Hlavní obsah

Hlášky politiků: Premiér je kosmonaut, který si zabouchnul klíčky v raketě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Místopředseda ANO a mistr hlášek Karel Havlíček.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí výběr nejpozoruhodnějších hlášek českých politiků roku 2023. Králem všemožných přirovnání a někdy humorných jízlivostí adresovaných konkurenci je Karel Havlíček.

Článek

Ani rok 2023 se neobešel bez úmyslně či neúmyslně humorných hlášek českých politiků. Jednoznačně jim kraloval místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček z hnutí ANO, který si z vtipných úvodů tiskovek stínové vlády udělal doslova vlastní trademark.

„Premiérova bezradnost mi začíná připomínat kosmonauta na Měsíci, který si zabouchnul klíčky v raketě,“ odstartoval Havlíček červnovou tiskovou konferenci, na které začal vládu premiéra Petra Fialy (ODS) tepat za vysoké schodky rozpočtu.

„Daragój Karel“

Havlíček se rád strefuje i do ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN), kterého letos v říjnu přirovnal k hokejistům Zimbabwe, kteří se nečekaně dostali na zimní olympiádu. „Co zápas, to šiška,“ dodal a pustil se do kritiky ministra za vysoké ceny energií.

Nutno dodat, že Síkela rád Havlíčkovi jeho vtipné hlášky vrací, jako letos v listopadu, kdy ho Havlíček kritizoval za špatnou koncepci energetiky. „To jediné, co jste v energetice nechali, byla ta bonboniéra od Rosatomu s věnováním ‚Daragój Karel na vsegdá‘. A z toho si, daragój Karel, elektřinu opravdu nevyrobíme,“ řekl Síkela na plénu směrem k Havlíčkovi.

Ještě se vraťme k tomu, koho všechno Havlíčkovi připomíná vláda či jednotliví ministři:

„Premiér Fiala mi připomíná zmateného mašinfíru, co se nadšeně řítí Evropou, ale v Praze zapomněl vagony.“

„Energetická bohorovnost členů Fialovy vlády mi začíná připomínat indiány kouřící poslední dýmku krátce předtím, než přijdou definitivně o péra.“

„Ministr (Zbyněk) Stanjura mi začíná připomínat poněkud zmateného rybáře, který rybaří na vypuštěném rybníku, a někdo kompetentní by mu už měl konečně vysvětlit, že tam kapříky neuloví.“

Zpoplatnění zvířecích prdů?

Havlíčkovým přirovnáním neunikl ani ministr dopravy Martin Kupka (ODS): „Z vějíře finančních nástrojů pana ministra Kupky zbylo jedno péro, a podotýkám, velmi nejisté péro,“ pravil Havlíček na konto ministra Kupky a investic do dopravní infrastruktury.

Pustil se i do kritiky bruselských úředníků, kteří se podle něj v průběhu českého předsednictví utrhli ze řetězu a pustili se do zvířat. „Zjednodušeně řečeno, blíží se zpoplatnění jejich prdů,“ konstatoval Havlíček, aby o několik týdnů později o české vládě na úvod své tiskovky řekl, že nejenom nemá vizi a plán, ale „podle její komunikace v posledních desítkách hodin je zcela zjevné, že nemá ani koule“.

Havlíček ke svým úvodům tiskovek Seznam Zprávám řekl, že se snaží tiskové konference trochu oživit, ale že se na to příliš nepřipravuje. „Dost improvizuji a podle hlavního tématu stínové vlády vždy pár minut před tiskovou konferencí něco vymyslím. Cílem není urážet, ale ironizovat,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny i hnutí ANO.

Na svá přirovnání prý má pozitivní reakce od veřejnosti, ale i od kolegů politiků. „Obecně si myslím, že trochu nadsázky neuškodí a že bychom se někdy neměli brát tak vážně. Nemám proto problém si dělat srandu i sám ze sebe,“ dodal Havlíček.

Zvláštní výroky v uplynulém roce zaznívaly i od koaličních politiků. I když mnohdy ve výsledku vyzněly asi jinak, než si jejich autoři představovali.

Zlatým dolem pro roztodivné výroky byla zcela jistě debata o manželství pro stejnopohlavní páry, která Poslaneckou sněmovnou hýbala skoro po celý rok.

„Hovězí je hovězí, kuřecí je kuřecí“

„U nás na jihu Čech je hovězí vždy hovězí, kuřecí je kuřecí a manželství bude vždycky svazkem muže a ženy,“ formuloval jasně své stanovisko lidovecký poslanec Šimon Heller.

Jeho stranická kolegyně Nina Nováková pak ke stejnému tématu zamudrovala v debatě zastánkyň a odpůrkyň, kterou moderovaly redaktorky Seznam Zpráv. „Manželství je v tom ekosystému jedním z briliantů pro biokulturní přežití té společnosti. A my se teď vlastně bavíme o tom, jestli zasáhneme do ekosystému,“ vysvětila poslankyně své důvody, proč by stejnopohlavní páry neměly vstupovat do manželství.

A do třetice k manželství pro gaye a lesby poslanec SPD, lékař Jan Síla. Ten se během projednávání dopustil hned několika zaznamenáníhodných výroků. Připomeňme si ho alespoň jedním: „Pokud bude dítě vychováváno v gay vztahu stylem, že je normální, když muž má anální sex s mužem, tak je do budoucna cosi špatně,“ vysvětlil poslanec svoji nedůvěru vůči svazkům homosexuálů.

Na plénu Sněmovny se projednávalo i vylepování plakátů hanících středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN), které, jak se ukázalo, na krajském úřadě vylepil člen Mladého ANO za pomoci Havlíčkova poslaneckého asistenta Daniela Köppla.

Když se redaktoři Seznam Zpráv ptali předsedy ANO Andreje Babiše na jeho názor na setrvání Köppla ve funkci asistenta místopředsedy ANO Havlíčka, Babiš o svých kolezích promluvil jasně: „Poprvé se mě zeptali a já říkám, ti naši pitomci to měli rozdávat.“

Následně reportéry Seznam Zpráv označil za komando a guerillu, které ho v kuloárech pronásledují se žádostmi o vyjádření. „Vy tady rozumíte tomu, jak to tu funguje? Oni budou za námi lézt i na WC,“ rozčiloval se předseda nejsilnější opoziční strany.

„Leopard Vlastík“

Na začátku roku, kdy se opozice opět snažila vyslovit nedůvěru vládě, se o vtipné připomínky postarala třeba ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která hovořila o tancích Leopard, které Česku darovalo Německo.

„Určitě víte, že pan ministr zdravotnictví rád hraje tankové hry, interně mu říkám Leoparde, a proto je Vlastík Válek naprosto nadšený z toho, že právě tento tank bude ve výbavě naší armády,“ řekla o ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09), který je náruživým hráčem počítačových her.

Na stejné schůzi pak poslanec ANO Hubert Lang vyzval vládu Petra Fialy k odstoupení pomocí morseovky.

Reklama

Doporučované