném usnesení. To zároveň připouští, že názory na tuto otázku nejsou v církvi jednotné. „Podporuje činnost komise pro soužití s LGBTQ lidmi a pokračování diskuze v církvi o tomto tématu. Synod konstatuje, že žádný kazatel není povinen žehnat svazkům osob stejného pohlaví,“ stojí v usnesení dále.

Že názory v církvi skutečně nejsou jednotné, dokládá i diskuze o tématu na jednání synodu. Zaznívaly i obavy, zda takové usnesení neodežene konzervativnější či starší členy sborů.

Nakonec ale převážily argumenty, že o tom, jak se postavit ke stejnopohlavním svazkům, se diskutuje již více jak patnáct let a že další odklady ničemu nepomůžou. Podle obhájců usnesení má mít Českobratrská církev odvahu se zastat lidí, kteří jsou ve většině ostatních církví odmítáni a v horším případě i ostouzeni.

Dle české legislativy církevní obřad je stejně platný jako civilní jen u heterosexuálních párů. Znamená to, že farář nebo farářka nemohou úředně stvrzovat registrované partnerství. Ono „požehnání“ má tak zejména duchovní význam.

„Znamená to, že se mohou spolehnout, že láska, kterou mají mezi sebou, je plnohodnotná a že se mohou spolehnout, že je lidsky stejně hodnotná jako u heterosexuálních párů,“ uvedl mluvčí Českobratrské církve evangelické Jiří Hofman.

Českobratrská církev evangelická patří k těm „liberálnějším“. Faráři se mohou ženit a mít děti, farářkami mohou být ženy a i faráři a farářky se mohou rozvést a přitom stále vést sbor. Svého faráře či farářku si sbory volí.

Debata o narovnání práv stejnopohlavních párů probíhá několik let i na půdě Sněmovny. I v aktuálním volebním období zde leží návrh zákona „manželství pro všechny“, který má srovnat občanská práva LGBT+ lidí s většinovou společností. Stejnopohlavní páry se mohou registrovat jen na 14 úřadech, nejsou chráněné v případě rozpadu svazku tak jako heterosexuální manželé, v právním vakuu jsou i děti žijící v takovém svazku. Zákon ale blokuje konzervativní většina.

Reklama

Doporučované