Hlavní obsah

Glosa: Poláky jsme pohrdali, teď nám ukazují atomová záda

Foto: ČEZ

My v Česku o novém jaderném zdroji v Dukovanech nebo v Temelíně roky jen mluvíme. Poláci se naopak chystají začít rychle stavět.

Reklama

Poláci nám na poli jaderné energetiky ukazují neuvěřitelnou razanci, důslednost a schopnost dotahovat věci do cíle. Přitom málokdo měl takové předpoklady stát se atomovou velmocí jako Česko. Tuhle šanci jsme, zdá se, propásli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná si pamatujete reklamu společnosti T-Mobile z roku 2014, která urazila Poláky a mobilní operátor ji po protestu polské velvyslankyně v Praze raději stáhl. „Polsky“ mluvící překupník s knírem v ní nabízí hromadu šmejdů, které měl po kabátem – až nakonec Čecha nachytal na aušusový mobilní telefon.

Kombinací češtiny a polštiny mu nabízel, že má všechno, co pán hledá: „Czego pán szuká, wszystko máme. Telefon komórkowy, amerykański…“ Reklama pracovala s českým stereotypem,nahlížejícím na Poláky jako na překupníky nekvalitního zboží.

Jde o hluboce zakořeněný předsudek, jak ukázal už rok předtím šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu Andrej Babiš v pořadu České televize Máte slovo, který se zrovna zabýval kvalitou polských potravin. „Já nejím ty vaše sr..ky,“ hrubě odmítl v živém vysílání nabízenou nakrájenou polskou klobásu.

Všechny tyhle představy nafrněných Čechů o Polácích přitom už v roce 2012 museli zahodit všichni, kdo se vypravili fandit do Polska na evropský fotbalový šampionát. Mnozí jsme asi možná čekali koňské povozy na cestách a šmelináře na trzích …

Česko dál ztrácí náskok

Přišel ale šok. Viděli jsme zemi, která se raketovým tempem mění z tradičně zemědělské v moderní ekonomiku. Všude mezi velkými městy nové dálnice a čtyři nádherné stadiony ve Varšavě, Vratislavi, Poznani a Gdaňsku.

Přitom my Češi jsme tehdy už nejmíň deset let snili o velkolepém projektu národního fotbalového stadionu v Praze. V průběhu let jsme poctivě diskutovali, jestli by bylo lepší ho postavit ve Stodůlkách, v Letňanech, v Edenu, na Letné, nebo raději na Strahově. Uběhlo dalších deset let, a pořád diskutujeme…

Dál sledujeme, jak průmyslové Česko ztrácí svůj náskok před původně agrárním Polskem i v jiných oblastech. Zatímco my se chlubíme hustou, ale zastaralou železniční sítí, Poláci už staví vysokorychlostní tratě. Zatímco my sepisujeme koncepce o modernizaci ozbrojených sil, Poláci už starou sovětskou techniku dávno vyřadili a masivně přezbrojují.

Nejvíc ale ztráta náskoku bolí v oblasti jaderné energetiky. Dosud nejaderné Polsko zřejmě předstihne Česko v budování atomovek – mezi lety 2033 až 2043 chce spustit hned šest velkých reaktorů. A pak chystá i stavbu malých modulárních reaktorů, které jsou považované za budoucnost oboru.

Poláci nám ukazují neuvěřitelnou razanci, důslednost a schopnost dotahovat věci do cíle. Přitom málokdo měl takové předpoklady stát se v energetice jadernou velmocí jako Česko. Zrovna v éře, kdy se hledá náhrada za uhlí a obnovitelné zdroje nestačí.

Považte sami: máme zkušenosti se stavbou a provozem šesti reaktorů v Dukovanech a Temelíně. Máme několik generací špičkových specialistů. Máme jadernou fakultu. Máme špičkový vývoj, nejznámější je společnost ÚJV Řež. Máme rovněž uznávaný státní dozor v čele s Danou Drábovou. Máme mnoho výrobců komponentů pro jaderné elektrárny. A máme také podporu pro jádro veřejnosti i všech klíčových politických stran, což je v Evropě ojedinělé.

Poláci ještě nedávno nic z toho neměli. Ale na rozdíl od nás budou stavět. My o novém jaderném zdroji roky jen žvaníme. Jednou ho chceme v Temelíně, pak v Dukovanech a teď zase nevíme, jestli by nebylo snadnější stavět malé reaktory.

Než si to vyjasníme, můžeme o všechno rychle přijít. Rozhodní Poláci už přebírají naše know-how, převzali legislativu a teď přetahují špičkové odborníky. Potřebují lidi jak pro státní dozor, tak pro soukromý sektor. Tam nabízejí práci na skutečných projektech, na seniorní pozice lákají na plat až 10 tisíc eur měsíčně.

Možná by teď Poláci mohli natočit nějakou reklamu o nás Češích. Třeba jak všemu rozumíme, rádi mudrujeme, sepisujeme energetické koncepce, pořádáme konference a semináře, kde všem radíme, co by se jak mělo dělat.

A polský byznysmen by nám mohl nabídnout, že nám všechno za peníze postaví. „Czechy, co szukáte? Wšetko máme: reaktor amerykánski, autostrada expresowa…“

Reklama

Doporučované