Hlavní obsah

Klíčový svědek řekl policii, jak se Redl dělil o provize s politiky

Foto: Seznam Zprávy

Dva hlavní aktéři kauzy Dozimetr: podnikatel Michal Redl a bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček.

Reklama

Spolupracující obviněný v kauze Dozimetr popsal klíč, jak se podle něho rozdělovaly zisky z provizí ze zmanipulovaných zakázek. Tvrdí, že byla dohoda, že polovinu dostanou strany, jejichž lidé se na manipulacích podíleli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při prověřování kauzy Dozimetr, v níž se rozkrývá podezření ze systematické korupce a ovlivňování veřejných zakázek, se detektivové v minulých měsících dostali k dalším podrobnostem o fungování skupiny kolem podnikatele Michala Redla.

Podnikatel Pavel Dovhomilja, který začal s vyšetřovateli spolupracovat, při výsleších potvrdil mimo jiné skutečnosti, které po svém obvinění sdělil v exkluzivní výpovědi Seznam Zprávám: že existoval klíč, podle kterého se zisk z provizí rozděloval také mezi politiky, kteří se na machinacích podíleli.

„To bylo ze začátku fungování skupiny a jednalo se o rozdělování veškerých zisků rovných dílem, to znamená půl na půl,“ popsal Dovhomilja při výslechu podle policejního dokumentu, do kterého mohla redakce nahlédnout.

Za spolupráci se skupinou Michala Redla je trestně stíhán bývalý náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček a prověřována je také role lidí, kteří tehdy patřili do pražské TOP 09. Jde především o Jiřího Fremra, bývalého poradce europoslance Jiřího Pospíšila, který je nyní náměstkem primátora v Praze. Fremr však zatím trestně stíhán v případu není.

Detektivům, před nimiž v minulých měsících vypovídal opakovaně, Pavel Dovhomilja řekl, že se dohoda o zmíněném rozdělení zisků z provizí měla domluvit na schůzce v Itálii. Osobně na schůzce nebyl, ale tvrdí, že informace o ní dostal od přímých účastníků.

Byli na ní – jak také Dovhomilja řekl podle už zmíněného dokumentu policii – podnikatel Michal Redl, eurosposlanec Stanislav Polčák, současný náměstek pražského primátora a také europoslanec Jiří Pospíšil a právě Pospíšilův bývalý poradce Jiří Fremr.

Michal Redl je přitom jediný z této čtveřice, kdo byl v kauze Dozimetr obviněn.

Seznam Zprávám už loni Dovhomilja řekl, že policistům ještě sdělil, že se schůzka odehrála před sestavením minulé pražské koalice. V ní vedle TOP 09 a hnutí Starostové byli ještě Piráti a také Praha Sobě.

„Dohody byly činěny před sestavením koalice,“ řekl Dovhomilja.

Pospíšil na dotaz Seznam Zpráv odmítl, že by se rozdělení zisku, o němž mluvil na policii Dovhomilja, spolu s Redlem, Polčákem a Fremr dohodli. „Ne, není to pravda,“ uvedl politik. Doplnil, že všechny informace řekl policii již loni na konci července.

Na policii vypovídal také Polčák. Ten nyní redakci řekl, že nemůže na dotazy odpovídat. „Nezlobte se, já podle poučení policie nemohu poskytovat mediální rozhovory v této věci. Jsem v postavení svědka a v této věci jsem se policii vyjádřil,“ uvedl.

Slova Dovhomilji o schůzce a rozdělování provizí odmítl také Jiří Fremr. „Nejsou pravda,“ uvedl Fremr. „Svou veškerou součinnost jsem poskytl policii již před rokem jako svědek,“ doplnil Fremr. „A ve věci jsem nebyl nikdy ani podezřelý natož obviněný.“

Žalobce Adam Borgula pak uvedl, že se ke svědectví Dovhomilji nemůže blíže vyjadřovat. „Není možno v této fázi trestního řízení k věci poskytovat další informace,“ napsal Borgula.

Jméno Jiřího Fremra se však objevilo v textu obvinění, v němž policie loni v červnu zdůvodnila, proč začala stíhat třináct lidí. Šlo vedle Redla třeba ještě o tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka nebo bývalého ekonomického šéfa pražského dopravního podniku Mateje Augustína.

A v tomto policejním dokumentu je popsán jeden z večírků, které pořádal hlavní aktér kauzy Dozimetr Michal Redl. „Já ti říkám, Jirko, žádné strachy, když přijdeme do Prahy, můžeme krást,“ přepsala policie z odposlechu, co právě Fremrovi řekl Redl (s odkazem na písničku Colorado od skupiny Kabát).

Redla se pokusila redakce kontaktovat s otázkami kolem Dovhomiljových vypovědí od pátku. Nezvedal však telefon a nereagoval ani na zaslané SMS zprávy.

Starostové pochybnosti odmítli

Politické strany STAN a TOP 09 odmítají, že by nějaké peníze z provizí, o nichž mluví klíčový svědek, v účetnictví měly.

Hnutí Starostové už loni oznámilo, že si účetnictví vyčistilo od podezřelých darů, které by mohly být spojeny s kauzu Dozimetr. Šlo podle jejich analýzy o 3 437 630 korun, které následně odvedlo na dobročinné účely.

„Právě proto, abychom pochybnosti o financování STAN vyloučili, jsme minulý rok veškeré finanční dary, u kterých nám externí firma vyhodnotila, že by mohly mít sebemenší spojitost s lidmi zapojenými do Dozimetru, poslali preventivně na charitu,“ uvedl nyní pro Seznam Zprávy šéf hnutí Starostové Vít Rakušan.

Mluvčí Starostů Sára Beránková pak napsala, že se na toto hnutí policisté kvůli prověřování kauzy Dozimetr v poslední době neobrátili.

TOP 09 pak loni na podzim oznámila, že dary vracet nebude, protože nemá informace o tom, že by souvisely s trestnou činností. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a ani šéf poslanců TOP 09 však nyní na dotazy Seznam Zpráv nereagovali.

Reklama

Doporučované