Hlavní obsah

Karlovarská nemocnice kvůli havárii přijímá jen pacienty ve vážném stavu

Foto: Shutterstock.com/Gerain0812

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Nemocnice Karlovy Vary kvůli havárii na elektrozařízení ČEZ dočasně omezila provoz. Nemocnice je napojena na záložní generátory a nabádá pacienty, aby odložili návštěvu.

Článek

Porouchané zařízení je ve vlastnictví nemocnice, ale ČEZ Distribuce toto zařízení provozuje, zajišťuje pravidelnou údržbu a zajišťuje opravy v případě poruchy.

„Měníme zde kabely a měření vysokého napětí. Předpoklad obnovení dodávek elektřiny v případě, že vše půjde dobře je po 17.00 hodině,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice a. s. Markéta Singerová uvedla, že pacienty v ohrožení života přijmou.

Nemocnice se dohodla se všemi třemi dalšími nemocnicemi v kraji a se záchrannou službou, že po dobu havárie budou méně akutní případy převáženy do nich. V Karlovarském kraji jsou ještě nemocnice v Chebu, Sokolově a Ostrově. Pacienty z karlovarské nemocnice zatím nebylo nutné převážet jinam.

Po dohodě pomůžou i hasiči s případným zásobováním nemocnice naftou pro dieselové agregáty.

„Omezili jsme zbytné provozy, například kavárnu a podobně. Elektřinu šetříme i jinak, například v ordinacích místo tří počítačů jede jen jeden. I proto se může ošetření prodloužit. Jsme nadále schopni řešit akutní a život ohrožující stavy, máme k dispozici i dva operační sály, ale přeci jen naftové generátory nejsou schopny zásobovat energeticky náročná zařízení, jako je třeba CT nebo magnetická rezonance,“ uvedla Singerová.

Reklama

Doporučované