Hlavní obsah

Expremiér Nečas dvakrát lhal, řekl soud a potvrdil podmínku

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Expremiér Petr Nečas u odvolacího soudu v Praze 11. května 2023.

Reklama

Bývalý předseda vlády Petr Nečas (ODS) dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové). Dnes se na tom shodl odvolací soudní senát, který Nečasovi potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest.

Článek

Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Lživě vypovídal v případu zneužití Vojenského zpravodajství, který v roce 2013 přispěl k pádu jeho vlády. Kromě roční podmínky soud Nečasovi dnes potvrdil také peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun. Expremiér trvá na tom, že hovořil pravdu.

Předsedkyně odvolacího senátu pražského Městského soudu Veronika Čeplová poukázala na to, že Nečas měl u soudu v kauze Vojenského zpravodajství možnost odmítnout výpověď vůči blízké osobě, což neučinil. Zároveň byl řádně poučen o tom, že v takovém případě musí mluvit pravdu.

K dnešnímu odvolacímu zasedání předvolala soudkyně na návrh obhajoby jak Nečasovou, tak i odsouzené zpravodajce Milana Kovandu a Ondreje Páleníka, všichni ale využili svého práva nevypovídat.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance Úřadu vlády. Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil.

Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním - tedy desetiletým - zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: Prominul jí zbytek zkušební doby.

Nečas tvrdí, že požádal Nagyovou, aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Soudy ale dospěly k názoru, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu.

Čeplová dnes podotkla, že pokud by Nečas skutečně pociťoval obavy o bezpečí sebe a své rodiny, mohl se obrátit na tehdejšího ministra obrany Alexandra Vondru. „To, co tvrdil obžalovaný Nečas - že Saša Vondra neměl čas - vyvrátil sám Vondra v pozici svědka,“ poznamenala. „Pan doktor Nečas je velice inteligentní osoba znalá poměrů – věděl, že pokud by na ministra obrany vznesl požadavek, ten by to zadal Vojenskému zpravodajství,“ doplnila.

U Obvodního soudu pro Prahu 1 čelí Nečas s manželkou ještě další obžalobě, a to v případu údajného podplacení poslanců ODS.

Reklama

Doporučované